Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Το τίμημα των 622 εκατ. και τα «υπόλοιπα» 28 εκατ.

Το τίμημα των 622 εκατ. και τα «υπόλοιπα» 28 εκατ.

από
Μόνο 4 λεπτά

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του ΟΠΑΠ ανοίγει από την ερχόμενη βδομάδα, αφού μόλις 28 εκ. ευρώ χωρίζουν την Emma Delta από την είσοδο της στην Κηφισού. Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα αποκρατικοποίηση αναμένεται να κλείσει οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη 1η Μαΐου μετά την παράταση που ζήτησε η νικηφόρα κοινοπραξία.

Τότε θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει τη νέα βελτιωμένη προσφορά και το πέρασμα του Οργανισμού στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Ήδη το πρώτο δείγμα γραφής που δόθηκε από το δίδυμο Μελισσανίδη- Σμετς που δείχνουν να κινούνται σε «σκληρή γραμμή». Έτσι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα για βελτίωση της προσφοράς, αλλά ζήτησαν χρόνο για να περάσουν από «κοσκίνο» όλα τα δεδομένα, ώ Το στίγμα τους, άλλωστε, δόθηκε με τη δήλωση περί «δίκαιης προσφοράς σε μια ανοιχτή διαδικασία».

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ποια είναι τα δεδομένα. Η προσφορά της Emma Delta είναι 622 εκ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και 60 εκ. ευρώ από το μέρισμα της χρήσης 2012 που δεν θα τα εισπράξει ο νέος ιδιοκτήτης αλλά το δημόσιο.

Το χαμηλότερο εύρος της αποτίμησης που πραγματοποίησε ως ανεξάρτητος αποτιμητής η Duff& Phelps (SK Aegis^Yia το 33% διαμορφώθηκε στα 650 εκ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης Deutsche Bank και NBG Securities τοποθέτησε τον πήχη στα 610 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της διοίκησης του ΟΠΑΠ, κατά την παρουσίαση του project της αποκρατικοποίησης στους υποψήφιους μνηστήρες, η κερδοφορία του οργανισμού θα κάνει βουτιά από τα 505 εκ. ευρώ το 2012, στα 115 εκ. για το 2013. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική πρόταση της Emma Delta μεταφράζεται σε πάνω από 16 φορές τα κέρδη του έτους που αναλογούν στο προς πώληση 33% του μετοχικού κεφαλαίου.

{loadposition position-inside-article}

Στους παράγοντες που προσδιορίζουν την πορεία του ΟΠΑΠ τα επόμενα χρόνια πρέπει να μετρηθεί ιδιαίτερα η φορολόγηση κατά 30% επί των μικτών εσόδων και το νέο φορολογικό καθεστώς για τα κέρδη των παικτών που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου. Με βάση αυτό, για τα κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 15% και από 500 ευρώ και πάνω 20%.

Τα δεδομένα για τη «χαμηλή πτήση» του ΟΠΑΠ τα επόμενα χρόνια επιβεβαιώνονται και από το due diligence που έκανε το επιτελείο της Emma, το οποίο έδειξε διάφορα εσωτερικά δομικά προβλήματα με την κερδοφορία να συμπιέζεται από τη δυσκίνητη εσωτερική δομή και τις σφιχτές ταμειακές ροές που προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον την επόμενη διετία. Ακόμη και για το «δυνατό χαρτί» που είναι τα φρουτάκια η κοινοπραξία διατηρεί επιφυλάξεις. Ο ΟΠΑΠ προβλέπει για το 2014 που θα μπουν σε λειτουργία, GGR (Gross Gaming Revenue) δηλαδή μικτά έσοδα αφαιρουμένων των πληρωμών προς τους παίκτες, της τάξης των 383 εκ. ευρώ, για το 2015, 950 εκ. και για το 2016 πάνω από 1 δισ.

ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

 Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία είναι πράγματι δίκαιη και αυτό ενισχύεται από τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις των άλλων μνηστήρων, που έμειναν στο δρόμο… Όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς η περίπτωση του ΟΠΑΠ «σκαναρίστηκε» σχεδόν από όλους τους γνωστούς επενδυτικούς οίκους και κανένας από αυτούς δεν κατέληξε σε εκτίμηση πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ λέγεται ότι και οι Κινέζοι της Fosun, που «έπαιζαν» μέχρι την τελευταία στιγμή, είχαν βάλει πήχη στο επίπεδο των 550-570 εκ. ευρώ.

Ο ΝΕΟΣ ΠΗΧΗΣ

 Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, δηλαδή την πλευρά Μελισσανίδη, τον Τσέχο Γίρι Σμέτς, τον όμιλο Κοπελούζου και τη Lottomatica, είναι διαρκείς και θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές της βδομάδας που ο νέος φάκελος θα φτάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η νέα προσφορά δύσκολα θα ξεπεράσει τον πήχη των 650 εκ. ευρώ, ενώ ανώτατη «οροφή» έχουν τεθεί τα 660 εκ. Το ποσό αυτό μαζί με το μέρισμα των 60 εκ. φέρνει στο δημόσιο ταμείο 720 εκ., δηλαδή κοντά στη χρηματιστηριακή αποτίμηση του 33% που αυτές τις μέρες κινείται μεταξύ 720-740 εκ. ευρώ.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 «Ύποπτα» τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ

 Ταύτιση με Κόκκαλη Ανακούφιση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον ΟΠΑΠ. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την βελτιωμένη προσφορά και ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα κλείσει η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πέρα από το ρευστό που θα εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο, θα δώσει και το κατάλληλο μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές. Παράλληλα στην κυβέρνηση μετρούν και πολιτικά οφέλη, εκτιμώντας ότι από την υπόθεση του ΟΠΑΠ ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πολλαπλά εκτεθειμένος.

Κατ αρχήν, οι κατηγορίες που εκτόξευσε περί «ξεπουλήματος» και «στημένου διαγωνισμού» αποδείχθηκαν «κούφιες» από πλευράς επιχειρημάτων και «ύποπτες» από πλευράς σκοπιμότητας. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του είναι λαλίστατα όσον αφορά την κριτική τους για τις αποκρατικοποιήσεις, «βρήκαν τη φωνή τους» μόνο όταν ο Κόκκαλης βγήκε εκτός διαγωνισμού, ενώ δεν είπαν ούτε μία λέξη για την υπόθεση της Intralot και της νέας σύμβασης τεχνολογικού παρόχου. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και σε άλλες περιπτώσεις διακριτικής υποστήριξης των συμφερόντων του Κόκκολη, όπως αυτή με την Deutsche Aeolia.

Η εικόνα ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με το αφεντικό της Intralot έχει αρχίσει, σύμφωνο με πληροφορίες, να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις και στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη που προέρχονται κυρίως από την «αριστερή πτέρυγα» εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις και φέρονται να ζητούν από την ηγεσία της Κουμουνδούρου εξηγήσεις.

Διαβάστε το άρθρο «Το τίμημα των 622 εκατ. και τα «υπόλοιπα» 28 εκατ.» στην πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ