Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παράνομος τζόγος στην Ελλάδα

Παράνομος τζόγος στην Ελλάδα

από
Μόνο 4 λεπτά

Σε κοινωνική μάστιγα εξελίσσεται ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα. Παρ’ ότι δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο απ’ ότι πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου.

Aς πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους. Τα τυχερά παιχνίδια ελκύουν την ανθρώπινη φύση και γύρω τους έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία.

Οι καμπάνιες τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή της Ε.Ε.Ε.Π. και τη συνεργασία των , προωθούν το υπεύθυνο παιχνίδι, μέσα σε υγιή πλαίσια, που προστατεύουν τον παίκτη, τόσο από τον κίνδυνο του εθισμού, όσο και από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Η βιομηχανία αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο (με τελευταία εξέλιξη τα OPAP Play). Σε αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη έπαιξε καθοριστικό ρόλο η εξάπλωση του διαδικτύου.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Μέσα από μία ενδελεχή ετήσια αναφορά της Ε.Ε.Ε.Π., την  , «Έκθεση Πεπραγμένων» , οι αριθμοί είναι πραγματικά συγκλονιστικοί. Aς δούμε τα απόλυτα νούμερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015.

(Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής, ενημερωθήκαμε πως η συγκεκριμένη ομάδα δουλεύει πυρετωδώς πάνω στη νέα έκθεση για το 2016, την οποία και θα αναρτήσει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους).

Τα ακαθάριστα έσοδα για το 2015 σε επίγειο και διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το νούμερο ξεπερνά τα 73 δισεκατομμύρια! Παραθέτουμε τις δαπάνες ανά άτομο την τελευταία δεκαετία:

Αναφορικά με τη φορολογία, ο κάτωθι πίνακας είναι αδιάψευστος μάρτυρας των εσόδων του ελληνικού κράτους από τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.

Όπως είναι ευνόητο λοιπόν τα τυχερά παίγνια δεν είναι μία απλή υπόθεση. Υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Κι εδώ έρχεται ο δεύτερος παράγοντας, δηλαδή… ο καταναλωτής – παίκτης.

ΑΝΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ο χορός των εκατομμυρίων έχει δημιουργήσει ένα παραεμπόριο το οποίο δυστυχώς έχει πολλές πτυχές.

Η Ε.Ε.Ε.Π. σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς δίνουν τον δικό του αγώνα για την πάταξη του φαινομένου. Οι συλλήψεις έχουν γίνει μία «καθημερινότητα»:

Οι παραβάσεις που καταγράφονται είναι αρκετές, ακόμη μεγαλύτερα είναι όμως τα ποσά (πίνακας πάνω).

Οι 28.987 συλλήψεις μέσα σε μία δεκαετία, όπως και τα σχεδόν 5.5 εκατομμύρια ευρώ δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα, αυτά που διακυβεύονται όμως είναι ακόμη πιο σοβαρά.

Οι κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου «Παράνομος Τζόγος» στην ελληνική κοινωνία είναι τεράστιες. Έχοντας ως σκοπό να ενημερώσουμε και να προστατέψουμε τους αναγνώστες αυτού του άρθρου παραθέτουμε τις πιο σημαντικές επιπτώσεις και τους σοβαρότερους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους εμπλεκόμενους.

  • Άμεσος κίνδυνος σύλληψης. Οι ποινικές ευθύνες για όποιον διοργανώνει ή συμμετέχει σε παράνομο παιχνίδι είναι αυστηρότατες.
  • «Κλοπή» (unfair παιχνίδι). Οι εταιρείες που παρέχουν νόμιμο στοίχημα, υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους. Τα παιχνίδια είναι ρυθμισμένα σύμφωνα με τις . Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να παίξει σε έναν παράνομο χώρο ή site.
  • Κίνδυνος προσωπικής ασφάλειας, σωματικής ακεραιότητας & ιδιωτικών στοιχείων. Χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε στερεότυπα, γνωρίζουμε πως όσοι εμπλέκονται με δραστηριότητες παράνομου τζόγου κατά πάσα πιθανότητα δρουν και σε άλλες περιπτώσεις εκτός νόμου. Έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί μετά από συλλήψεις, να υπάρχει σύνδεση των ιδίων ατόμων και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως πορνεία, διακίνηση όπλων, ουσιών και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι άτομα με τα οποία θέλετε να συνδιαλλάσσεστε.
  • Αβεβαιότητα ως προς την πληρωμή των κερδών σας. Παίζοντας σε μία νόμιμη εταιρεία, είναι σχεδόν σίγουρο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ότι θα πληρωθείτε. Πιστέψτε μας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο αν εμπλακείτε με τον παράνομο τζόγο.
  • Εκθεση στον εθισμό. Η εξάρτηση στον τζόγο είναι μία από τις τρεις ισχυρότερες εξαρτήσεις στην ανθρώπινη φύση. Παίζοντας σε μία νόμιμη εταιρεία, διασφαλίζεται ότι έχετε συμπληρώσει το επιτρεπτό όριο ηλικίας, έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε αυτοαποκλεισμό, να ορίσετε μέγιστο ποσό παιξίματος και άλλες παροχές προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης μέσα από τις σελίδες των εταιρειών προβάλλονται τα κατάλληλα κέντρα απεξάρτησης. Φυσικά όλα αυτά μην περιμένετε να τα βρείτε μέσα σε μία παράνομη λέσχη, ή σε μία ιστοσελίδα.
  • Απώλεια φόρων για το ελληνικό κράτος. H φοροδιαφυγή είναι μία πληγή για κάθε κοινωνία. Το ελληνικό κράτος εισέπραξε περισσότερα από 350.000.000€ το 2015. Το νούμερο είναι μεν μεγάλο, αλλά σκεφτείτε τις πιθανές απώλειες που υπάρχουν βλέποντας το ποσό που καταγράφηκε επίσημα στον παράνομο τζόγο μετά τις συλλήψεις.

Πρόληψη, Αντιμετώπιση – Καταστολή

Το ιδεατό σε κάθε πρόβλημα είναι η πρόληψη. Πόσο εύκολη είναι όμως αυτή; Καθόλου. Είναι θέμα παιδείας των πολιτών, οργάνωσης του κράτους, ισχυροποίησης των θεσμών, ανάπτυξης του κράτους πρόνοιας, ενημέρωσης στην προεφηβική ηλικία και γενικότερα στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Οπότε η πρόληψη μπορεί να φτάσει μέχρι κάποιο (μάλλον μικρό) ποσοστό. Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι καθαρά θέμα ρεαλισμού.

Κάπου εδώ έρχεται η αντιμετώπιση – καταστολή του προβλήματος. Η συνεργασία της Ε.Ε.Ε.Π. με την ελληνική αστυνομία και το κράτος έχουν επιφέρει αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις και οι συλλήψεις αρκετές, καθώς φαίνεται όμως χρειάζονται περισσότερα βήματα.

Επιπλέον, ενδιαφέρον προκύπτει απ’ το άνοιγμα των OPAP Play. Θα μειώσει πραγματικά τη λειτουργία των παράνομων καταστημάτων; Το λέμε αυτό διότι πολλοί είναι οι παίκτες, που με αφορμή την απόσταση από κάποιο καζίνο, προτιμούσαν ένα μαγαζί (συνήθως με τη βιτρίνα του internet-cafe ή της καφετέριας, καφενείου) στη γειτονιά τους.

Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, το κράτος να ενισχύσει τις δομές και τους οργανισμούς που ασχολούνται με την πάταξη του παράνομου παιχνιδιού και οι ποινές θα πρέπει όχι μόνο να προβάλλονται ως αυστηρές, αλλά να εφαρμοστούν πραγματικά στους παραβάτες.

Διαβάστε το άρθρο “Παράνομος τζόγος στην Ελλάδα” στην πηγή “www.haniotika-nea.gr”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ