Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ μέσω Internet ?

Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ μέσω Internet ?

από
Μόνο 3 λεπτά

Έγραψαν» λιγότερα έσοδα από το τέλος  στα τυχερά παιχνίδια 

Έχασαν τη… μπάλα όσοι «σύντροφοι» στο Υπουργείο Οικονομικών ασχολήθηκαν με το θέμα του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα; 

Η τρίμηνη παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση στην απόδοση του τέλους δίνει το χρονικό περιθώριο για την οριστική διευθέτηση του θέματος, καθώς ο ΟΠΑΠ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η επιβολή του. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα έσοδα από το συγκεκριμένο ειδικό τέλος, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, προκαλούν έκπληξη. Ο αρχικός στόχος του υπουργείου ήταν «τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ», ενώ κατά την ψήφιση του νόμου, «αναθεωρήθηκε» στα 350-400 εκατ. ευρώ.

Τι αναμένονταν

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τους απολογισμούς της Eπιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, των προηγούμενων ετών, σε όλα τα τυχερά παιχνίδια συμπληρώνονται κάθε χρόνο περίπου 10 δισ. στήλες, δηλαδή, προκύπτει ότι από το ειδικό τέλος θα έπρεπε να αναμένονται έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μείωση των συμπληρωμένων στηλών σε ετήσια βάση, τα έσοδα δεν θα πέσουν κάτω από τα 450 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανές ότι, είτε δεν έγινε σωστός υπολογισμός από το υπουργείο, είτε το προβλεπόμενο ποσό είναι εσκεμμένα χαμηλότερο, ώστε να υπερκαλυφθεί ο στόχος, ως ένα επιπλέον επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές.

ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 200% ΠΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΤΤΟ 

Οι offshore πλατφόρμες την έκαναν… λαχείο

Είναι γνωστό όχι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν τη δυνατότητα στοιχηματισμού σε πληθώρα παιχνιδιών, από διάφορες χώρες. Μέχρι εδώ, όλα φαίνονται νόμιμα, ωστόσο, όταν ο παίκτης διαπιστώνει ότι οι πλατφόρμες αυτές βάζουν «καπέλο» από 25% έως 50% στην τιμή της στήλης, τότε κάτι δεν πάει καλά στον ιντερνετικό τζόγο. Σύμφωνα με τους ίδιους τους παίκτες, συνήθως οι προμήθειες αυτών των online ιστοσελίδων κυμαίνονται σε μονοψήφια ποσοστά επί της τιμής της στήλης! Ωστόσο, σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ διαπιστώνουν ότι μπαίνει «καπέλο» έως και 200%! 

Φορολογικοί παράδεισοι

 Με μία απλή αναζήτηση στο internet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει δεκάδες τέτοιες πλατφόρμες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Τζόκερ και το Λόττο του ΟΠΑΠ. Αυτές οι διαδικτυακές υπηρεσίες προσφέρονται από εταιρίες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, είναι δηλαδή offshore εταιρίες.

Για παράδειγμα, μία γνωστή πλατφόρμα είναι  η thelotter.com, με έδρα της διαχειρίστριας εταιρίας στο Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής και με γραφεία σε όλες τις «πρωτεύουσες» του τζόγου. Μία άλλη πλατφόρμα, η onelotto.com είναι καταγεγραμμένη στο νησί Μαυρίκιος (στον Ειρηνικό Ωκεανό) των 300.000 κατοίκων και των δεκάδων εκατομμυρίων offshore εταιριών, αν και η διαχειρίστρια εταιρία έχει την έδρα της στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Διαφορές

Αναζητώντας τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ στις συγκεκριμένες πλατφόρμες, ο παίκτης θα δει ότι η πρώτη πλατφόρμα (thelotter) χρεώνει τη στήλη του τζόκερ με 0,75 ευρώ, έναντι 0,50 ευρώ που είναι το κόστος σε ένα πρακτορείο στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια το «καπέλο» είναι της τάξης του 25%.

Στη δεύτερη πλατφόρμα (onelotto) οι χρεώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες! Πριν από δύο εβδομάδες το κόστος του πονταρίσματος ανά στήλη ήταν 1,00 ευρώ για το Λόττο, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα το ποντάρισμα τόσο στο ίδιο παιχνίδι, όσο και στο Τζόκερ είναι 1,50 ευρώ, δηλαδή με «καπέλο» 200%, από την επίσημη τιμή του ΟΠΑΠ! 

Προμήθειες ή κέρδος 

Πα έναν παίκτη στην Ελλάδα θα ήταν παράλογο να παίξει online, καταβάλλοντος τριπλάσια τιμή απ’ ότι στο πρακτορείο της γειτονιάς. Ωστόσο, από τα online πονταρίσματα προκύπτουν τεράστια ερωτήματα, όπως και η σαφής ένδειξη για διακίνηση σημαντικών αφορολόγητων ποσών, χωρίς να εμφανίζονται στο εγχώριο σύστημα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, λοιπόν, είναι: Γιατί οι offshore πλατφόρμες βάζουν τόσο μεγάλο «καπέλο» στις στήλες του ΟΠΑΠ; Πρόκειται για προμήθειες ή για τεράστιο κέρδος που δεν φορολογείται στην Ελλάδα και δεν καταγράφεται στα νόμιμα έσοδα από τον τζόγο; 

 Με κάποιο τρόπο τα online πονταρίσματα μπαίνουν στο σύστημα του ΟΠΑΠ για να συμμετάσχουν στις κληρώσεις. Πως γίνεται κάτι τέτοιο; Και τι προμήθειες δίνει η ελληνική εταιρία στις πλατφόρμες; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν φτάνουν το 50%! Οπότε, είναι δυνατόν αυτές οι συναλλαγές να γίνονται εν γνώσει του ΟΠΑΠ;

Τέλος, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έχει γνώση του θέματος; Πρόκειται για μία δραστηριότητα, από την οποία μπορεί να προκύψουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, από φοροαποφυγή.

 

Διαβάστε το άρθρο”Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ μέσω Internet ?” στην πηγή “FINANCE MARKETS VOICE”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ