Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Σεζόν 2016-2017: Περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξοι;

Σεζόν 2016-2017: Περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξοι;

από
Μόνο 4 λεπτά

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο σπουδαία στοιχηματικά γεγονότα, μπήκαμε στον Σεπτέμβριο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και των διεθνών διοργανώσεων, με την ελπίδα να διατηρηθεί έντονο το παικτικό ενδιαφέρον στα πρακτορεία. Καλώς ή κακώς το στοίχημα αποτελεί βαρόμετρο στις καθημερινές μας εισπράξεις, καθώς είναι ο «κράχτης» που φέρνει κόσμο στα μαγαζιά μας, βοηθώντας έτσι και τις πωλήσεις των υπόλοιπων παιχνιδιών. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, θα πρέπει το συγκεκριμένο παιχνίδι όχι μόνο να συνεχίσει να διατηρεί την αξιοπιστία που είχε τόσα χρόνια, αλλά και να εξελίσσεται παράλληλα με τις ανάγκες της αγοράς και των παικτών.

Από πλευράς του ΟΠΑΠ έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις εκσυγχρονισμού του στοιχήματος τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τη νέα πλατφόρμα του Live. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να υπερέχουν σε marketing και design, αλλά υστερούν σε διαχείριση και εκτέλεση. Το «Πάμε Στοίχημα» έχει πολλά ακόμα περιθώρια βελτίωσης και ως προϊόν και τεχνολογικά σαν τρόπος που προσφέρεται στον πελάτη. Τα οποία περιθώρια βελτίωσης, με την ενεργή συμμετοχή του κλάδου στις εξελίξεις, ευελπιστώ να δρομολογηθούν σύντομα ώστε να μη μείνουμε πίσω από τον ανταγωνισμό.

Ένας παράγοντας που θα καθορίσει το μέλλον και τη βιωσιμότητα των πρακτορείων είναι η σοβαρή συμμετοχή του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο. Επειδή την ιντερνετική εξέλιξη ακόμα και να θέλαμε δεν μπορούμε να την φρενάρουμε, θα πρέπει – όταν μας ζητηθεί – με σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις να κλείσουν με την καλύτερη δυνατή συμφωνία ώστε να μας εξασφαλίζεται η συμμετοχή στα κέρδη της εταιρείας που προέρχονται από το διαδίκτυο.

Σημαντικότατο επίσης ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις με τα VLTs, καθώς ο κανονισμός είναι ακόμα σε εκκρεμότητα από τη στιγμή που ΟΠΑΠ και κυβέρνηση δεν μπορούν να «μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα». Ανυποχώρητη θέση-στάση του κλάδου είναι – εφόσον αποφασιστεί τελικά να προχωρήσει το πλάνο – να απορροφηθεί μεγαλύτερος δυνατός αριθμός VLTs από τα πρακτορεία, ώστε να τονωθεί σημαντικά η κίνηση στα μαγαζιά μας.

To project που πιστεύω πως θα έχει απρόσμενα θετική ανταπόκριση από τους παίκτες είναι τα νέα «Monitor Games». Σύμφωνα με αυτά που λέγονται, δεν θα έχουν καμία σχέση με τα σημερινά αναχρονιστικά «penalties», «bowling», «power spin» κ.λπ., αλλά θα είναι τελευταίας γενιάς Virtual Games, ευρέως διαδεδομένα στο εξωτερικό, με πολύ επιτυχημένο λανσάρισμα όπου κι αν χρησιμοποιήθηκαν. Η θεματολογία τους θα περιλαμβάνει κυρίως δημοφιλή αθλήματα αλλά και αριθμοπαίγνια υψηλής ευκρίνειας τα οποία θα προβάλλονται από 2-3 μεγάλες οθόνες (42”- 55” ανάλογα πάντα και με τους διαθέσιμους χώρους του εκάστοτε πρακτορείου).

Για τον Ιππόδρομο και τον τρόπο που διεξάγεται έως και σήμερα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι και τόσο αισιόδοξος. Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, με ιδιόμορφο παικτικό κοινό το οποίο θα χρειαστεί πολλές καινοτομίες και χρόνο ώστε να μπορέσει να προσελκύσει καινούργιο πελατολόγιο. Στο εξωτερικό πάντως φιγουράρει ψηλά στις προτιμήσεις των παικτών, αλλά εκεί απευθύνεται σε κοινό με τελείως διαφορετική κουλτούρα. Αν γίνουν σύντομα οι απαραίτητες βελτιώσεις, το προϊόν θα έχει σίγουρα μια καλύτερη τύχη από τη σημερινή.

Η έως τώρα λειτουργία της Payzone δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα στο κατά πόσο θα μας προσφέρει ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Όταν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και μπουν στο σύστημα όλες οι δυνατότητες πληρωμών και υπηρεσιών, τότε θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Σε φάση ανασχεδιασμού βρίσκονται και αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα αριθμοπαίγνια με στόχο να επανεκκινήσουν το ενδιαφέρον των παικτών. Στο ΛΟΤΤΟ ιδιαίτερα, εξετάζεται ριζική αναμόρφωση, ενώ στο ΚΙΝΟ εξετάζονται να προστεθούν περισσότερες επιλογές παιχνιδιών με «Μονά – Ζυγά», «Μικρά – Μεγάλα», «Στήλες», «Γραμμές» κ.λπ. Όλα αυτά είναι σε φάση επεξεργασίας, καθώς δεν είναι και η ευκολότερη διαδικασία το να αλλάξεις το «χαρακτήρα» παιχνιδιών που διεξάγονται για δεκαετίες, έστω κι αν η δημοφιλία τους έχει πέσει.

Συμπερασματικά λοιπόν, αναφέραμε τις επικείμενες εξελίξεις στους βασικότερους τομείς της καθημερινής εργασίας μας, που αν μπουν σε λειτουργία το σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Περαιτέρω αναβολές και καθυστερήσεις θα επιφέρουν αρνητικές επιδράσεις στην εταιρεία, στους πράκτορες και κατ’ επέκταση στα έσοδα του κράτους τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα κέρδη του ΟΠΑΠ (κι έμμεσα με τα δικά μας, λόγω των υπέρογκων φόρων).

Η τοποθέτηση νέου CEO στον ΟΠΑΠ λογικά θα σηματοδοτήσει και την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα επέφεραν οι καθυστερήσεις. Οι εξελίξεις ειδικά στα θέματα προϊόντων και τεχνολογικού εξοπλισμού, με την έλευση των νέων διευθυντών με την ανάλογη εμπειρία, ελπίζουμε να κυλήσουν γρηγορότερα. Εμείς οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι ώστε οποιαδήποτε νέα συμφωνία να υλοποιηθεί κυρίως με γνώμονα το συμφέρον του κλάδου.

Για το τέλος άφησα τις διαφορές μας με την κυβέρνηση διότι, ακόμα και όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν, το φορολογικό δίχως τεκμαρτό και σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του κλάδου. Με μαθηματική ακρίβεια σε δύο χρόνια το πολύ, αν δεν έχουμε κλείσει οι μισοί, σίγουρα θα είμαστε χρεωμένοι σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με αστρονομικά νούμερα. Ίσως κάποιοι με πολύ μικρά ιδιόκτητα μαγαζιά και χαμηλούς τζίρους να επιβιώσουν (με τις δυσκολίες που το καταφέρνουν και σήμερα), αλλά αυτή είναι η ουσία; Αυτό το πρότυπο είχαμε στο μυαλό μας όλοι εμείς που δουλεύουμε 7 μέρες τη βδομάδα από 16 ώρες την ημέρα; Πρέπει να γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι ο κλάδος δεν αντέχει άλλο να καλύπτει τη συστηματική και συντονισμένη φοροδιαφυγή των υπόλοιπων κλάδων. Στην ίδια κοινωνία ζούμε όλοι μας και τα βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Πρέπει να βρεθεί ΑΜΕΣΗ λύση σε αυτόν τον φορολογικό παραλογισμό, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.

Διαβάστε το άρθρο “Σεζόν 2016-2017: Περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξοι;” του Σπύρου Δρακόπουλου Ταμία ΕΠΠΑΠ, αντιπρόσωπου ΠΟΕΠΠΠ στην πηγή “1-2-Χ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ