Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οι φόροι στον καφέ, η ΕΥΠ και η χρηματοδότηση των κομμάτων

Οι φόροι στον καφέ, η ΕΥΠ και η χρηματοδότηση των κομμάτων

από
Μόνο 5 λεπτά

Το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά της εξόδου της χώρας από τη μακροχρόνια  κρίση, αλλά το ανοικτό “στοίχημα” για τον τακτικό προϋπολογισμό είναι να καταφέρει να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα. Ύψους 48,156 δις ευρώ …Διότι τόσοι είναι οι κάθε είδους άμεσοι και έμμεσοι φόροι που πρέπει να πληρωθούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Προσαυξημένοι κατά περίπου 1,2 δις σε σύγκριση με τα αντίστοιχα  περσινά ‘’βάρη’’.

Για να επιβεβαιωθεί ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε  από τη Βουλή, θα πρέπει κατά μέσο όρο να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου 131,9 εκατ.  ευρώ την ημέρα. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ώρα που περνά στη διάρκεια του 2018, θα πρέπει να καταβάλλονται περίπου 5,5 εκατ. ευρώ  σε φόρους. Δηλαδή το 26,1% από τον εγχώριο πλούτο (ΑΕΠ) που πιστεύεται ότι θα παραχθεί την εφετινή χρονιά.

Τα ασφυκτικά αυτά δεδομένα θα προκαλέσουν έξαρση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα. Κάτι που ήδη έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό, ο οποίος όμως κοστολογεί τις εξελίξεις από μια άλλη οπτική γωνία: Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώνονται τις μέρες των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αυτό μεταφράζεται σε… οικονομικό όφελος για τα κρατικά ταμεία.

Με τα λεφτά των… απεργών

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, τα έσοδα από την περικοπή αποδοχών υπαλλήλων λόγω απεργιών θα είναι 4 εκατ. ευρώ… Αυξημένα κατά 33,3% σε  σύγκριση με τα όσα εξοικονομήθηκαν την περσινή χρονιά και ήταν 3 εκατ. ευρώ.. Δεν θα φτάσουν βέβαια στα επίπεδα του 2016, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες και το Δημόσιο γλύτωσε 9,15 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή αποδοχών.

Αν και τα μεγέθη αυτά είναι μικρά, εν τούτοις αρκούν για να καλύψουν ορισμένες “τρύπες” του προϋπολογισμού. Ο οποίος  δεν έχει μόνο έσοδα αλλά και έξοδα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα 4 εκατ. ευρώ που θα γλυτώσει το Δημόσιο, φτάνουν για να  καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας:

Της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,  που έχει ετήσιο κόστος 157.000 ευρώ.

 Της Αρχής διασφάλισης της ποιότητας στην… ανώτατη εκπαίδευση, για την οποία απαιτούνται 617.000 ευρώ.

Του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (961.000),  του Αστεροσκοπείου της Αθήνας (417.000), του Εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών (89.760), του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας που ασχολείται με το συντονισμό του κυβερνητικού έργου (420.000), αλλά και της Γενικής Γραμματείας καταπολέμησης της διαφθοράς , η οποία κοστίζει 1,35 εκατ. ευρώ. υπαλλήλων…                       

Όλα αυτά τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν από τα χαμένα ημερομίσθια των απεργών δημοσίων υπαλλήλων..

Ο καφές και η δημοκρατία

Στα κρατικά ταμεία, προϋπολογίζεται ότι  θα μπουν επίσης και 55 εκατ. ευρώ από τον φόρο κατανάλωσης στον καφέ. Κάτι που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να αντισταθμίσει πλήρως  τα έξοδα λειτουργίας της …ΕΥΠ που ανέρχονται στα 39,78 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτά της χρηματοδότησης των πολιτικών  κομμάτων με 15 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της νέας χρονιάς. Αρκεί βεβαίως να πιαστούν οι στόχοι των εσόδων από τον καφέ…

Σαφώς , για τους έλληνες φορολογούμενους , ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα μεγάλο βάσανο, καθώς οι υποχρεώσεις αποπληρωμής κοστολογούνται εφέτος στα 3,19 δις ευρώ. Για τον προϋπολογισμό βεβαίως, ο φόρος κατοχής στην ακίνητη περιουσία δίνει μια μεγάλη ανάσα , αφού είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις δαπάνες που προορίζεται να διατεθούν για τα κρατικά νοσοκομεία και τους φορείς δημόσιας υγείας. Προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοδοτικές και οι άλλες λειτουργικές τους ανάγκες.

Κρασί για τις εξετάσεις και για την ΕΜΥ

Για τον πολυσυζητημένο φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 28 εκατ. ευρώ  το 2018. Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προεξοφλήσει την κατάργησή του, ο φόρος αυτός εξακολουθεί να θεωρείται εισπράξιμος. Αν όντως  συγκεντρωθεί το ποσό αυτό, τότε μπορεί να υπερκαλύψει τα κρατικά έξοδα που απαιτούνται για τις πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση (12,39 εκατ.), όπως επίσης και για την λειτουργία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που θέλει 12,55 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει όμως και το επίσης πολυσυζητημένο, περιβαλλοντικό τέλος της …πλαστικής σακούλας, από το οποίο προβλέπεται να εισπραχθούν 5 εκατ. ευρώ. Ακριβώς όσα απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καθώς το ειδικό αυτό τέλος θα είναι 0,03 ευρώ, τα 5 εκατ. των εσόδων, αντιστοιχούν σε περίπου …167 εκατ. πλαστικές σακούλες που θα προμηθευτούν και θα πληρώσουν (με ΦΠΑ) οι καταναλωτές εντός του έτους. Σχεδόν 15 σακούλες ανά  κεφαλήν, από τις 400(!) που αντιστοιχούσαν τα προηγούμενα χρόνια…

Πέραν τούτων οι κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται να εισπράξουν στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς 1,18 δισ. από τα τέλη κυκλοφορίας  οχημάτων, 2,18 δις από τον ειδικό φόρο στις βενζίνες, 2,36 δις από το φόρο στα προϊόντα καπνού και άλλα 196 εκατ. ευρώ από το φόρο στη μπύρα.

Από τους φόρους στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, εταιρίες ιντερνετικού στοιχηματισμού κλπ) αναμένεται να εισπραχθούν 675 εκατ. ευρώ. Στα 80 εκατ. ευρώ κοστολογούνται τα έσοδα από τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης. Σαφώς χαμηλότερα από αυτά του 2016 όταν οι πολυτελώς διαβιούντες, κατά την εφορία, είχαν πληρώσει 101,9 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα και ανάμεσα στα άλλα, ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 133 εκατ. ευρώ από τον φόρο στα πλοία, 391 εκατ. ευρώ από τους φόρους σε τόκους καταθέσεων και ομολόγων, 179 εκατ.  από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, 114 εκατ. από τους κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών  ,79 εκατ. από τους φόρους όσων κερδίζουν σε τυχερά παιχνίδια, αλλά και 7 εκατ. ευρώ από το φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το κράτος όμως, δεν έχει μόνο έσοδα αλλά και εξ ίσου μεγάλα έξοδα, τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Μόνο για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων όλης της χώρας θα απαιτηθούν το 2018  1,56 δις ευρώ, ενώ απαιτούνται και 1,63 δις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς επίσης και 874,9 εκατ. για την Ανώτατη εκπαίδευση.

Το κόστος για τη λειτουργία των δικαστηρίων είναι 403 εκατ. ευρώ, ενώ για τις… φυλακές και της εν γένει σωφρονιστικές υπηρεσίες απαιτούνται 123,3 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται 1,56 δις ευρώ, το πυροσβεστικό σώμα θέλει 397,08 εκατ., για το Γενικό Επιτελείο Στρατού απαιτούνται 1,37 δις, ενώ για το Ναυτικό χρειάζονται 474,79 εκατ. και άλλα 698,67 εκατ. για την πολεμική αεροπορία.

Επίσης 133,98 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος της Βουλής των Ελλήνων και 3,41 εκατ. ευρώ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η γενική γραμματεία ισότητας των δύο φύλων κοστίζει 2,34 εκατ. ευρώ, άλλα 2,54 εκατ. απαιτούνται για την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, 6,4 εκατ. κοστίζει ο Συνήγορος του πολίτη, 1,8 εκατ. ο Συνήγορος του καταναλωτή.

Το ΑΣΕΠ που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ισονομία στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, θα μας κοστίσει φέτος 8,9 εκατ. Άλλα 2 εκατ. ευρώ θα ξοδευτούν για το ΕΣΡ, 24,6 εκατ. θα απορροφήσει η Γενική Γραμματεία της δια βίου μάθησης, 6,2 εκατ.  η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, 2,8 εκατ. ευρώ η Γενική γραμματεία του πρωθυπουργού, 5,05 εκατ. το Εθνικό τυπογραφείο, ενώ 8,29 εκατ. ευρώ απαιτούνται για την υποδοχή και την ταυτοποίηση προσφύγων.

Όσον αφορά την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, ο νέος προϋπολογισμός υπολογίζει  το κόστος λειτουργίας της σε 414,3 εκατ. ευρώ  – ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 1% των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε το άρθρο “Οι φόροι στον καφέ, η ΕΥΠ και η χρηματοδότηση των κομμάτων” στην πηγή “www.sofokleousin.gr”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ