Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων

Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων

από
Μόνο 4 λεπτά

Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των online τυχερών παιγνίων συστήνει η Grant Thornton στην κυβέρνηση. Η μελέτη που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της τελευταίας προτείνει τη διαδικασία έκδοσης απεριόριστου αριθμού αδειών, για κάθε τύπο παιγνίων, αρκεί ο πάροχος των υπηρεσιών να έχει «δικτυακή» έδρα στη χώρα μας, δηλαδή να κάνει χρήση του ονόματος στο Διαδίκτυο με την κατάληξη «.gr».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται η έκδοση δύο τύπων αδειών τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Οι άδειες τύπου Α, που θα περιλάβουν όλους όσους θέλουν να προσφέρουν τυχερά παίγνια στοιχηματισμού (για παράδειγμα, τα αθλητικά στοιχήματα στο ποδόσφαιρο), συμπεριλαμβανομένων των online ανταλλακτηρίων στοιχήματος, και οι άδειες τύπου Β, που θα περιλαμβάνουν τους παρόχους όλων των άλλων ειδών τυχερών παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται για τη λειτουργία τους σε γεννήτριες τυχαίων αριθμών (RNG), όπως είναι τα online παιχνίδια τύπου καζίνο. Η διάρκεια της άδειας προτείνεται να είναι 7ετής.

Για κάθε τύπο άδειας η μελέτη προτείνει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος 500.000 ευρώ, ετήσιο τέλος 50.000 ευρώ και διατήρηση της φορολογίας παιγνίων στο 35%.

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ υψηλή φορολογία, που, όπως συνέβη και στη Γαλλία, θεωρείται απίθανο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων. Το ίδιο συνέβη και με τους 24 προσωρινά αδειοδοτημένους παρόχους online τυχερών παιγνίων, όπου η επιβολή της συγκεκριμένης φορολογίας είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο από την αγορά των 21 από τους 24 παίκτες.

Ο αδειοδοτημένος πάροχος, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να λειτουργεί την πλατφόρμα διενέργειας τυχερών παιγνίων εκτός Ελλάδος, αλλά υποχρεωτικά εντός Ε.Ε. Ωστόσο, θα πρέπει να διατηρεί εντός της χώρας Η/Υ (server) που περιέχει όλες τις συναλλαγές με τους Έλληνες παίκτες ή καλύτερα όλους εκείνους που παίζουν τυχερά παίγνια από το εσωτερικό της χώρας.

Η μελέτη αναμένεται να μετουσιωθεί κάποια στιγμή σε σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν βρίσκεται ante portas –παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο– αλλά θα απαιτήσει κάποιο διάστημα δύο – τριών μηνών για επεξεργασία από τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών.

Εξάλλου, η κυβέρνηση πρέπει να λύσει πρώτα και τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΑΠ, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα στα τυχερά διαδικτυακά παίγνια που βασίζονται σε RNG. Μέχρι σήμερα η σύγκρουση εντοπίζονταν στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, αλλά η πολιτεία διεμήνυσε στον ΟΠΑΠ ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει το σχετικό δικαίωμα που λήγει το 2020.

Επίσης, έχει διαμηνύσει στον ΟΠΑΠ ότι δεν διαθέτει δικαιώματα στα τυχερά παίγνια Διαδικτύου μέσω RNG. Η σύγκρουση, επομένως, θα γίνει για τις άδειες τύπου B, όπου ο ΟΠΑΠ εκτιμά ότι, μέσω της άδειας των VLTs, κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα στα τυχερά παίγνια μέσω RNG.

Με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση υιοθετεί εν μέρει το αρχικό σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, λίγο πριν φύγει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, απέστειλε σχέδιο νόμου στις Βρυξέλλες, στο οποίο προβλεπόταν η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των online τυχερών παιγνίων παράλληλα με την εκχώρηση αδειών VLTs σε πιθανούς ενδιαφερόμενους παρόχους. Το σχέδιο αυτό όμως ανετράπη λίγους μήνες αργότερα, με την ψήφιση του ν. 4002/2011 που έφερε ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το σχέδιο νόμου είχε ως αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του ΟΠΑΠ, πιθανώς με σκοπό την άντληση υψηλών εσόδων από την αποκρατικοποίησή του. Στο τέλος του 2011, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε την έκδοση προσωρινών αδειών online τυχερών παιγνίων, με την προοπτική της είσπραξης αναδρομικών φόρων. Οι επιχειρήσεις που εμφανίσθηκαν τελικά ήταν όλες νεοσύστατες και επομένως δεν μπορούσαν να καταβάλουν αναδρομικά φόρους…

Στα 6 δισ. ευρώ τα νόμιμα και παράνομα online πονταρίσματα

To 2016, τα νόμιμα ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenues) από τα online τυχερά παίγνια στην Ελλάδα εκτιμήθηκαν σε 215 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα νόμιμα πονταρίσματα των Ελλήνων μέσω υπολογιστών, κινητών και τάμπλετ ανήλθαν σε περίπου 4-5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά συμπεριληφθεί και ο παράνομος online τζόγος, τότε ο τζίρος εκτιμάται σε περίπου 6 δισ. ευρώ που αφήνουν περίπου 300 εκατ. ευρώ ακαθάριστα έσοδα σε νόμιμους και παράνομους παρόχους.

Η επίδοση αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να «μαζέψει» αρκετό μέρος του παράνομου τζόγου στα online τυχερά παίγνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2014, τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνονταν στη χώρα ήταν σχεδόν μηδενικά. Η πρώτη χρονιά που οι φορολογικές αρχές έγιναν δέκτες δηλώσεων εσόδων από τυχερά παίγνια Διαδικτύου ήταν το 2015, όπου οι 24 προσωρινά αδειοδοτηθέντες πάροχοι δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα ύψους 116 εκατ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνετέλεσε καθοριστικά η πρωτοβουλία της Επιτροπής Παιγνίων υπό τον Ε. Γιαννακόπουλο, με την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» με τους δικτυακούς τόπους που παρέχουν υπηρεσίες χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος. Η λίστα αυτή κοινοποιείται στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διακόπτουν τη λειτουργία όσων περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Το μέτρο αυτό αγκαλιάστηκε και από τους επόμενους προέδρους της Επιτροπής Παιγνίων, με αποτέλεσμα σήμερα να τελούν σε απαγόρευση πάνω από 1.000 δικτυακοί τόποι.

Έτσι το ελληνικό κράτος κατάφερε να εισπράξει το 2016 φόρους που πλησίασαν τα 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι επί των ακαθαρίστων εσόδων εφαρμόζεται συντελεστής φορολογίας (GGR Tax) 35%. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα ανέλθει, καθώς και το 2017 εκτιμάται ότι υπήρξε νέα αύξηση των ακαθάριστων εσόδων, αλλά με ρυθμό μικρότερο από εκείνο του 2016. Φυσικά η άνοδος αυτή δεν αντικατοπτρίζει την αύξηση στα πονταρίσματα, αλλά κυρίως την ένταξη σε πλαίσιο φορολογίας όλων των αφορολόγητων/παράνομων εσόδων που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες Διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι κατά δήλωση των ίδιων των εταιρειών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα υπουργικής απόφασης που ήρθε βιαστικά και εν κρυπτώ στο τέλος του 2011, και η οποία επιτρέπει σε παρόχους διακτυακών τυχερών παιγνίων να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ελλάδα, έχοντας έδρα και servers στο εξωτερικό και να φορολογούνται με κατά δήλωση έσοδα. Η αδυναμία επιβολής ελέγχου φάνηκε και στην τελευταία περίπτωση ελέγχου της Sportingbet (πρώην Centric) στην οποία η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 187 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά είναι σίγουρο ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εκείνοι που αφορούσαν τον τζίρο της επιχείρησης και όχι τα ακαθάριστα έσοδα. Το GGR προκύπτει από τον τζίρο, μείον τις αποδόσεις στους παίκτες. Κι επειδή οι διαδικτυακές επιχειρήσεις λειτουργούν στην παγκόσμια αγορά με πολύ υψηλό ανταγωνισμό, οι αποδόσεις στους παίκτες κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 95%. Γι’ αυτό άλλωστε ένα μικρό ποσό ακαθαρίστων εσόδων (GGR) αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερο (κατά περίπου 20 φορές) τζίρο.

Διαβάστε το άρθρο “Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων” στην πηγή “www.tameteora.gr”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ