Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Η νέα προσφορά στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ

ΟΠΑΠ: Η νέα προσφορά στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ

από
Μόνο 2 λεπτά

Στο νήμα φαίνεται πως θα κριθεί η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης, με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια με τους μετόχους της κοινοπραξίας υπό την επενδυτική εταιρεία Emma Delta που είχε υποβάλλει τη μοναδική έγκυρη προσφορά.

Η Emma Delta έχει προθεσμία μέχρι σήμερα στις 13:00 προκειμένου να αυξήσει την οικονομική προσφορά της, το αρχικό ύψος της οποίας ανέρχονταν κατά πληροφορίες στα 622 εκατ. ευρώ.

Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει βελτιωμένη προσφορά, η οποία θα κινείται κοντά στις απαιτήσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει σήμερα στις 14:00 προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη του κρίσιμου διαγωνισμού.

Από τις δηλώσεις του Τσέχου Jiri Smejc, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, προκύπτει, πάντως, πως η κοινοπραξία δεν είναι διατεθειμένη να παρασυρθεί σε πολύ υψηλότερη προσφορά, ανεξάρτητα από το ράλι των τελευταίων ημερών στη μετοχή του ΟΠΑΠ. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας σπρώξουν κάπου που δεν θέλουμε να πάμε» είπε στην τσέχικη εφημερίδα Hospodarske Noviny λίγο πριν φύγει για την Ελλάδα. Ο κ. Smejc ήρθε χθες στην Αθήνα καθώς πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εταίρων της κοινοπραξίας υπό την Emma Delta (όμιλος Μελισσανίδη, όμιλος Κοπελούζου, κλπ) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος της νέας προσφοράς.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος και σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε πως η διαδικασία πώλησης του οργανισμού θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Υπενθυμίζεται πως οι σύμβουλοι του Ταμείου (Deutsche Bank και Εθνική Τράπεζα) είχαν αποτιμήσει το 33% του ΟΠΑΠ στα 610 εκατ. ευρώ και ο ανεξάρτητος αποτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ (η Duff & Phelps) έβαζε ως κατώφλι τα 650 εκατομμύρια. Στην κυβέρνηση, αλλά και στο Ταμείο, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική μια θετική εξέλιξη στο διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ καθώς περνούν δύσκολες ώρες με τους Ρώσους της Gazprom που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ. Μια καλή εξέλιξη με τον ΟΠΑΠ θα συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος και μπορεί να αποτελέσει «μαξιλάρι» στην περίπτωση νέας παράτασης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της οποίας αναμένεται να υποβληθούν στις 10 Μαϊου.

Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αποτελεί στην ουσία την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση, έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια εξαγγελιών, διαγωνισμών και μεγάλων δαπανών για συμβούλους. Μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει παραχωρήσει μόνο οικόπεδα και κτίρια, ενώ στους περισσότερους διαγωνισμούς εμφανίζονται αρκετοί υποψήφιοι, οι οποίοι απέχουν όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα των δεσμευτικών προσφορών.

Με τους διαγωνισμούς του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ συνδέεται και η τύχη των φορολογουμένων, αφού αν δε επιτευχθεί φέτος ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τότε η κυβέρνηση καλείται (με βάση το μνημόνιο) να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές.

Να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με άνοδο 8,9% στα 7,49 ευρώ, ανεβάζοντας την αγοραία αποτίμηση του μεριδίου πολύ πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο ΟΠΑΠ: Η νέα προσφορά στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ” στην πηγή: sofokleous10.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ