Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Νέος Κανονισμός Λειτουργίας για τα VLTs

Νέος Κανονισμός Λειτουργίας για τα VLTs

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των VLTs προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr., στον νέο Κανονισμό Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs) περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2015, επί προεδρίας Α. Στεργιώτη στην Επιτροπή Παιγνίων, οι περιορισμοί του οποίου είχαν οδηγήσει τον ΟΠΑΠ να αποφασίσει την αναστολή του project και στην προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.
 
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον νέο Κανονισμό εισάγεται η φιλοσοφία του υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού των παικτών, ήτοι παρέχεται η δυνατότητα στον ίδιο τον παίκτη να ορίσει το ανώτατο χρηματικό όριο που επιθυμεί να δαπανήσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των χώρων που θα λειτουργούν τα παιγνιομηχανήματα, καθώς και των ορίων απόστασης μεταξύ των καταστημάτων.
 
Η αλλαγή του Κανονισμού εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να “ξεπαγώσει” η λειτουργία των VLTs στην εγχώρια αγορά, από την οποία το κράτος προσδοκά έσοδα της τάξης των 200 εκατ.ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η ολική επαναφορά του project αποτελεί μήνυμα προς πιστωτές και επενδυτές για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα να να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει το δικαίωμα, καταβάλλοντας 560 εκατ.ευρώ το 2011, να λειτουργήσουν 35.000 παιγνιομηχανήματα VLTs στην ελληνική αγορά, από τα οποία 16.500 μέσω δικτύου του ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 από παραχωρησιούχους, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.
 
Υπό το πρίσμα των νέων αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο, αναμένεται να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση από πλευράς ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός είχε αναφέρει πως οι αποφάσεις της ΕΕΕΠ τον Ιούνιο του 2015 για το κανονιστικό πλαίσιο των VLTs περιείχαν σειρά πρωτοφανών περιορισμών που παρέβλεπαν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούσαν το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο. Στη συνέχεια, ο Οργανισμός προχώρησε τον Νοέμβριο του 2015 στην κατάθεση αιτήματος διαιτησίας στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου, κατά τα οριζόμενα στην από το 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
 
Από την πρώτη στιγμή, πάγια θέση του ΟΠΑΠ ήταν πως το ελληνικό δημόσιο χάνει εκατομμύρια έσοδα από την παράνομη αγορά των VLTs, τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των οποίων υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του Οργανισμού επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία πως εάν ο ΟΠΑΠ μπορούσε να προχωρήσει στην επένδυση των VLTs, η οποία ανεστάλη λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής του κανονισμού το περασμένο καλοκαίρι, τα οφέλη θα ήταν σημαντικά για το ελληνικό κράτος, την ίδια την εταιρεία αλλά και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. “Υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ένα νέο εναρμονισμένο με τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς αγοράς, σε ένα ισορροπημένο και λογικό ρυθμιστικό περιβάλλον, πλαίσιο λειτουργίας των VLTs, τότε ο ΟΠΑΠ είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συνεχίσει το project”, ανέφερε συχνά η διοίκηση. 
 
Ερωτηθέντα, πάντως, αρμόδια στελέχη του ΟΠΑΠ δεν προχώρησαν σε σχολιασμό των πληροφοριών του Capital.gr., εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων από την πλευρά της εταιρείας.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τιτλο:  « Νέος Κανονισμός Λειτουργίας για τα VLTs» απο την πηγή : capital.gr

YYY-3528-1-11-2016.pdf

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ