Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ “Καίει” η τρύπα των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια

“Καίει” η τρύπα των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια

από
Μόνο 3 λεπτά

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αναζητηθεί το ισοδύναμο να τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (και μόνον), η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτό που εξ αρχής υποστήριζαν όλοι όσοι διαθέτουν στοιχειώδη γνώση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών: Πέραν του ότι εγείρονταν σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, το συγκεκριμένο μέτρο θα “χτυπούσε” την ανακύκλωση των κερδών των νικητών, και όχι μόνον δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα από το ΥΠΟΙΚ 210 εκατ.ευρώ, αλλά λόγω επιπτώσεων στο τζίρο των παιχνιδιών, θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία οδηγώντας σε μείωση των εσόδων που μέχρι σήμερα εισπράττει το κράτος από τον Οργανισμό και τους πράκτορες.

Παρά το μπαράζ επιστολών προς τα  αρμόδια στελέχη του Υπουργείου και τον Πρωθυπουργό, επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με την Ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, μελέτες από γνωστές εταιρείες εταιρείες συμβούλων όπως η PwC, εκατοντάδες δημοσιεύματα στον Τύπο και προσφυγές στο Στε, ήταν η υιοθέτηση του επιχειρήματος περί αναποτελεσματικότητας του μέτρου από τη τρόικα που οδήγησε την κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο που η ίδια δημιούργησε.

Η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ Καμίλ Ζίγκλερ εμφανίζεται να αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο “παρα πέντε”, αφού τυπικά μέχρι τις 20/2 ο ΟΠΑΠ οφείλει να καταβάλει τα έσοδα από το τέλος των 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του, μια απόφαση που υπεγράφη αλλά δεν έχει εφαρμοστεί λόγω των τεχνικών δυσκολιών στην εφαρμογή της, τρεις κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του ΟΠΑΠ προκειμένου να αναζητηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό και δεσμευτεί προς τους θεσμούς για έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει ισοδύναμο προκειμένου να αναστείλει, ουσιαστικά καταργήσει το μέτρο που φέρεται να εισηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, παρότι δύο φορές στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις, είχε επιχειρηθεί να επιβληθεί, χωρίς όμως επιτυχία ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ είχε ζητήσει αναβολή της εφαρμογής του Ν.4346/15 αρθρ.13 για την επιβολή του “τέλους”, κάτι που πλέον εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, ο χρόνος επείγει καθώς έχουν προϋπολογιστεί συνολικά έσοδα 300 εκατ.ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων και των VLTs τα οποία παραμένουν παγωμένα έπειτα από την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας τους ύστερα από την τοποθέτηση του κ. Αντώνη Στεργιώτη ως προέδρου της ΕΕΕΠ. Αν δεν βρεθεί λύση για την “τρύπα” στα δημόσια έσοδα από το τζόγο, καθίσταται προφανές πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέα μέτρα και ισοδύναμα, σε μια χρονική στιγμή που η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και επίκειται η επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε εκτενής συζήτηση και για το θέμα των VLTs. Η αιφνιδιαστική και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των 35.000 παιγνιομηχανημάτων, με αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης, οδήγησε τον ΟΠΑΠ σε αναστολή της επένδυσης και στην κατάθεση αιτήματος διαιτησίας από τον ΟΠΑΠ για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αποκτήσει το 2011, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ,  την αποκλειστική 10ετούς διάρκειας άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αναζητήσει έσοδα και από τη ρύθμιση της αγοράς του ιντερνετικού στοιχήματος, όπου σήμερα λειτουργούν 24 εταιρείες με καθεστώς προσωρινής άδειας.

Προ μηνός, μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Τρ. Αλεξιάδης είχε κάνει λόγο  για “σκάνδαλο” αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης των 24 στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο με καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης. Το ζήτημα, ωστόσο, περιπλέκεται καθώς η σύμβαση του ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος, αναφέρει πως ο ΟΠΑΠ προσφέρει παίγνια, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού στοιχήματος, “με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο”.
 

Για όλα αυτά, λοιπόν, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται, ξανά υπό πίεση χρόνου, να πείσει και τους πιστωτές για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών της. Στόχος, πάντως, είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να εξευρεθεί και να συζητηθεί “η βέλτιστη λύση” για την οποία εις εκ των τριών υπουργών που μετείχαν στη χθεσινή συνάντηση έκανε λόγο..

Διαβάστε το άρθρο “”Καίει” η τρύπα των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια” του Νίκου Χρυσικόπουλου  στην ιστοσελίδα www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ