Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Πώς και γιατί κλείνει η ιδιωτικοποίηση

ΟΠΑΠ: Πώς και γιατί κλείνει η ιδιωτικοποίηση

από
Μόνο 4 λεπτά

Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς όλα δείχνουν πως θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την επενδυτική εταιρεία Emma Delta (του ομίλου Μελισσανίδη και του Τσέχου Jiri Smejc του PPF) και στις απαιτήσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προεξοφλείται αφενός διότι θεωρείται μικρή η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές κι αφετέρου γιατί ένα ναυάγιο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού ο ΟΠΑΠ αποτελεί σηματωρό για την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, που έχουν ήδη καθυστερήσει – και βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της τρόικας.

Είναι δε γνωστό ότι αν υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από το πρόγραμμα, αυτές θα πρέπει να καλυφθουν με πρόσθετα νέα μέτρα, ενδεχόμενο που θα έφερνε την κυβέρνηση σε πολύ δυσάρεστη θέση.

Χθες, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, η Emma Delta εκλήθη να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά με βάση τις αποτιμήσεις των δύο συμβούλων του ταμείου (Deutsche Bank και Εθνική Τράπεζα), αλλά και του ανεξάρτητου εκτιμητή (Duff & Phelps).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η προσφορά ανήλθε σε 622 εκατ. ευρώ, όταν οι σύμβουλοι του ταμείου είχαν δώσει αποτίμηση με ξεκίνημα στα 610 εκατ. ευρώ και ο ανεξάρτητος αποτιμητής SK Aegis έδωσε κατώφλι αποτίμησης στα 650 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ακολούθησε χθες την… αντίθετη πρακτική από αυτήν που είχε υιοθετήσει στην περίπτωση του διαγωνισμού για τα λαχεία, όταν είχε πετάξει στα σκουπίδια τη (χαμηλότερη) αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή και είχε ζητήσει υψηλότερο τίμημα, με βάση το εύρος αποτίμησης του τότε συμβούλου.

Παρότι η προεδρία του ταμείου έχει στο μεταξύ αλλάξει, φαίνεται πως προκύπτει μια πρακτική όπου δεν έχει σημασία ποιος κάνει την αποτίμηση, αλλά ποιος βγάζει κάθε φορά το… υψηλότερο αντίτιμο. Η πρακτική αυτή λειτούργησε στην περίπτωση των λαχείων, οδηγώντας σε υπερβολικά υψηλότερο τίμημα, διότι τότε βασικός αντισυμβαλλόμενος ήταν ο… ΟΠΑΠ. Αυτήν τη φορά, όμως, οι επενδυτές είναι αποκλειστικά και μόνο ιδιώτες.

Όσοι, πάντως, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε έναν άγονο διαγωνισμό φαίνεται ότι έχουν ήδη απογοητευτεί. Γι’ αυτό και θεωρούνται… πονηρές οι φωνές περί χαμηλού τιμήματος, περί «μιας προσφοράς» κ.λπ. που κυκλοφόρησαν τελευταία. Κι αν στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογούνται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής αντίθεσης στις ιδιωτικοποιήσεις, σε άλλες μάλλον στηρίζονται αποκλειστικά σε παγιωμένα συμφέροντα, που επί δεκαετίες βολεύονταν με τη βαθιά χορηγική τσέπη του οργανισμού και την ευκολία τοποθετήσεων ημετέρων σε θέσεις είτε χαμηλές, είτε υψηλές, αλλά πάντα με συγκριτικά πλουσιοπάροχες αμοιβές.

Τα δεδομένα

Η κριτική που ασκείται δεν δείχνει να στηρίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία. Ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ είναι μία από τις βιτρίνες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το τελευταίο εξάμηνο προσέλκυσε κορυφαίους επενδυτές από το εξωτερικό (από Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ), οι οποίοι επί μήνες ξεψάχνισαν τον οργανισμό. Υπήρξαν έξι διαφορετικά σχήματα, μεταξύ αυτών κορυφαία ονόματα επενδυτικών οίκων και private equities όπως η BC Partners και η TPG, αλλά και ενδιαφερόμενοι από τον χώρο του gaming (όπως η ισραηλινή Playtech και η γερμανική Gauselmann) και της αναψυχής (η κινεζική Fosun).

Στο τέλος, κατατέθηκε μόνο μία έγκυρη προσφορά από σχήμα στο οποίο συμμετέχει ισχυρός εγχώριος επενδυτής (όμιλος Μελισσανίδη), μεγάλο επενδυτικό fund (PPF), αλλά και ο ισχυρότερος όμιλος διεθνώς στον χώρο των λοταριών και της τεχνολογίας υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών (η ιταλική Lottomatica). «Τι άλλο θα μπορούσε να προσδοκά η κυβέρνηση;», αναρωτιούνται όσοι παρακολούθησαν την πολύμηνη διαδικασία.

Ο δεύτερος υποψήφιος που είχε καταθέσει δεσμευτική οικονομική προσφορά (η οποία κατά πληροφορίες ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Emma Delta), το αμερικανικό hedge fund Third Point, έθεσε όρους που δεν έγιναν δεκτοί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και φέρονταν να είχαν σχέση με την πρόθεσή του να ρευστοποιεί μετοχές του οργανισμού χωρίς τους περιορισμούς «claw back», που τέθηκαν στον διαγωνισμό, ώστε να λαμβάνει όφελος και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά που έχει καταθέσει η Emma Delta, με βάση το ποσό των 622 εκατ. ευρώ, αντανακλά τιμή 5,91 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μέση τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ το τελευταίο εξάμηνο (στην οποία προφανώς είχαν ενσωματωθεί και οι προσδοκίες για την ιδιωτικοποίηση, αφού ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη) διαμορφώθηκε στα 5,99 ευρώ, κι ενώ μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο βρισκόταν κάτω από τα 5 ευρώ.

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα, στην κορύφωση δηλαδή της διαδικασίας, η τιμή κυμάνθηκε ανάμεσα στα 6,6 και στα 7,1 ευρώ, ενσωματώνοντας όμως και το μέρισμα χρήσεως 2012, ύψους 0,54 ευρώ, το οποίο βάσει των προδιαγραφών του διαγωνισμού θα περιέλθει στον μέχρι τώρα κάτοχο του ποσοστού, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο.

Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, μέχρι σήμερα υπήρξαν δυσάρεστες εξελίξεις, οι οποίες τελικά επηρέασαν αρνητικά την αποτίμηση του οργανισμού, παρά την πρόσφατη άνοδο που διατηρήθηκε από τη φημολογία περί του τιμήματος για το 33%.

Η φορολόγηση και τα έσοδα του Δημοσίου

Η επιβολή φορολογίας 30% επί του μικτού τζίρου (GGR) του ΟΠΑΠ, ώστε το δημόσιο να εισπράττει μέσω φόρων όσα μέχρι σήμερα λάμβανε από τα μερίσματα, στραγγαλίζει την κερδοφορία του.

Έτσι, το τίμημα που προσφέρει η Emma Delta συνεπάγεται λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) που ξεπερνά το 16 για το 2013, με δεδομένο ότι η ίδια η διοίκηση του ΟΠΑΠ τοποθετεί τα εκτιμώμενα κέρδη για το τρέχον έτος στα 116 εκατ. ευρώ (άρα το μερίδιο του 33% στα 38 εκατ.). Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, με βάση την πορεία συγκεκριμένων παιχνιδιών του οργανισμού, λένε οι πληροφορίες, δείχνουν πως το συγκεκριμένο ποσό για τα κέρδη μπορεί να είναι και αισιόδοξο…

Αν το Δημόσιο δεν επέβαλλε τη φορολογία επί του μικτού τζίρου, το 2013 θα λάμβανε μόλις 38 εκατ. ευρώ από μερίσματα. Τώρα, θα εισπράξει περί τα 300 – 350 εκατ. ευρώ από τη φορολογία και η κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα βουλιάξει, ενώ οι προβλέψεις του ιδίου αναφέρουν πως τα κέρδη του 2008 δεν θα εμφανιστούν ούτε το 2022.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως «αποφασίστηκε ομόφωνα η μη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Third Point, καθώς υπέβαλε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού».

Ως εκ τούτου, αποσφραγίστηκε μόνο η οικονομική προσφορά της Emma Delta, παρουσία εκπροσώπων της. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ «αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδος».

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Πώς και γιατί κλείνει η ιδιωτικοποίηση» στην πηγή: EURO2DAY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ