Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ : Ραντεβού …. με σημασία στο Ελσίνκι

ΟΠΑΠ : Ραντεβού …. με σημασία στο Ελσίνκι

από
Μόνο 3 λεπτά

Τη δυνατότητα να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών σε θεσμικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο έχει τις ημέρες αυτές το σύνολο των μεγάλων εταιρειών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Οι επικεφαλής και τα στελέχη του ΟΠΑΠ, της Intalot, της Lottomatica, της Scientific Games και της Camelot, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στο συνέδριο και την έκθεση που διοργανώνει η European Lotteries στη Φιλανδία, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν συναντήσεις τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο.

Όπως μεταφέρεται στο Capital.gr από το Ελσίνκι, η Intralot ανακοίνωσε και επίσημα τη Universal Gaming Experience, ένα νέο concept παροχής υποδομών και υπηρεσιών για λοταρίες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους από τα παραδοσιακά δίκτυα λιανικής, σε δυναμικά διαδραστικά σημεία πώλησης (λ.χ. κινητό, διαδραστική τηλεόραση κ.ά). Αλλά και η Lottomatica ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τη βρετανική GeoSweep για τη ανάπτυξη διαδραστικής λοταρίας που θα απευθύνεται σε εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία, εστιάζοντας και στην αμερικανική αγορά.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η προωθούμενη είσοδος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ, Γιάννη Σπανουδάκη, στο διοικητικό συμβούλιο της European Lotteries και μάλιστα σε υψηλόβαθμη θέση, όπως έγινε γνωστό. Ο Οργανισμός αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, λόγω και της έναρξης των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίησή του. Η πώληση της κρατικής συμμετοχής (34,4%) στον Οργανισμό αποτελεί ένα από τα “διαμάντια του στέμματος” για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεδομένου του μεγέθους και της θέσης της εταιρείας στην διεθνή αγορά. Πέρυσι ο ΟΠΑΠ κατέγραψε έσοδα 5,1 δισ. ευρώ και κέρδη 575 εκατ. ευρώ, επίδοση που τον κατατάσσει μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λοταριών, με πρώτη την ισπανική Sociedad Estatal Loterias y Apuestas del Estado των 10 δισ. ευρώ εσόδων και 3 δισ. ευρώ EBITDA…

Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου του με νέα παιχνίδια (VLTs, Ξυστό και νέες άδειες για το διαδίκτυο, εφόσον προκυρηχθεί ο διαγωνισμός) και κυρίως την επέκταση της άδειας για την αποκλειστική διαχείριση των παιχνιδιών του πέραν του 2020, πιθανότατα για 10 ακόμη χρόνια, χωρίς να αποκλείεται και η 20ετής επέκταση. Εάν, μάλιστα, δεν υλοποιηθεί η επέκταση στο εξωτερικό -μέσω εξαγοράς ή αντίστοιχης ιδιωτικοποίησης, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση- τότε θα διατηρήσει επαρκή ρευστότητα και τον χαρακτηρισμό “cash cow” που τον συνοδεύει, έχοντας μικρό δανεισμό.

Ο ΟΠΑΠ, πάντως, δεν είναι η μόνη κρατική λοταρία που έχει δρομολογηθεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών μέσα στους επόμενους μήνες. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως αρνητική εξέλιξη, καθώς πληθαίνουν οι πιθανοί στόχοι για τους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν πως δημιουργείται ένα ρεύμα ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί να επεκταθεί και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, επιταχύνοντας τις εξελίξεις και μεταβάλλοντας ραγδαία το σκηνικό στη διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών, το συνολικό μέγεθος της οποίας έφθασε πέρυσι τα 191 δισ. ευρώ.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση του 30% της Sociedad Estatal Loterias y Apuestas del Estado μέσω του χρηματιστηρίου, μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Η κυβέρνηση έχει στόχο την άντληση 5 έως 7,5 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται πως η κεφαλαιοποίησή της θα ανέλθει σε 23 έως 25 δισ. ευρώ, γεγονός που θα την καταστήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο πίσω από την Las Vegas Sands Corp.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ αναμένεται κύμα ιδιωτικοποιήσεων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές πολιτείες και ήδη Φλόριντα, Μισούρι, Νιού Τζέρσει και Οχάϊο έχουν εκδηλώσει πρόθεση να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τη λειτουργία των λοταριών τους. Τέλος, και στη Τουρκία το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει ξανά τη Milli Piyango, έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης το 2009, αν και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ούτε αυτή τη φορά να προχωρά η πώληση.

 

, Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ