Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΙΤΟΝ: «Αγοράζουν ομάδες όσοι στήνουν παιχνίδια»

ΙΤΟΝ: «Αγοράζουν ομάδες όσοι στήνουν παιχνίδια»

από
Μόνο 3 λεπτά

Εγκληματικές συμμορίες κάνουν μακροχρόνιες επενδύσεις στο στήσιμο αγώνων, αγοράζοντας συλλόγους και οργανώνοντας κέντρα εκπαίδευσης διαιτητών για να διεισδύσουν στο ποδόσφαιρο, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής ασφάλειας της FIFA

σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Όσα λέει ο κ. Ιτον έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει ανάλογα φαινόμενα στην χώρα μας…

O Κρις Ιτον δήλωσε πως η UEFA θέλει να παράσχει προγράμματα προστασίας μαρτύρων σε όσους ποδοσφαιριστές κάνουν καταγγελίες όταν τους προσεγγίζουν τα κυκλώματα για να στήσουν παιχνίδια ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να θεσπίσει προγράμματα επανένταξης σε όσους παίκτες διαφθείρονται σε μικρή ηλικία. Επιπλέον θα εγκαταστήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή στην οποία ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταγγείλει ύποπτους.

«Θέλουμε να φοβίσουμε τους εκφοβιστές. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν κάνουμε πλάκα και πως η FΙFA θα προστατέψει το άθλημα και τους αθλητές από όλους τους ασυνειδήτους.

Η διείσδυση είναι βαριά λέξη αλλά σύμφωνα με την έρευνα μου το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει σε διάφορα σφαίρες του ποδοσφαίρου για να βγάλει λεφτά από τα τεράστια ποσά που παράγονται από το στοίχημα».

Η αγορά συλλόγων από εγκληματικές οργανώσεις είναι ένας από τους τρόπους για το ευκολότερο στήσιμο αγώνων υπογραμμίζει ο Ιτον που εργάστηκε στην Interpol για δώδεκα χρόνια πριν πάει στην FIFA.

«Παρατηρούμε μια τάση τα τελευταία χρόνια, να αγοράζονται μικρομεσαίοι σύλλογοι και να γίνεται μια παράνομη διακίνηση παικτών και πολλές μεταγραφές στις λιγότερο πλούσιες χώρες.


Στην διακίνηση παικτών παρατηρείται συχνά το εξής φαινόμενο, οι παίκτες πηγαίνουν σε άλλα πρωταθλήματα έχοντας ένα μέντορα, συνήθως έναν παίκτη από την ίδια χώρα ή περιοχή που τον σέβονται όλοι και που είναι διαφθαρμένος. Αυτός μπορεί πιο εύκολα να επηρεάσει τους άλλους παίκτες».

Όσον αφορά την διαιτησία, ο κ. Ιτον δήλωσε: «Βλέπουμε μερικές σχολές διαιτητών και παικτών που είναι ξεκάθαρα βιτρίνες για εγκληματίες. Οι εγκληματίες δαπανούν στην διάβρωση αυτών των διαιτητών και παικτών. Πολύ συχνά αυτές οι σχολές έχουν την αιγίδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της εκάστοτε χώρας δίχως η ομοσπονδία να γνωρίζει ποιος πραγματικά βρίσκεται από πίσω τους».

Η περίπτωση της Φινλανδίας

Τα στημένα παιχνίδια από εγκληματικά δίκτυα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, στην Φινλανδία., ο Γουίλσον Ραϊ Περουμάλ, ένας άνδρας από την Σιγκαπούρη καταδικάστηκε σε φυλάκιση για δύο χρόνια ενώ εννέα παίκτες, επτά από την Ζάμπια και δύο από την Γεωργία, τιμωρήθηκαν με αναστολή επειδή επιχείρησαν να στήσουν ματς.


Ο Περουμάλ έδινε στους παίκτες ως και 20 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα και είχε κέρδη ως και 50.000 ευρώ από το στοίχημα, κάθε φορά που έστηνε παιχνίδι της Ροβανιέμι. Σύμφωνα με τον Ιτον, οι προσεγγίσεις σε παίκτες και διαιτητές ξεκινάγανε συχνά με ένα δώρο. «Πήγαιναν σε ένα παίκτη και του έλεγαν: `Εκανες μεγάλο παιχνίδι σήμερα, έβγαλα λεφτά από σένα, πάρε 1.000 ευρώ’. Στον επόμενο αγώνα ο ίδιος παίκτης θα έπαιρνε άλλα 1.000 ευρώ. Για ορισμένους παίκτες της Γ’ και της Δ’ κατηγορίας αυτά τα χρήματα ήταν περισσότερα από όσα θα έπαιρναν από την ομάδα τους. Οι εγκληματίες περιμένουν έξω από τα αποδυτήρια, ξέρουν τους παίκτες, ξέρουν που μένουν. Αυτό έκανε και ο Περουμάλ με πολλούς Αφρικανούς παίκτες στην Φινλανδία. Τους έδινε λεφτά ως δώρα και μετά τους ζήταγε να κάνουν κάτι για αυτόν».

Ωστόσο όχι όλες οι προσπάθειες για να στηθεί ένας αγώνας στέφονται πάντα με επιτυχία. «Υπάρχουν κάποιοι παίκτες, που ξεχνιούνται στην ένταση του αγώνα και ξεχνάν την συμφωνία τους.

Παρασύρονται στην διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα να μην έρθει το συμφωνημένο αποτέλεσμα και στην συνέχεια τιμωρούνται. Υπάρχουν παραδείγματα παικτών και διαιτητών που έγιναν μαύροι στο ξύλο».

Πριν από λίγους μήνες η FIFA δημιούργησε ένα ειδικό σώμα για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και δώρισε 20 εκατ. ευρώ. Ένα από τα καθήκοντα της θα είναι να παρέχει προστασία και ανωνυμία σε όσους ειδοποιούν. «Πρέπει να τους προστατεύσουμε κόντρα στο οργανωμένο έγκλημα. Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε αλλά θα το κάνουμε, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κυβερνήσεις ευάλωτων κρατών και τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όσοι προσκομίζουν πληροφορίες θα έχουν ανταμοιβές και η ταυτότητα τους δεν θα αποκαλύπτεται. Επιπλέον νεαροί παίκτες και παράγοντες που έπεσαν στα δίχτυα των κυκλωμάτων σε νεαρή ηλικία δίχως να μπορούν να κάνουν αλλιώς, θα τους δίνεται αμνηστία».

Ωστόσο ο Ιτον καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα: «Ο τζόγος δεν γεννήθηκε από το ποδόσφαιρο, η FIFA δεν έχει κέρδη από το στοίχημα. Δεν προσκαλέσαμε τους εγκληματίες να τζογάρουν αλλά επειδή ο τζόγος υπάρχει, αυτός είναι και ο λόγος που διεισδύουν στο ποδόσφαιρο. Είμαστε θύμα του μαζικού τζόγου σε όλον τον κόσμο και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να μας προστατεύσουν».

 Διαβάστε το άρθρο «Αγοράζουν ομάδες όσοι στήνουν παιχνίδια» στην πηγή: SentraGoal

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ