Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Αμφισβητεί το άνοιγμα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών

Αμφισβητεί το άνοιγμα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών

από
Μόνο 3 λεπτά

Τη στιγμή που το Δημόσιο ψάχνει εναγωνίως έσοδα, ενεργό παραμένει το πρόστιμο ύψους 31.000 ευρώ ημερησίως που επιβλήθηκε το 2008 στη χώρα μας, εξαιτίας της απαγόρευσης των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών στην Ελλάδα το 2002. Ειδικότερα, επιστολή της Κομισιόν προς την Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ) αναφέρει ότι το πρόστιμο παραμένει ενεργό, καθώς η ίδια δεν έχει πειστεί ότι η ψήφιση του νόμου περί τυχερών παιγνίων το 2011 (ν. 4002/2011) έχει άρει όλες τις προϋποθέσεις που επέβαλαν τις συγκεκριμένες κυρώσεις.

Ο νόμος 4002 που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, εκτός των ρυθμίσεων που επιφέρει στην αγορά τυχερών παιγνίων, ρυθμίζει και τα τεχνικά παίγνια, καταργώντας σχεδόν το σύνολο των διατάξεων του ν. 3037/2002 μέσω του οποίου η ελληνική πολιτεία, εκτός από τα «φρουτάκια», κατήργησε και τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια π. χ. «pacman» κ.λπ. Για τον νόμο αυτό, η χώρα καταδικάστηκε το 2005 και για τη μη συμμόρφωσή της, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε το 2008 πρόστιμο ύψους 31.000 ευρώ ημερησίως συν την καταβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 2 εκατ. ευρώ. «Η υπόθεση των κυρώσεων C-109/08 για τη μη συμμόρφωση της χώρας ως προς την υπόθεση C-65/05 είναι ακόμη ενεργή», σημειώνει το στέλεχος της Επιτροπής Maciej Gorka  στην επιστολή του προς την ΟΣΗΠΕ που φέρει ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2012.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει, μετά και την ψήφιση του ν. 4002 τον περασμένο Αύγουστο, την άρση της επιβολής προστίμου για  την απαγόρευση των τεχνικών παιγνίων που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στο Δημόσιο κάτι λιγότερο από 34 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν το διαπραγματεύεται, αλλά διστάζει να άρει την κύρωση, καθώς παρουσιάζεται μια «γκρίζα» ζώνη. Συγκεκριμένα ο νόμος 4002/2011 αίρει όλες τις απαγορεύσεις στα μηχανικά και ηλεκτρομηχανικά τεχνικά παίγνια, αλλά διατηρεί κάποιες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών τεχνικών και ψυχαγωγικών παιγνίων.

Επειδή οι συγκεκριμένες παιγνιομηχανές μετατρέπονται εύκολα σε τυχερά παίγνια, ο νέος νόμος απαιτεί για τη λειτουργία τους πιστοποίηση. Αρμόδιος φορέας για να παράσχει τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις είναι η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία όμως ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί στην πράξη.

Σαν συνέπεια, ένας εισαγωγέας δεν μπορεί να εισάγει τη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών, εκτός και αν διαθέτει πιστοποίηση από φορέα αναγνωρισμένο σε κράτος-μέλος της Ε. Ε. Αυτό συνιστά βασικό σημείο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, n οποία, μάλιστα, υπόσχεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ενεργοποιηθεί η ΕΕΕΠ.

Προς το παρόν n ΕΕΕΠ επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα του κανονισμού λειτουργίας των τυχερών παιγνιομηχανών (VLTs). Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου (GLI) για την επίλυση του θέματος των VLTs, που είναι υψίστης σημασίας, ενόψει και xns ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Το Δημόσιο έχει κάθε λόγο να λειτουργήσουν τα 16.500 VLTs από τον ΟΠΑΠ, αφενός μεν για να περιοριστεί ο παράνομος τζόγος, αφετέρου δε για να κεφαλαιοποιήσει αξίες ο οργανισμός ενόψει της ιδιωτικοποίησής του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των VLTs θα είναι έτοιμος μέσα στον Μάρτιο. Μέχρι τότε ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να έχει επιλέξει τον τεχνολογικό ή τους τεχνολογικούς εταίρους του στη συγκεκριμένη αγορά και επιπλέον να λύσει το ζήτημα της ανάπτυξης του νέου δικτύου των μίνι καζίνο που θα δημιουργήσει (gaming halls).

Έμμεση είσοδος μέσω θυγατρικών

Μπορεί κάποιοι μεγάλοι διαδικτυακοί πάροχοι τυχερών παιγνίων ν’ αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά, όπως η Lanbrokes, λόγω των περιορισμών που θέτει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, κάποιοι όμως επιχειρούν να εισέλθουν έμμεσα. Έτσι, αρκετοί μεγάλοι πάροχοι διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εισέρχονται στη χώρα μας μέσω θυγατρικών τους εταιρειών. Βασικός στόχος τους είναι ν’ αποφύγουν την αναδρομική διετή φορολόγηση που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του περασμένου έτους. Από τους 24 παρόχους, που υπέβαλαν τα χαρτιά τους για νομιμοποίηση δραστηριοτήτων, σχεδόν το σύνολο τους δεν παρουσιάζει παρελθούσα δραστηριότητα.

Ωστόσο, πίσω από αυτούς κρύβονται μεγάλοι πάροχοι, όπως η Bwin, που εισέρχεται πλέον στην ελληνική αγορά μέσω θυγατρικής της στη Γαλλία. Επίσης, ορισμένοι από τους παρόχους που θέλουν να συμμετάσχουν στην επικείμενη αδειοδότηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και έχουν έδρα στο εξωτερικό, κρύβονται εγχώριοι επιχειρηματίες.

Διαβάστε το άρθρο «Η Κομισιόν αμφισβητεί το άνοιγμα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ