Η Ελλάδα επέλεξε να αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απελευθέρωση του διαδικτυακού τζόγου, παρά την δέσμευσή της να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, αγνοεί τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τους προτεινόμενους όρους για την έκδοση αδειών διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα. Οι αδειοδοτημένοι πάροχοι θα πρέπει να έχουν θυγατρική εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα, να τοποθετήσουν τους server τους στην Ελλάδα και να πραγματοποιούν όλες τους τις συναλλαγές μέσω ελληνικών τραπεζών. Όλα αυτά τα μέτρα «φαίνεται πως περιορίζουν την ελευθερία στην παροχή υπηρεσιών» σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που έχουν στην διάθεσή τους οι Financial Times.
Οι Ευρωπαίοι πάροχοι τυχερών παιχνιδιών διαμαρτύρονται ότι το νομοσχέδιο μεροληπτεί υπέρ του ΟΠΑΠ, του κρατικά ελεγχόμενου μονοπωλίου που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί αργότερα φέτος.
«Εμείς και άλλοι πάροχοι αντιμετωπίζουμε εμπόδια από αυτό το νομοσχέδιο το οποίο προσανατολίζεται στην προστασία ενός μονοπωλίου και αυτό αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία» αναφέρει ο Martin Cruddance, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Betfair, της βρετανικής εταιρείας διαδικτυακού τζόγου.
Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών είναι σημαντικό μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης. Τα έσοδα, εκ των οποίων 5 δισ. ευρώ πρέπει να αντληθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, στοχεύουν στην μείωση του μεγάλου δημοσίου χρέους της χώρας που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 160% του ΑΕΠ.
Η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει επίσης την διοίκηση της εταιρείας, προβλέπεται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως του 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ. Η πώληση αδειών διαδικτυακού τζόγου εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα δώσει στον ΟΠΑΠ αποκλειστικά δικαιώματα για την διαχείριση των τερματικών video lotto, όπως επίσης και ειδικές φοροαπαλλαγές για τα νέα συστήματα.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή φαίνεται πως στοχεύει στην αποθάρρυνση των διεθνών παρόχων τζόγου να μπουν στην ελληνική αγορά, επιτρέποντας έτσι σε εγχώριες ομάδες συμφερόντων να εκμεταλλευτούν την κατά τις προβλέψεις επικερδή νέα αγορά τζόγου – εις βάρος των ευρύτερων στόχων του προγράμματος.
«Ο ΟΠΑΠ είναι καθοριστικό σημείο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα διαφάνειας και καλής πρακτικής» αναφέρει ένας αναλυτής.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε πως η απόφαση να δοθεί αποκλειστική άδεια για τα VLT και φοροαπαλλαγές στον ΟΠΑΠ θα αυξήσει την αποτίμηση της εταιρείας πριν την πώλησή της.
Φαίνεται όμως, πως έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για δίκαιο ανταγωνισμό, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο παρατεταμένης νομικής διαμάχης ως προς παράνομη κρατική στήριξη της εταιρείας για τον μελλοντικό της αγοραστή.
«Αυτή η νομοθεσία, αντί να αυξάνει την αποτίμηση του ΟΠΑΠ, θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» αναφέρει ο κ. Cruddance
Διαβάστε το άρθρο με τίτλο «Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στο ν/σ για τον τζόγο» στην πηγή Euro2day