Εφηβοι «κολλημένοι» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους που παίζουν πόκερ, έχοντας «κλέψει» την πιστωτική κάρτα των γονιών τους. Παιδιά που κλείνονται στον εαυτό τους και στο δωμάτιό τους, παραμελούν τους φίλους τους και εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους χόμπι.
Αυτή είναι η εικόνα που δίνει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με την Κυπριακή Παιδιατρική Εταιρία, σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι σε Ελλάδα και Κύπρο εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εξάρτησης από τον διαδικτυακό τζόγο.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 15,1% των εφήβων ηλικίας 14-16 χρόνων τζογάρουν διαδικτυακά, ενώ το 6,8% ασχολείται σε καθημερινή βάση με τα τυχερά παιχνίδια. «Θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φτάσουμε στο ποσοστό της Κύπρου το οποίο ανέρχεται στο 34,8%. Οι περισσότεροι έφηβοι εμφανίζονται εθισμένοι στο πόκερ που μπορούν να παίξουν στη δημοφιλέστερη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook», σημειώνει ο Γιώργος Κορμάς, γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης μονάδας ψυχικής υγείας Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στην έρευνα.
Εντονα συμπτώματα εξάρτησης
Ενα μεγάλο ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που «τζογάρουν» στο διαδίκτυο εμφανίζουν έντονα συμπτώματα εξάρτησης, όπως τονίζει ο κ. Κορμάς. Επηρεάζεται η προσωπικότητά τους, γίνονται πιο επιθετικά και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κοινωνικοποίησή τους. Κλείνονται στον εαυτό τους, παραμελούν τις δραστηριότητές τους και τους φίλους τους και τελικά καθηλώνονται στο διαδίκτυο. Ο παιδοψυχίατρος Αλέξης Λάππας έχει εξετάσει περιπτώσεις παιδιών τα οποία είναι εθισμένα στο διαδικτυακό τζόγο, παιδιά που έχουν πάρει την πιστωτική κάρτα των γονιών τους ώστε να «τζογάρουν». «Οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν όταν αρχίζει και φθίνει η επίδοση του παιδιού στο σχολείο. Το παιδί δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις πρώτες ώρες στο σχολείο επειδή κατά κανόνα η χρήση του διαδικτύου γίνεται αργά το βράδυ. Δεν ενδιαφέρεται για τις παρέες του όπως πριν, είναι ευερέθιστο και δεν περιποιείται πια την εμφάνισή του», σημειώνει ο κ. Λάππας.
Με εξάρτηση από το… πόκερ
Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, τα παιδιά δεν έχουν επίγνωση του εθισμού τους. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τους γονείς τους. «Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το παιδί τους είναι εθισμένο στο διαδικτυακό τζόγο. Οι γονείς το καλαβαίνουν εκ των υστέρων, όταν πια τα παιδιά χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και αφαιρούν χρήματα. Δεν χρειάζεται ένα παιδί να παίζει πολλές ώρες για να θεωρήσουμε ότι είναι εθισμένο. Μπορεί να παίζει συστηματικά κάθε μέρα από μια ώρα. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο ένα παιδί να τζογάρει με χρήματα για να το χαρακτηρίσουμε εθισμένο. Στη μονάδα ψυχικής υγείας με την οποία συνεργάζομαι παρακολουθούμε ήδη πέντε παιδιά που εμφανίζουν εξάρτηση από το πόκερ. Επίσης, πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο διαδικτυακό τζόγο έχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνουν εθισμένοι και ως ενήλικες», καταλήγει.
Πηγή: aggelioforos.gr