Αρχική Uncategorized Κρατικά λαχεία: Ποιοι και γιατί θα «χτυπήσουν» τον νέο διαγωνισμό

Κρατικά λαχεία: Ποιοι και γιατί θα «χτυπήσουν» τον νέο διαγωνισμό

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Εκτός από τον ΟΠΑΠ και άλλοι μεγάλοι Ευρωπαίοι operators εκτιμάται ότι θα υποβάλουν προσφορά για τα κρατικά λαχεία. Η δραστηριότητα αφήνει καθαρά κέρδη περίπου 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, το Υπερταμείο ανέλαβε τον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων. 

Μια προσοδοφόρα δραστηριότητα για την οποία αναμένεται να ενδιαφερθούν όλοι οι μεγάλοι Eυρωπαίοι operators. 

Η σύμβαση παραχώρησης προς τον ΟΠΑΠ λήγει τον Απρίλιο του 2026 και μέχρι τότε το Υπερταμείο θα πρέπει να έχει βρει τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα «τρέξει» το διαγωνισμό, ώστε να παραδώσει τα κρατικά λαχεία στο Δημόσιο και κατόπιν να περάσουν στον νέο πλειοδότη.

Το 2014 η κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games κέρδισαν τον διαγωνισμό για τη 12ετή παραχώρηση των κρατικών λαχείων (Ξυστό, Εθνικό, Λαϊκό, Πρωτοχρονιάτικο κ.α) με τίμημα 190 εκατ. ευρώ.

Στην κοινοπραξία ο ΟΠΑΠ συμμετείχε με 67% και από 16,5% κατείχαν η Intralot και η Scientific Games. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ κατέβαλε 127,3 εκατ. ευρώ και από 31,35 εκατ. ευρώ η κάθε μία από τις άλλες δύο εταιρείες. 

Επίσης, ΟΠΑΠ, Ιntralot και Scientific Games ήταν και  προμηθευτές της εταιρείας για το δίκτυο, την τεχνολογική υποστήριξη και την προμήθεια των λαχείων αντίστοιχα.

Το 2019 η Intralot πούλησε το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ έναντι 20 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε από το 67% στο 83,5%. Η κοινοπραξία όταν ανέλαβε το 2014 τα κρατικά λαχεία επανέφερε και το στιγμιαίο λαχείο (Ξυστό) το οποίο είχε σταματήσει να κυκλοφορεί από το 2003. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑΠ, αυτά τα 11 χρόνια -μέχρι το τέλος 2024- που η κοινοπραξία εκμεταλλεύεται τα κρατικά λαχεία έχει σύνολο καθαρών εσόδων (GGR) 1,38 δισ. ευρώ. Τα GGR είναι τα έσοδα που μένουν στην κοινοπραξία αν από το συνολικό τζίρο αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών.

Έτσι, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των καθαρών εσόδων ήταν 125 εκατ. ευρώ ανά έτος. Από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν ένα 30% που είναι o φόρος του παιχνιδιού, ένα 20% που είναι τα κόστη του δικτύου και ένα 25% για τα λειτουργικά έξοδα (διαφήμιση, προσωπικό κ.α.). Μένει δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 31 εκατ. ευρώ το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος. Ουσιαστικά μένουν καθαρά κέρδη περίπου 25 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. 

Είναι μια προσοδοφόρα δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια όπως δεν σημειώνει τις επιδόσεις του παρελθόντος. Για παράδειγμα την τετραετία  2016- 2019 τα GGR ήταν πάνω από 155 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ την τελευταία τετραετία είναι γύρω στα 105 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Εκτιμάται ότι ο σύμβουλος του Υπερταμείου δεν θα έχει δύσκολο έργο να βρει υποψήφιους επενδυτές.

Εκτός από τον ΟΠΑΠ που θεωρείται σίγουρο πως θα υποβάλει προσφορά, αναμένεται και μεγάλοι operators όπως η ιταλική Sisal, η IGT ( η παλιά Lottomatica) και η Francaise des jeux  (ο γαλλικός ΟΠΑΠ)  να ενδιαφερθούν για τον διαγωνισμό. 

Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ έχει σύμβαση με τους πράκτορες να διακινούνται από τα πρακτορεία μόνο δικά του προϊόντα, οπότε στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να αποσαφηνίζεται τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, αν πλειοδοτήσει άλλη εταιρεία εκτός του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Κρατικά λαχεία: Ποιοι και γιατί θα «χτυπήσουν» τον νέο διαγωνισμό” στην πηγή:https://www.businessdaily.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ