Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ο ΟΠΑΠ… ανοίγει την “όρεξη” της κυβέρνησης

Ο ΟΠΑΠ… ανοίγει την “όρεξη” της κυβέρνησης

από
Μόνο 3 λεπτά

Η πώληση του ΟΠΑΠ έχει… ανοίξει την “όρεξη” στην κυβέρνηση, ως η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση, όπως διατείνονται τα στελέχη της, για αυτό και έπεται πλήθος άλλων “φιλέτων” τα οποία οδεύουν στον… βωμό των Μνημονίων, όπως επιτάσσουν οι απαράβατοι κανόνες των δανειστών μας. Τι κι αν ο ΟΠΑΠ ήταν κερδοφόρος και αναμένεται να συνεχίσει; Τι κι αν δεν πρόκειται για την πλέον παραγωγική επένδυση, όπως… διαφημίζεται, καθώς πρόκειται για “αλλαγή” κεφαλαίων, επί της ουσίας, και όχι για μεταβολή δομικών χαρακτηριστικών;

Η κυβέρνηση έπρεπε να βγάλει στο “σφυρί” τον… χρυσοφόρο οργανισμό, ούτως ώστε να αρχίσει να συμπληρώνει το παζλ της εκπλήρωσης του μνημονιακού στόχου των αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος για φέτος φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ. Η παραπάνω πώληση – “κοψοχρονιά”, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, αποτελεί το “πρόγευμα” των φετινών αποκρατικοποιήσεων, καθώς τώρα αναμένεται να περάσουμε στο κυρίως μενού, αφού οι μπίζνες στην ενέργεια και τα “νερά” βρίσκονται προ των πυλών.

Οι επόμενοι σταθμοί

Πλέον, σειρά παίρνουν η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΕΥΑΘ, το Ελ. Βενιζέλος και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Η κυβέρνηση “ποντάρει” πολλά στην ενέργεια, καθώς από την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, δεδομένης της πώλησης του ΟΠΑΠ, θα επιτευχθεί το 90% του στόχου των φετινών αποκρατικοποιήσεων. Γύρω από τα παραπάνω “φιλέτα” του Δημοσίου… τριγυρίζουν ξένοι και εγχώριοι μεγαλοεπενδυτές μιας και είναι γνωστή η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Οι “μάχες” των υποψηφίων επενδυτών στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να έχει το ρόλο του… ισορροπιστή της απόδοσης οργανισμών και ακινήτων, έναντι μικρών τιμημάτων σε σχέση τόσο με την οικονομική όσο και με την άυλη αξία τους.

Η παράταση και οι… λεπτοί χειρισμοί

Νέα παράταση στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ φέρεται να έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες (για 20 Μαΐου), καθώς η ρωσική Gazprom, από τους κύριους διεκδικητές της εταιρείας, μαζί με την επίσης ρωσική Sintez και την αζέρικη Socar, την οποία φέρονται να στηρίζουν οι ΗΠΑ, αξιώνει νέες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των οποίων δεν αρκεί το διάστημα μέχρι την Παρασκευή 10 Μαΐου και ενώ κανονικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα έπρεπε να δοθεί το σχέδιο συμφωνίας πώλησης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς από την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα, οπότε οι επιτελείς είναι σε… εγρήγορση για παν ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τη στάση της ρωσικής εταιρείας, καθώς μέχρι στιγμής η Gazprom φέρεται να είναι διατεθειμένη να βάλει τα περισσότερα χρήματα (όχι πάντως τα 900 εκατ. που διαρρέονταν αρχικά), όμως την ίδια ώρα υπάρχει δυσφορία από τη… δύση, ενώ και η ίδια η εταιρεία προβάλλει συνεχώς νέες απατήσεις.

Νέες απαιτήσεις

Αφού λοιπόν, η ελληνική πλευρά έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της για αλλαγή των όρων σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή λόγω όρων της Ε.Ε., την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία επανήλθε με νέες. Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητάει “ρήτρα δραχμής” για τον αγοραστή σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, φέρεται να ζητά εγγυητική επιστολή του Δημοσίου και όχι του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο πωλητής, έναντι των χρεών πελατών της προς τη ΔΕΠΑ, αλλά και, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναστροφή της πώλησης, ακόμη και στην περίπτωση όπου στο μέλλον η όποια κυβέρνηση αλλάξει συντελεστές φορολόγησης. Τέλος, αξιώνει και παροχή εγγυήσεων για διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) επί τουλάχιστον 2 χρόνια

Διαβάστε το άρθρο «Ο ΟΠΑΠ… ανοίγει την “όρεξη” της κυβέρνησης» στην πηγή: ΑΥΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ