Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Κοψοχρονιά ξεπουλάνε την προίκα του ΟΠΑΠ

Κοψοχρονιά ξεπουλάνε την προίκα του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Όσα είναι περίπου τα κέρδη που πραγματοποιεί μέσα σε μία χρονιά ο ΟΠΑΠ είναι το τίμημα με το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση

να ξεπουλήσει τον Οργανισμό. Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει τον πήχη στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ για τη διάθεση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Το εκτιμώμενο τίμημα συνδέεται προφανώς με τη μέση χρηματιστηριακή αξία των τελευταίων τριών μηνών, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε χθες στα 1,76 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το τίμημα, αν συγκριθεί με τα κέρδη και τα έσοδα από μερίσματα μόνο μίας Χρήσης, κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό, κυρίως αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι πρόκειται για χρήματα που θα εισπράξει άπαξ το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ενδεικτικό πως το Δημόσιο μόνο από τη συμμετοχή του σε μερίσματα έχει εισπράξει 310 εκατ.ευρώ (για τις χρήσεις 2010-11) παρά τη βαθιά κρίση και εν μέσω δραματικής επιβάρυνσης του κόστους χρήματος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ εκτιμούν ότι η εκχώρηση μιας επιχείρησης που «παράγει ρευστό» στην παρούσα συγκυρία συνιστά ξεπούλημα, καθώς επιχειρήσεις όπως ο Τιτάν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με επιτόκιο 8,75%. Οι παράπλευρες απώλειες για το Δημόσιο είναι ακόμη μεγαλύτερες, αν συνυπολογιστεί και το ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ σχεδιάζει να συνεχίσει τη γαλαντόμο μερισματική πολιτική και στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος επικεφαλής της εταιρείας Κωνσταντίνος Λουρόπουλος σημείωσε (στην τελευταία ενημέρωση επενδυτών) ότι σε περίπτωση που η εταιρεία δεν επιβαρυνθεί με έκτακτη φορολόγηση τη φετινή χρονιά ο ΟΠΑΠ θα διατηρήσει τη μερισματική πολιτική του τουλάχιστον στο 50% της καθαρής κερδοφορίας.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, διευκρίνισε ότι υπό αυτή την προϋπόθεση πρόθεση της διοίκησης είναι να επιστρέψει μέρος των κεφαλαίων που προορίζονταν για φόρους στους μετόχους. Κοντολογίς το οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ εκποιούν έναν Οργανισμό, από την εκποίηση του οποίου οι απώλειες που θα προκύψουν για το Δημόσιο θα είναι εις τριπλούν, καθώς, παρά τη δεινή συγκυρία, θα εμφανίσει υψηλά κέρδη, θα διενείμει μέρισμα και θα επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους του.

Επιπλέον σύντομα θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους παρόχους για τα VLTs , καθώς έχει γίνει σημαντική προετοιμασία. Ένα πιλοτικό gaming hall λειτουργεί στα κεντρικά του Οργανισμού, ώστε να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες διαφορετικά παιγνιομηχανήματα. Αργότερα, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου, θα παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τις νέες δραστηριότητες του Οργανισμού.

Πρόκειται για προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία θα πρέπει να υπολογισθεί και ο διαγωνισμός για τα Κρατικά Λαχεία στον οποίο μετέχει ο ΟΠΑΠ, αλλά και προϊόντα όπως το live betting στο «Πάμε Στοίχημα», που θα καλύπτουν περί τα 25 παιχνίδια την εβδομάδα.

Διαβάστε το άρθρο «Κοψοχρονιά ξεπουλάνε τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: 6 ΜΕΡΕΣ του ΜΙΧΑΗΛ ΓΈΛΑΝΤΑΛΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ