Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

από
Μόνο 2 λεπτά

Προσφορά για το «ιπποδρομιακό στοίχημα» από κοινού με την Global Family Partners θα καταθέσει ο ΟΠΑΠ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να επιβεβαιώνει χρηματιστηριακούς αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν μία κίνηση ουσίας από τον όμιλο.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 6μήνου, που ειδικότερα στο δεύτερο τρίμηνο ήταν εξόχως ενθαρρυντικά, γεγονός που ενίσχυσε τις αγορές στη μετοχή του Οργανισμού τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σημειωτέον πως η μετοχή του ΟΠΑΠ σημειώνει με 27,8% από την αρχή του έτους την υψηλότερη απόδοση από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ενώ υπεραποδίδει μακράν των τραπεζικών μετοχών. Είναι δε ενδεικτικό πως για το Γενικό Δείκτη η απόδοση περιορίζεται στο μόλις 1,55% την ίδια περίοδο.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η απόρριψη από το ΤΑΙΠΕΔ της πρότασης της Intralot για το ιπποδρομιακό στοίχημα, καθώς κρίθηκε χαμηλή με συνέπεια την κήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας ως άγονης.

Σημειώνεται πως σε μαραθώνια κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων διαπιστώθηκε πως ακόμα και η βελτιωμένη προσφορά της Intralot είχε δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο που απείχε παρασάγγας από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε προσλάβει το Ταμείο. Εύλογη η κίνηση της διοίκησης του Ταμείου να «κηρύξει άγονη τη διαδικασία, έδωσε νέα τροπή στην “υπόθεση ΟΔΙΕ”».

Η νέα διοίκηση του Ταμείου ορθώς συνεκτίμησε πως υπήρχε, έστω εκτός διαδικασίας, προσφορά πολλαπλάσια της Intralot από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Global Family Partners (GFP) και τον ΟΠΑΠ και δικαιολογημένα κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Η διοίκηση της τελευταίας είχε από νωρίς καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ εγγυητική επιστολή 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντίστοιχη με την προσφορά που είχε υποβάλει στο Ταμείο προ εβδομάδων.

Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη εντός του Σεπτεμβρίου του διαγωνισμού για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, καθώς την Τετάρτη το διοικητικό του συμβούλιο κήρυξε άγονη την προηγούμενη διαδικασία.

Να σημειωθεί πως τα έσοδα του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) από στοιχηματισμό το 2011 ήταν περίπου στα 124 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσουν διαδοχικά στα 84 εκατ. (2012), στα 65 εκατ. (2013), ενώ φέτος προβλέπεται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 55 εκατομμύρια.

Πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό ο οποίος μέχρι προ διετίας μοίραζε στους διάφορους φορείς το 93% των συγκεκριμένων εσόδων. Έτσι, για παράδειγμα, το 2012 στον ΟΔΙΕ έμειναν μόλις 6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όταν μόνο τα έξοδα προσωπικού ήταν περί τα 10 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην εμφανή απαξίωση του ΟΔΙΕ τα ερωτήματα παραμένουν εύλογα.

Ο ΟΔΙΕ έχει συσσωρευμένες ζημίες (200 εκατ. ευρώ), ενώ έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν η έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως μία εβδομάδα νωρίτερα (για τις 23/9) έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός του τεράστιας αξίας ακινήτου στο Μαρκόπουλο, με επισπεύδουσα την Intralot, δηλαδή τον μοναδικό τυπικά «εμπρόθεσμο» υποψήφιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα μέχρι τη «σφήνα» των ΟΠΑΠ- GF Partners.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «Σφήνα ΟΠΑΠ στο ιπποδρομιακό» στην πηγή : enet.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ