Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Πώληση ΟΠΑΠ , τι συμβαίνει ;

Πώληση ΟΠΑΠ , τι συμβαίνει ;

από
Μόνο 3 λεπτά

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι  πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ναυαγίου των αποκρατικοποιήσεων των κρατικών λαχείων (κυρίως), αλλά και του ΟΠΑΠ.

Τα ρεπορτάζ έγκυρων οικονομικών εφημερίδων και ιστοσελίδων, που έχουν άριστη γνώση των όσων συμβαίνουν στην αγορά, αναφέρουν πως το τελευταίο 20ήμερο η Emma Delta, που ήταν ο νικητής του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ, έχει αποστείλει σειρά εξώδικων στη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και στο ΤΑΪΠΕΔ, με αφορμή το καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Κρατικά Λαχεία», την οποία απέκτησε η κοινοπραξία ΟΠΑΠ – Intralot – Scientific Games, το οποίο δεν επιτρέπει στον συνεταίρο που έβαλε την πλειοψηφία των χρημάτων για την αγορά των λαχείων (ΟΠΑΠ με 67%) να έχει τη διοίκηση της εταιρείας. Η Emma Delta, όπως είναι φυσικό, δεν δέχεται να είναι δέσμια της μειοψηφίας και κάπως έτσι ο κίνδυνος να «τιναχτεί στον αέρα» και η πώληση του 33% της ΟΠΑΠ είναι μεγαλύτερος, ίσως, από ό,τι φαντάζεται κανείς.

Να σημειωθεί ότι αν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή! Με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κρατικά ταμεία, αλλά και την αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, προκαλούν την έντονη ανησυχία στους πράκτορες, που βλέπουν να περνούν οι μήνες κι αντί να αναβαθμίζονται τα παιχνίδια… εξαφανίζονται οι πελάτες από τα μαγαζιά τους! Η επέκταση της ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο έχει καταντήσει το πιο σύντομο… ανέκδοτο, τα Vlts πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, τα επενδυτικά σχέδια έχουν βαλτώσει, και οι παράνομοι ζουν και βασιλεύουν. Την ίδια στιγμή τα πρακτορεία αδειάζουν κι ο τζίρος πέφτει, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνει η εταιρεία κάθε τρίμηνο.

Τα τελευταία δημοσιεύματα, περί πιθανού ναυαγίου στην πώληση του 33% της ΟΠΑΠ, ανάγκασαν τους πράκτορες να στείλουν το Σάββατο επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να σταματήσουν επιτέλους οι καθυστερήσεις που βάζουν σε κίνδυνο το μεροκάματο τους.

Εύλογες οι απορίες και οι ανησυχίες του κ. Τοπτσίδη και των πρακτόρων, από τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία δυο χρόνια ο ΟΠΑΠ έχει εξελιχθεί στην μοναδική πηγή εσόδων του Δημοσίου:

– Καταβάλλοντος πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για την αποκλειστικότητα στα Vlts (που κανείς δεν ξέρει πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους στα πρακτορεία), αλλά και την επέκταση του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια, κατά μία δεκαετία.
– Μπαίνοντας επικεφαλής της Κοινοπραξίας για τα κρατικά λαχεία και καταβάλλοντος το 67% του τιμήματος των 192 εκατομμυρίων στα οποία ανήλθε η τελική προσφορά. Ποσό που, εκ των υστέρων, εκτιμήθηκε μεγαλύτερο της πραγματικής αξίας των κρατικών λαχείων.
– Προσφέροντας στο Δημόσιο άλλα 660 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από την πώληση του 33% των μετοχών του στην Emma Delta.

«Κι όλα αυτά με διαρκείς αλλαγές στη φορολογία των παιχνιδιών, αλλαγές που επηρέασαν άμεσα τον τζίρο μας και τη ζωή μας», επισημαίνει ο κ. Τοπτσίδης. «Κουραστήκαμε να δίνουμε μάχες και να περιμένουμε από ανθρώπους που αποδεικνύεται πως δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τη βούληση να ολοκληρώσουν μια αποκρατικοποίηση, να πάνε ένα βήμα μπροστά τον Οργανισμό. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα τα κάθε λογής κουτοπόνηρα παιχνίδια και να τελειώσει επιτέλους το θέμα της αποκρατικοποίησης. Για να μπορούμε να προγραμματίσουμε, επιτέλους, κι εμείς το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας».

Διαβάστε το άρθρο “Τι συμβαίνει με την πώληση του ΟΠΑΠ;” στην πηγή 1-2-Χ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ