Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Η δύσκολη αρχή του ΟΠΑΠ…

Η δύσκολη αρχή του ΟΠΑΠ…

από
Μόνο 3 λεπτά

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το 2013 αναμένεται όντως να αποτελέσει μια δύσκολη χρονιά για τον ΟΠΑΠ: το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης ο Οργανισμός θα ανακοινώσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο τα αποτελέσματα για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση της καθαρής κερδοφορίας άνω του 60%.

Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο φορολογείται ο ΟΠΑΠ (από την πρώτη ημέρα του 2013 η εταιρεία επιβαρύνεται με φόρο –gaming tax– 30% στα μικτά κέρδη των παιχνιδιών του, ενώ υπάρχει και νέος, στην πράξη, φόρος στα κέρδη των παικτών ο οποίος ίσχυσε στο ακέραιο στο πρώτο τρίμηνο) και η πενθήμερη, καθολική σχεδόν, απεργία των πρακτόρων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, έχει επιδράσει καταλυτικά στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου.

Αν και εν πολλοίς εξέλιξη αναμενόμενη (στις παρουσιάσεις εν όψει του διαγωνισμού για την πώληση του 33%, η διοίκηση τοποθέτησε την κερδοφορία στα 116 εκατ. ευρώ για το 2013, από 505 εκατ. ευρώ το 2012 ως αποτέλεσμα της αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος), δεν παύει παρά να επισημοποιεί όσα οι ειδικοί εκτιμούσαν προ της ιδιωτικοποίησης: σε επίπεδο κερδοφορίας, λόγω φορολόγησης ο ΟΠΑΠ του 2013 και εφεξής, δεν θα έχει καμία σχέση με τον ΟΠΑΠ των προγενέστερων ετών. Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της νυν διοίκησης, θα απαιτηθεί μια δεκαετία προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα κερδοφορίας του 2008, της καλύτερης ιστορικά χρονιάς του.

Πάρα ταύτα, το θετικό πρόσημο δεν διακυβεύεται. Η IΒG, από τις πρώτες ΑΧΕ που δημοσιοποίησαν report για το τρίμηνο, εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της περιόδου θα διαμορφωθούν στα 40,1 εκατ. ευρώ, από 139 την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι πωλήσεις θα κινηθούν στα επίπεδα των 886 εκατ. ευρώ, έναντι 1,06 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής σημειώνουν πως αν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν είναι βέβαια άμεσα συγκρίσιμα, οι επιδόσεις των παιχνιδιών σε like-for like βάση έχει επηρεαστεί από τις μακροοικονομικές συνθήκες, ενώ δεν αναμένονται μειώσεις κόστους στο βαθμό που επετεύχθη στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του ΟΠΑΠ, το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε με καλύτερους όρους και αναμένεται να είναι αισθητά βελτιωμένο. Σε αυτό θα παίξει ρόλο η απουσία έκτακτων γεγονότων, η αύξηση του τζίρου λόγω των τελικών μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και η τροποποίηση του φόρου για τα κέρδη των παικτών (αφορολόγητα έως τα 100 ευρώ) που ισχύει από τον Απρίλιο.

Αλλαγές

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα στον ΟΠΑΠ, μετά και την απόκτηση του 33% από την Emma Delta. Όπως έχει αναφέρει το “Κ”, η πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η τοποθέτηση ενός μέλους στο Δ.Σ. της επιλογής των νέων μετόχων και το πιθανότερο με καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου, ώστε να υπάρχει “τοποτηρητής” από την πρώτη ημέρα και να υπάρχει έλεγχος των αποφάσεων. Αν και έως ότου εγκριθεί ο διαγωνισμός και το σχέδιο σύμβασης για τη μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου από το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρείται δύσκολο να πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές, τα επόμενα βήματα των νέων ιδιοκτητών θα αφορούν στην επιχειρησιακή και λειτουργική χαρτογράφηση του Οργανισμού.

Καθώς η προετοιμασία για τον διαγωνισμό υπήρξε ενδελεχής και πολλά στοιχεία δόθηκαν μέσω του data room, υπάρχει μια αρκετά καλή εικόνα για την εσωτερική δομή της εταιρείας. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως χρονικά θα προηγηθεί η τοποθέτηση νέου επικεφαλής και διοικητικής ομάδας στον ΟΠΑΠ. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για υιοθέτηση μοντέλου CEO (ενδεχομένως τσεχικής καταγωγής) με δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.

Σημειώνεται πως ο τσεχικός ΟΠΑΠ, η εταιρεία SAZKA, ελέγχεται από τον επενδυτικό όμιλο KKCG του Τσέχου δισεκατομμυριούχου – και μετόχου του Emma Delta – Karel Komarek. Στην SAZKA διευθύνων σύμβουλος είναι σήμερα ο Robert Chvatal, πρώην managing director της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας T-Mobile Austria, θυγατρικής της Deutsche Telekom, με πολυετή θητεία σε πολυεθνικές όπως η Procter and Gamble και η Reckitt Benckiser, το όνομα του οποίου έχει πέσει στο τραπέζι.

Από εκεί και πέρα, θα δρομολογηθεί εκπόνηση και υλοποίηση ενός νέου business plan, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλά θέματα που παραμένουν παγωμένα, όπως η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, η επέκταση στο internet (ενδεχομένως με την προώθηση και του Bingo που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών της εταιρείας), το λανσάρισμα του “Ξυστό” και η αξιολόγηση του στελεχιακού και υπαλληλικού προσωπικού, ενώ μένει να φανεί τι και εάν θα αλλάξει στο θέμα της σύμβασης με τον τεχνολογικό πάροχο…

Διαβάστε το άρθρο «Η δύσκολη αρχή του ΟΠΑΠ…» στην πηγή:  capital του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ