Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τώρα, το παιχνίδι αλλάζει στα Τυχερά παίγνια

Τώρα, το παιχνίδι αλλάζει στα Τυχερά παίγνια

από
Μόνο 4 λεπτά

Αυτή είναι η φάση αναμονής που έχει οδηγηθεί η Ελληνική Αγορά Τυχερών Παιγνίων μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
«Αγορά με σαφείς και ίσους κανόνες», θα μπορούσε να είναι ένας εξίσου γενικός και περιεκτικός τίτλος που προϊδεάζει για το αύριο στα τυχερά παιχνίδια

 Χτες δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ο «Νόμος Υπ αριθμόν 4002», του Ελληνικού Κράτους, στη μορφή που αυτός κατέληξε να έχει μετά από δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, τρεις προσπάθειες συγγραφής του και ενσωμάτωσης αρκετών τροπολογιών.

Σαφώς και πρόκειται για ένα ακόμα βήμα από τα πολλά που πρέπει να διανύσει η Ελληνική Αγορά Τυχερών Παιχνιδιών μέχρι την υλοποίηση των θεσμικών πλαισίων της. Ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ουσιαστικά έχουμε έναν νόμο που εξακολουθεί να βασίζει όλο το «μηχανισμό» της λειτουργίας του στην ΕΕΕΠ και στον Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, όταν και εφόσον αυτά υλοποιηθούν.
Είναι δεδομένο ότι για να επιτευχθεί η εκκίνησης μιας νέας, υγιούς και δίκαιης Ελληνικής Αγοράς Τυχερών Παιγνίων θα πρέπει να διέπεται από κανόνες ισότητας και απόλυτου σεβασμού των κανόνων ανταγωνισμού.

Ωστόσο, αυτή η ισότητα δεν είναι εμφανής σε όλα τα σημεία του νόμου και ειδικά σ’ αυτά που αλληλοαναιρουνται με βάση το γράμμα του νόμου.
Είναι σαφές στο νόμο ότι τα πρακτορεία ΟΔΙΕ και ΟΠΑΠ θεωρούνται αμιγείς χώρα τυχερών παιχνιδιών, αλλά αυτή η διατύπωση συμπληρώνεται από τη φράση «εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με το Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου παιγνίων».

Η άμεση λειτουργία των παιχνιδομηχανημάτων στα πρακτορεία δηλαδή θα πρέπει πλέον να αποκτήσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, καθώς απαιτείται το έργο της ΕΕΕΠ να έχει προηγηθεί.
Γενικά, ο νόμος που προσπαθεί να περιλάβει όλο το φάσμα των τυχερών παιχνιδιών της χώρας ανοίγει δρόμους προς σωστές κατευθύνσεις, αλλά, ακόμα θέλει πολύ δουλειά για να γίνει εφαρμόσιμος στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και να ξεπεράσει τις κοινοτικές και εταιρικές ενστάσεις.
Οι κανόνες που θα έπρεπε να υπάρχουν στα τόσα χρόνια λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν.

Οι δεδομένες ισορροπίες που οφείλουν να τηρηθούν σε θέματα ίσης μεταχείρισης εταιριών και πολιτών θα δημιουργήσουν πολλές νομικές εμπλοκές στη λειτουργία της αγοράς. Και οι κάθε λογής εξαιρέσεις, ή οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που θα προσκρούουν σε θέματα ανταγωνισμού βάσει του κοινοτικού νόμου θα είναι καταδικασμένες σε «προσαρμογή» στο τελικό στάδιο του νόμου.
Πολλά σημεία του νόμου ενδέχεται να τροποποιηθούν στην πορεία προς την υλοποίησή του, κυρίως όσον αφορά το παιχνίδι μέσω διαδικτύου καθώς η Ευρώπη ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς το θεσμικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα υποχρεούνται να προσαρμοστούν οι κατά τόπους εθνικές νομοθεσίες.
Για παράδειγμα, ανάμεσα στο γράμμα του Ελληνικού Νόμου περιλαμβάνεται το σημείο του ορίου ηλικίας που απαιτείται να έχει συμπληρώσει ο πολίτης για να συμμετέχει στα τυχερά παιχνίδια.
Το «πάνω από 21 ετών» μπορεί να βρίσκει σύμφωνη τη στήλη (όσο και την κοινή λογική), αλλά, πολύ αμφιβάλουμε αν τελικά θα γίνει δεκτό από τα κοινοτικά όργανα. Αν ισχύει (όπως ισχύει) το «άνω των 18» στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για το διαδικτυακό παιχνίδι, μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει ένα διαφορετικό όριο ηλικίας στη νομοθεσία της Ελλάδας.
Στο μόνο κομμάτι που η Κυβέρνηση φαίνετε να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτικών οργάνων είναι στο παιχνίδι στο έδαφος, καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν ότι επιτρέπουν την εφαρμογή του μοντέλου «αδειοδότηση μέσω ΟΠΑΠ» στον Ελληνικό Νόμο.
Ίσως και οι ίδια οι Ευρωπαία, όμως, να μην έχουν αντιληφθεί τα θέματα ανταγωνισμού που ανακύπτουν από διαφορετικές νομοθεσίες στο έδαφος και διαφορετικές στο διαδίκτυο. Παράδειγμα, η φορολόγηση των κερδών των παικτών στο παιχνίδι στο έδαφος γίνεται σύμφωνα με κάποιους ανεκτούς κανόνες που δεν επιβαρύνουν το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή. Στον συγκεκριμένο νόμο, η φορολόγηση των κερδών των παικτών είναι ασαφής, αλλά, δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετική απ’ αυτή του εδάφους γιατί θα δημιουργούσε ανισότητα όρων στην ίδια την αγορά.
Ανάλογα θα υπάρξουν προβλήματα στο pay out που ορίζεται στο «τουλάχιστον 80%», ενώ υπάρχουν πολλά αμοιβαία παιχνίδια στη χώρα μας που έχουν pay out μέχρι και 45%.
Το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η Κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο και τις επιχειρήσεις του κλάδου, ούτε τα «φρουτάκια» είναι το μόνο σοβαρό ζήτημα γύρω από το επίγειο παιχνίδι.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό πνεύμα κοινωνικής πολικής ως προς τον επιχειρηματικό κόσμο.
Δηλαδή, μέχρι σήμερα, α Ελληνικές Κυβερνήσεις ασκούσαν κοινωνική πολιτική μέσω των Υπουργείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Ενώ τώρα και εφεξής α ελληνικές κυβερνήσεις θα καλούντα να εντάξουν στην κοινωνική πολιτική τη δυναμική και τις επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. Τηρουμένων των αναλογιών η σημερινή κατάσταση θυμίζει τη μετάβαση μιας φεουδαρχικής χώρας στην εποχή της βιομηχανοποίησης κα του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Βέβαια, στην περίπτωση των τυχερών παχνιών η μετάβαση αυτή δεν θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, αυτό, όμως, ακριβώς (δηλαδή η πίεση χρόνου) είναι που κάνει και την όλη διαδικασία πιο ευάλωτη απέναντι στους κινδύνους κα πιο εύθραυστη απέναντι στις αλλαγές της τεχνολογικής επανάστασης που βιώνουμε, αλλά κα της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας τόσο της Ελλάδας όσο κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεση της η Κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεπεράσει το τέλος του 2011.

 Διαβάστε το άρθρο «Τώρα, το παιχνίδι αλλάζει» στην πηγή: : 12Χ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ