Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΕΕΠ: Αδυνατούμε να ελέγξουμε τον ιντερνετικό τζόγο

ΕΕΕΠ: Αδυνατούμε να ελέγξουμε τον ιντερνετικό τζόγο

από
Μόνο 3 λεπτά

Την πλήρη αδυναμία ελέγχου της online στοιχηματικής αγοράς στην Ελλάδα εξαιτίας του υφιστάμενου καθεστώς της προσωρινής αδειοδότησης αναγνώρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κ. Αντώνης Στεργιώτης.
 
Μιλώντας σε ημερίδα για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ χαρακτήρισε “υβρίδιο” το σημερινό μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας των 24 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ιντερνετική αγορά, σημειώνοντας πως στην πράξη το καθεστώς αυτό δεν επιτρέπει στην Επιτροπή να ασκήσει τα καθήκοντά της, ούτε καν να αποτυπωθεί το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς.
 
“Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι κατά δήλωση των εταιρειών”, παραδέχθηκε ο κ. Στεργιώτης. Μάλιστα, ανέφερε πως η Επιτροπή απέστειλε στις 24 εταιρείες που λειτουργούν με μεταβατικές άδειες αίτημα να γνωστοποιήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και τους φόρους που απέδωσαν το 2015 στο Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο απαντήσεις δόθηκαν από τις 21 εξ αυτών.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι ιντερνετικοί πάροχοι, το 2015 ο τζίρος των εταιρειών αυτών έφθασε τα 1,887 δισ. ευρώ με τα μικτά τους κέρδη (GGR) στα 116,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του Δημοσίου από τη συμμετοχή στα κέρδη αυτά (30% επί του GGR) ανήλθε σε 34,8 εκατ. ευρώ, “πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”. Στην ημερίδα η διοργανώτρια εταιρεία, Gambling Compliance, ανέφερε πως 18 πάροχοι κατέβαλλαν το ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, ενώ στοιχεία του ΥΠΟΙΚ ανέβασαν το ποσό αυτό για το 2015 στα 59,5 εκατ. ευρώ…
 
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σπανουδάκης, μέλος δ.σ. της Gambling Malta Ltd (Stoiximan.gr), μιλώντας στην ημερίδα, ανέφερε πως το 2015 η εταιρεία απέδωσε στο Δημόσιο ποσό πλέον των 16 εκατ. ευρώ. Για την αγορά, τόνισε ότι το μικτό κέρδος των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα προσεγγίζει το 10% του συνολικού GGR της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που πέρυσι έφτασε τα 1,85 δισ. ευρώ, κατά συνέπεια τα μικτά κέρδη των 24 εταιρειών κινούνται πέριξ των 180 εκατ. ευρώ.
 
Σημειωτέον πως και στην Έκθεση Απολογισμού της ΕΕΕΠ για το 2014, αναφέρεται πως για τον υπολογισμό του μεγέθους της αγοράς, “δεν περιλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, λόγω μη επαρκών διαθέσιμων στοιχείων και προς αποφυγή εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων”.
 
Φοροδιαφυγή και “μαύρα”
 
Ο επικεφαλής της εποπτικής Αρχής για τα τυχερά παιχνίδια τόνισε πως ορισμένοι θα μπορούσαν να πουν πως χαμηλό ποσό που αποδίδεται στο Δημόσιο από τους ιντερνετικούς παρόχους οφείλεται στο υψηλότερο payout που προσφέρουν, για άλλους όμως οφείλεται σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
 
Ο κ. Στεργιώτης συνέχισε περιγράφοντας την κατάσταση με πολύ μελανά χρώματα, κάνοντας λόγο για “έντονα παραβατική συμπεριφορά” μεταξύ ορισμένων παρόχων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά. “Κάποιοι δουλεύουν με πολύ μαύρο τρόπο, μέσω συνεργασιών με ίντερνετ καφέ, μέσω κωδικών, κάνουν στοιχηματισμό με επίγειο δίκτυο, μοιράζονται μαύρες προμήθειες, μαύρα χρήματα”, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ ξεκαθάρισε πως η ανεξάρτητη αρχή δεν είχε από το νόμο με τον οποίο αδειοδοτήθηκαν προσωρινά οι 24 εταιρείες “αποφασιστικές αρμοδιότητες. Πρόσθεσε πως “από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος, συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα”, δήλωσε αφοπλιστικά, συμπληρώνοντας πως μόνον εάν υπάρξει αδειοδότηση, θα υπάρξει και ουσιαστικός έλεγχος. “Η ΕΕΕΠ ζητά αδειοδότηση για να έχει έλεγχο,  αυτό όμως είναι ευθύνη του κράτους”, τόνισε, συμπληρώνοντας πως κατά την εκτίμησή του η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε συνέντευξή του προ μηνών ο κ. Στεργιώτης είχε τονίσει πως η μεταβατική περίοδος λειτουργίας των 24 εταιρειών επί τετραετία αποτελεί “ανέκδοτο που πρέπει να λήξει άμεσα”. Όπως τότε είχε σημειώσει, η Επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει καμία εποπτεία με το μεταβατικό καθεστώς εκτός από τον έλεγχο της εμπορικής λειτουργίας των παρόχων, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους τζίρους τους, προτείνοντας ως λύση μια κανονική διαδικασία αδειοδότησης, κάτι που ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης στην ίδια ημερίδα.
 
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σύνθετο καθώς η σύμβαση του ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος των παιχνιδιών που διαχειρίζεται, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο ΟΠΑΠ προσφέρει παίγνια, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού στοιχήματος, “με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο”. Ο ΟΠΑΠ σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα στο διαδικτυακό στοίχημα έως το 2020, δικαίωμα για το οποίο δαπάνησε 330 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο αναφέρει πως ο ΟΠΑΠ προσφέρει παίγνια, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού στοιχήματος, “με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο”, κατά συνέπεια από τον ΟΠΑΠ θεωρείται πως οι άδειες δεν θα αφορούν διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό αλλά παιχνίδια καζίνο και πόκερ. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσφυγή στη δικαιοσύνη, εκτιμήθηκε από στελέχη του χώρου, θα αποτελέσει φυσιολογικά μονόδρομο, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

 Από την πλευρά του, τέλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη σύντομη τοποθέτησή του στην ημερίδα έκανε λόγο για “γκρίζες ζώνες” τις οποίες θα ξεκαθαρίσει το κόμμα του όταν γίνει κυβέρνηση.  

Διαβάστε το άρθρο “ΕΕΕΠ: Αδυνατούμε να ελέγξουμε τον ιντερνετικό τζόγο” του Νίκου Χρυσικόπουλου στην πηγή “www.capital.gr”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ