Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Η κρυφή αξία του ΟΠΑΠ και το στοίχημα της Πειραιώς

Η κρυφή αξία του ΟΠΑΠ και το στοίχημα της Πειραιώς

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο < 1 λεπτό

Με την αγορά να στολάρει, όπως αναμενόταν, στα επίπεδα των 800 μονάδων, περιμένοντας τις κρίσιμες δημοσκοπήσεις, ας δούμε, αν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και εταιρικές εξελίξεις δικαιολογούν την επανεκτίμηση αξίας σε κάποιες εισηγμένες.

ΟΠΑΠ: Η υψηλή μερισματική του απόδοση (σ.σ. της τάξης του 9%), που δείχνει διατηρήσιμη λόγω χαμηλών επενδύσεων, δικαιολογεί ελαφρώς υψηλότερη αποτίμηση.

Αυτό, όμως, που μπορεί να αλλάξει επίπεδο τιμολόγησης για τη μετοχή είναι ότι από τα τέλη της επόμενης χρονιάς (2020) ξεκινά η περίοδος μειωμένης φορολογικής επιβάρυνσης, βάσει της τελευταίας συμφωνίας επέκτασης του μονοπωλίου.

ΟΠΑΠ ΙΙ: Ο Οργανισμός θα φορολογείται, για μια 10ετία (2021-2030), με χαμηλότερο συντελεστή από τον ισχύοντα, καθώς έχει, ήδη, προπληρώσει φόρο, όταν επεκτάθηκε το μονοπώλιο.

Το παραπάνω όφελος δεν έχει αποτιμηθεί από την αγορά, παρ’ ότι έχουν βγει εδώ και καιρό αναλύσεις (Eurobank Equities), που σημειώνουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή ως και 2 ευρώ υψηλότερα.

ΟΠΑΠ ΙΙΙ: Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι το Δημόσιο δεν θα αντέξει να χάσει σημαντικό μέρος των  φορολογικών εσόδων, που εισπράττει από τον Οργανισμό.

Επομένως, είναι αρκετά πιθανόν να υπάρξει, πριν το τέλος της επόμενης χρονιάς, επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο να επεκταθεί- δωρεάν -το μονοπώλιο για μερικά χρόνια φαντάζει ως το πιο εύλογο.

Πειραιώς: Η συμφωνία με την Intrum για την 10ετή ανάθεση διαχείρισης των NPEs της τράπεζας, εξασφαλίζει, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, την ομαλή καταβολή τόκου επί των CoCos.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Η κρυφή αξία του ΟΠΑΠ και το στοίχημα της Πειραιώς ” : στην πηγή:https://www.nextdeal.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ