Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΖΟΓΟΥ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΖΟΓΟΥ

από
Μόνο 4 λεπτά

Τέλος στο ανέλεγκτο καθεστώς των εταιρειών του ηλεκτρονικού τζόγου βάζει το κράτος μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια… μεταβατικότητας (αφού όλα ξεκίνησαν επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου) Η περίοδος του «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» λήγει με κινήσεις σε δύο παράλληλα επίπεδα: αυτό του ελέγχου των πεπραγμένων των εταιρειών και εκείνο της μετάβασης σε ένα μόνιμο καθεστώς με κανόνες και δικλίδες ασφαλείας.

Όποιος ήθελε, έφτιαχνε εταιρεία

Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι τα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου συνιστούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της αγοράς αυτής σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση Παπαδήμου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο υπουργό Οικονομικών, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η φορολογία του τζόγου, έχτισε το καθεστώς των διαδικτυακών εταιρειών στοιχημάτων με μεγάλη προχειρότητα το ολιγότερο.

Ο νόμος 4002/2011 καθόρισε τα του ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011 εγκύκλιος ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Σε αυτήν καθορίζονται τα κριτήρια σύστασης των εταιρειών, τα οποία είναι τα εξής τρία: Επίσημα μεταφρασμένο καταστατικό (σ.α: αλίμονο αν δεν το είχαν κι αυτό!), πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής από τη χώρα στην οποία εδρεύει το νομικό πρόσωπο και επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου πληρεξουσιότητας για τον διορισμό νομίμου εκπροσώπου.

Εταιρεία με έδρα το Κουρασάο

Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή και θυμίζει ιδιαίτερα το επίσης άναρχο μέχρι τούδε τηλεοπτικό τοπίο. Συστήνονται εταιρείες μέσα σε ένα βράδυ, άγνωστο από ποιους -πολλά ακούγονται για πρόσωπα με ισχύ στη δημόσια σφαίρα. Εταιρείες με έδρα τη Μάλτα κατά κύριο λόγο, λόγω χαμηλού φορολογικού συντελεστή, αλλά, και όταν αυτός φαινόταν σε κάποιους… υψηλός, διατηρούσαν την έδρα στη Μάλτα, αλλά συνέδεαν την εταιρεία με off shore σε κάποιον φορολογικό παράδεισο.

Μάλιστα παρότι ο ιδρυτικός νόμος του 2011 προβλέπει οι διαδικτυακές εταιρείες να είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη – μέλη της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάποια εταιρεία βρήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το… παράθυρο να εγκατασταθεί στο Κουρασάο, νησί της Καραϊβικής που αποτελεί ολλανδική κτήση!

Οι 24 εταιρείες που υπέβαλαν τα σχετικά δικαιολογητικά απέσπασαν άδεια χωρίς να καταβάλουν κάποιο τίμημα, κατακτώντας σημαντικό χώρο του τζόγου και -το κυριότερο;- σε καθεστώς ημι-μονιμότητας, καθώς στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Έκτοτε οι 24 εταιρείες πληρώνουν τους προβλεπόμενους από τον νόμο Βενιζέλου φόρους τους, αλλά, με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουν απλώς έναν αντιπρόσωπο, δεν έχουν καν φορολογικά βιβλία (κάποιες από αυτές), οι servers είναι στο εξωτερικό και άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης συνεπώς η επιβολή της φορολογίας γίνεται με βάση τη δήλωσή τους. Όμως οι φορολογικοί μηχανισμοί δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα για ουσιαστικό έλεγχο (αν υποθέσουμε ότι υπήρχε η βούληση από τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της σημερινής).

200 ευρώ ετήσιος φόρος!

Στον διαδικτυακό τζόγο ο νόμος του 2011 προέβλεψε, σημειωτέον τριών ειδών φόρους: 10% των κερδών των παικτών, το 30% επί των μεικτών κερδών των εταιρειών και, τέλος, τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών –«και εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο» έλεγε στη Βουλή στις 7 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Τα στοιχεία που παρέθετε εν συνεχεία ο Τρ. Αλεξιάδης στοιχειοθετούν και τον ισχυρισμό περί σκανδάλου. «Το 2012 ο φόρος εισοδήματος που εισπράξαμε από τις 24 αυτές εταιρείες ήταν 31.179 ευρώ, το 2013 (φόρο) 5.179 ευρώ και το 2014 εισπράξαμε 27.366 ευρώ». Δηλαδή, αν εστιάσουμε στο 2013, αντιστοιχεί πάνω – κάτω 200 ευρώ φόρος κατά μέσον όρο από κάθε εταιρεία.

Οι εταιρείες έχουν όμως και ένα επιχείρημα να προβάλουν: ότι έχουν καταβάλει έως τώρα σημαντικά ποσά μέσω του 30% επί των μεικτών κερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες και παίκτες κατέβαλαν την πενταετία 2011-15 περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ φόρο. Σημαντικό ποσό ως απόλυτος αριθμός, αναμφίβολα.

Το θέμα όμως είναι αλλού: Είναι ο φόρος που πραγματικά θα έπρεπε να είχαν πληρώσει οι εταιρείες, στον βαθμό που η επιβαλλόμενη φορολογία είναι επί τη βάσει των στοιχείων που εκείνες δίνουν; Στοιχεία που προέρχονται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων θα πρέπει να προβληματίσουν.

Σύμφωνα με αυτά, το 2015 ο κύκλος εργασιών των διαδικτυακών εταιρειών τζόγου ανήλθε στο 1,887 δις εκατομμύρια ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 25% στο σύνολο του κύκλου εργασιών τυχερών παιγνίων της χώρας μας. Ωστόσο, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από τον κύκλο εργασιών μείον τις αποδόσεις των παικτών, το μερίδιο των παραπάνω εταιρειών διαμορφώνεται μόλις στο 6,7%.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν

Το αδιαφανές καθεστώς παίρνει τώρα τέλος. Πρώτα απ’ όλα, με ενέργειες του ελεγκτικού μηχανισμού. Προκαταρκτική έρευνα είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως προ ημερών αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στη Βουλή, σε ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, Γρηγόρη Ψαριανού και Χάρη Θεοχάρη (ο τελευταίος, νυν ανεξάρτητος).

Οικονομική εισαγγελία και οικονομική αστυνομία έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες, ενώ την Παρασκευή έγινε γνωστή μία ακόμη ενέργεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Με απόφαση, λοιπόν, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλά ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) η διενέργεια μερικού επιτόπιου φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων των 24 εταιρειών. Ακούγεται επίσης ότι θα διατυπωθεί αίτημα προς τις αρχές της Μάλτας για συνδρομή στη διενέργεια του ελέγχου.

Αιχμές για την Κ. Σαββαΐδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν στην «Αυγή» της Κυριακής ότι η προηγούμενη διοίκηση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων είχε επιλέξει μόνο δύο εταιρείες του κλάδου προς έλεγχο δείχνοντας (οι συγκεκριμένοι παράγοντες) με τον τρόπο αυτόν την πρώην επικεφαλής Κατερίνα Σαββαΐδου. Η οποία, συν τοις άλλοις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν είχε ζητήσει να διενεργηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος από την κατάλληλη, για το συγκεκριμένο ζήτημα, Δ’ ΔΟΥ Αθηνών. Η κυβέρνηση όμως δεν μένει στο ελεγκτικό σκέλος. Προετοιμάζεται συγχρόνως για τη μετάβαση στο μόνιμο καθεστώς, θέμα για το οποίο εργάζονται ήδη οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφωνας Αλεξιάδης μαζί με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Η αγορά θα ρυθμιστεί από την αρχή, με οριοθετημένους κανόνες, με διαγωνισμό, άδειες και αντίτιμο (άρα και έσοδα για το Δημόσιο). Αλλά και με την υποχρέωση εκ μέρους των εταιρειών ο τζίρος από τον ελληνικό διαδικτυακό τζόγο να αναφέρεται στη χώρα μας, με servers και στοιχεία που θα βρίσκονται εδώ και άρα θα μπορούν να ελεγχθούν.

Διαβάστε το άρθρο “ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΖΟΓΟΥ” των Νίκο Παπαδημητρίου&Γιάννη Αγουρίδη στην πηγή “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ