Την πόρτα για την απελευθέρωση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στα internet cafe ανοίγει ερμηνευτική εγκύκλιος για τη νομοθεσία ρύθμισης της αγοράς παιγνίων, που εξέδωσε στις 18 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Με την εγκύκλιο αυτή και υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται η διεξαγωγή διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα internet cafe και πλέον δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις τόσο για τους ιδιοκτήτες αυτών όσο και για τους πελάτες, που μπορούν να στοιχηματίζουν διαδικτυακά στα σπορ, στα καζίνα, στα κίνο, μπίνγκο κ.ά. στις 24 εταιρείες, που έχουν λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο επιτρέπεται η πρόσβαση μέσω των internet cafe, σε ιστοσελίδες παρόχων που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς του άρθρου 50, παρ. 12 του Ν. 4002/2011. Μάλιστα, προβλέπεται ότι «οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που επιτρέπουν την απλή πρόσβαση στους ανωτέρω ιστότοπους κατά τη μεταβατική περίοδο δεν χρειάζονται πιστοποίηση διότι δεν είναι παιγνιομηχανήματα αφού το παίγνιο διεξάγεται μέσω του ιστότοπου». Υπολογιστές όμως που φέρουν λογισμικό παιγνίων είναι παιγνιομηχανήματα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο υπολογιστής αποσυνδεθεί από το δίκτυο και συνεχίζεται το παίγνιο, τότε πρόκειται περί παιγνιομηχανήματος. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις των άρθρων 51 και 52 του Ν. 4002/2011.
ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Στα ανωτέρω καταστήματα απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 21 ετών, εντός δε του καταστήματος και σε εμφανές σημείο πρέπει να είναι αναρτημένη η άδεια τόσο του παρόχου όσο και της επιχείρησης. Στις επιχειρήσεις αυτές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ανταλλακτηρίου ήτοι η έκδοση και η εξαργύρωση κουπονιών. Επομένως, όλες οι συναλλαγές που αφορούν στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια θα πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Τυχόν παραβίαση θα υπόκειται στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις των άρθρων 51 και 52 του Νόμου 4002/2011.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με βάση τη διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του Ν. 4002/2011 δεν συμβάλλονται με internet cafe ή άλλα καταστήματα δημόσιας συνάθροισης. Στα καταστήματα αυτά επιτρέπεται οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στις ιστοσελίδες των παραπάνω παρόχων αυτοβούλως και όχι υποκινούμενοι από τους υπευθύνους καταστημάτων.
Επισημαίνεται ότι οι 24 εταιρείες, που έχουν λάβει προσωρινή άδεια, χωρίς αυτήν την ερμηνεία δεν μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, παρά μόνο σε ιδιωτικούς. Η φορολογία γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα ανέρχεται στο 30% του μικτού κέρδους.
Η απόφαση, πάντως, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, η οποία τονίζει ότι «μέσα από ασαφείς και διφορούμενες διατυπώσεις ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα καταστρατήγησης των διατάξεων του Ν. 4002/2011 αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των 35.000 παιγνιομηχανημάτων, για τα οποία έχει ήδη δοθεί μία και μοναδική άδεια στην ΟΠΑΠ ΑΕ και η οποία έχει πληρωθεί με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
Διαβάστε το άρθρο «Ελεύθερος ο διαδικτυακός τζόγος στα internet cafe» στην πηγή: ΚΕΡΔΟΣ του Γιάννη Παπαδόπουλου