Οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν απελπιστικά καθυστερήσει, φαίνεται πως θα αποτελέσουν το μεγάλο «κεφάλαιο» του Σεπτεμβρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα άρει 77 διοικητικές πράξεις, με στόχο να διευκολυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι διοικητικές αυτές πράξεις θα αφορούν κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως έγινε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 ωριμότερα έργα και πως ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκο, να εισηγηθεί σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 10 πιο ώριμες αποκρατικοποιήσεις είναι αυτές του Ελληνικού, της Αφάντου στη Ρόδο, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, του IBC, του Golden Hall, των Κρατικών Λαχείων, της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και 48 Ακίνητα του δημοσίου.
Η αλλαγή διοίκησης στον ΟΠΑΠ και μάλιστα με επικεφαλής κάποιον, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των ελεγκτικών εταιριών, δίνει ένα σαφές μήνυμα προς την παραπάνω κατεύθυνση, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτίμηση των επενδυτών.
Όμως ο ΟΠΑΠ δεν είναι η μόνη εισηγμένη εταιρία η οποία έχει τα εχέγγυα, προκειμένου να προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και το σπουδαιότερο δεν είναι μόνον οι εισηγμένες εταιρίες οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το δε χρηματιστήριο θα πρέπει να σημειωθεί πως διαθέτει πρόγραμμα βάσει του οποίου μπορεί να εμπλακεί και στις λοιπές αποκρατικοποιήσεις και μη εισηγμένων εταιριών.
Πιο συγκεκριμένα, το Χ.Α. έχει καταστρώσει σχέδιο το οποίο και υλοποιεί. Βάσει του σχεδίου αυτού, η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει αναζητήσει και έχει βρει επενδυτές που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις προς αποκρατικοποίηση.
Οι επενδυτές αυτοί δημιουργούν funds, τα οποία θα εισαχθούν στο Χ.Α. και θα ασχοληθούν με επενδύσεις σε αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις.
Διαβάστε το άρθρο «Αλλαγή σκηνικού με τις αποκρατικοποιήσεις» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ