ΣΤΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑ της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, µέσω της έκδοσης αδειών, µε στόχο την ένταξή τους σε νόµιµο πλέον πλαίσιο, προχωρά από το νέο έτος η κυβέρνηση, προσδοκώντας να εισπράξει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ µέσα στην επόµενη διετία – τριετία. Το υπουργείο Οικονοµικών επεξεργάζεται σχέδιο νόµου για τη νοµιµοποίηση των λεγόµενων τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία σήµερα ισχύει καθολική απαγόρευση, κάτι που όµως έχει οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσµατα απ’ αυτά που αναµένονταν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα µας εκτιµάται πως λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχήµατος, µέχρι και 20.000
ηλεκτρονικές µηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισµένου κέρδους και ώς 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνοµα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια).
Συνολικά ο παράνοµος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιµάται ότι ανέρχεται σε πάνω από4 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το Ελληνικό ∆ηµόσιο δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Ειδικά στο διαδικτυακό στοίχηµα επικρατεί ένα εξαιρετικά θολό τοπίο, µε τα έσοδα να καταλήγουνσε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σεφορολογικούς παραδείσους.
Στόχος του νοµοσχεδίου που ετοιµάζει το υπoυργείο Οικονοµικώνείναι έναελεγχόµενο άνοιγµα της συγκεκριµένης αγοράς, µέσω του οποίου µόνο για το 2011 προβλέπεται να εισπράξει500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση). Συγκεκριµένα,το σχέδιο νόµου προτείνει τη διενέργεια παιγνίων έπειτα από αδειοδότηση, την ίδρυση Επιτροπής Εποπτείας Παιγνίων που θα παρακολουθεί την αγορά, καθώς επίσης τη θεσµοθέτηση κανόνων για την προστασία των παικτών και ειδικάτων ανηλίκων (όπως ελάχιστο κόστος συµµετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχηµα, δυνατότητα συµµετοχής µόνο στα τεχνικά – ψυχαγωγικά παίγνια, ατοµική κάρτα παίκτη ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και τα ποσά που τζογάρει, κανόνες απορρήτου για την προστασία τους µε εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές κ.λπ.).
Τα φθηνά παιχνίδια είναι παντοτινά
Η ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, σε σχέση πάντα µε τα καζίνα και τα λαχεία, αποδίδεται από ανθρώπους του χώρου στο γεγονός ότι κατά κανόνα αυτά µπορεί να παιχτούν µε ελάχιστα χρήµατα και κατά κύριο λόγο αφορούν ανθρώπους µε µικρά εισοδήµατα. Από τα στοιχεία του ΟΠΑΠ προκύπτει ότι 65%-70% των παικτών δεν παίζει πάνω από 10-15 ευρώ την εβδοµάδα. «Οσο και να “φτωχύνει” κανείς, είναι χρήµατα τα οποία µπορεί να διαθέσει. Κατά κανόνα στα παιχνίδια µας συµµετέχουν συνταξιούχοι και άνθρωποι µε µικρά εισοδήµατα που παίζουν συντηρητικά για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους», υποστηρίζει ο Γιώργος Καραλής, διευθυντής επικοινωνίας του Οργανισµού. Παράλληλα εκτιµάται ότι 3%-4% παίζει πολύ µεγάλα ποσά, µπορεί και 50.000 ευρώ, σύµφωνα µε πληροφορίες.
Οπως παραδέχεται ο κ. Καραλής, ο ΟΠΑΠ έχει λάβει µέτρα για να µην επέλθει οικονοµική ξηρασία στους παίκτες, ενδεχόµενο ιδιαίτερα ορατό σε εποχές κρίσης. Ενα από αυτά είναι η χρήση των µη διαθέσιµων κερδών από τα παιχνίδια, των χρηµάτων δηλαδή που οι παίκτες δεν εισέπραξαν και τα οποία φτάνουν µέχρι και τα 30 εκατ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου, για την αναχρηµατοδότηση των ίδιων των παικτών. «Αυτό το κάνει είτε µε µπόνους νίκης που ανέρχεται σε 5%-30% επί των κερδών είτε µε άµεση νίκη σε δελτίο, η οποία αποφέρει 5-10 ευρώ. Ετσι, επειδή πρόκειται κυρίως για µικρά ποσά τα χρήµατα αυτά καταλήγουν ξανά στα παιχνίδι», λέει ο κ. Καραλής.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι ακόµα και σε καιρό κρίσης τα µη διαθέσιµα ποσά κυµαίνονται στα ίδια επίπεδα µε τα προηγούµενα χρόνια. Επιπλέον η εταιρεία ΟΠΑΠ προσπαθεί να προσελκύσει γυναίκες και νέους κάνοντας λίφτινγκ στα περισσότερα από 5.000 πρακτορεία της ώστε να τα καταστήσει στέκια. Σε αντίθεση µε τον ΟΠΑΠ, τα καζίνα δεν µπορούν να αναχρηµατοδοτήσουν τους παίκτες. «Απαγορεύεται από τον νόµο. Με τα χρήµατα που αντιστοιχούν στις µάρκες που ξεχνούν οι παίκτες πραγµατοποιούµε δωρεές», λέει ο κ. Στεργιώτης.
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ online ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης