Αντιδρούν οι ξένες εταιρείες στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς . Ανεβαίνει και πάλι το «θερμόμετρο» ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, στο παρά πέντε της απελευθέρωσης της, αυτή τη φορά με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τα εθνικά μονοπώλια.
Πλήθος ξένων εταιρειών από το χώρο των τυχερών παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα η Stanley Bet, αντιδρούν για ακόμα μια φορά με γραπτές επιστολές και ανακοινώσεις για την απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των εταιρειών και προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου που προωθεί αυτή την περίοδο ένα «ελεγχόμενο» άνοιγμα της ελληνικής αγοράς.
Η τελευταία απόφαση του ΔΕΚ η οποία αναφέρει ότι κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχει δικαίωμα να εκχωρεί μονοπωλιακώς τη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών, ακόμη και στο διαδικτυο, σε μια εταιρεία ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, εφόσον κρίνει πως έτσι προστατεύεται καλύτερα το καταναλωτικό κοινό.
Στο παρά πέντε της απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να επεκταθούν στην ελληνική αγορά αντιδρούν εντόνως στην εν λόγω απόφαση η οποία μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος τους και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου που προωθεί αυτή την περίοδο ένα «ελεγχόμενο» άνοιγμα της ελληνικής αγοράς, διατηρώντας ωστόσο το μονοπωλιακό της χαρακτήρα.
Η Stanley Bet για παράδειγμα σε σχετική ανακοίνωση της υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εφαρμογή του μονοπωλίου καθώς αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όχημα για να αποκομίζονται κέρδη, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημοσίως ότι προτίθεται να εξασφαλίσει έσοδα και να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από τα τυχερά παιχνίδια τη φετινή χρονιά.
Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τυχερών παιχνιδιών (EGBA) στον οποίο συμμετέχουν αρκετές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του ότι αυτή η απόφαση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να δημιουργηθεί ένα σαφές ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τα μονοπώλια. Εξάλλου, η απόφαση αυτή για αρκετές ξένες εταιρείες δεν νομιμοποιεί τα μονοπώλια, απλά ξεκαθαρίζει περαιτέρω τους όρους και τις προϋποθέσεις ύπαρξής τους.
Διαβάστε το άρθρο «Δικαίωμα μονοπωλιακής παραχώρησης αδειών» της Μελίνας Καλαμπάκα στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ