Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Επιμένουν ότι… προχωράμε μπροστά

Επιμένουν ότι… προχωράμε μπροστά

από
Μόνο 3 λεπτά

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την πώληση του ΟΠΑΠ.Ουδείς σχολιασμός, αλλά και ουδεμία ανησυχία για ενδεχόμενη επίπτωση στην κυβερνητική συνοχή από την κρίση που σοβεί στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση πηγών του Μεγάρου Μαξίμου στην ερώτηση της «Εφ. Συν.» για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν πάντως στενά όλες τις εξελίξεις και τον κρατούν ενήμερο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα καταλήξει η σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου και ποιες πιθανές συνέπειες μπορεί να έχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Το επιτελείο Σαμαρά δεν δείχνει να προβληματίζεται ότι το «τυχαίο ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης θα προέλθει από τη σύγκρουση Βενιζέλου Παπανδρέου για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του κόμματος που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.». Εκτιμά δε ότι ενδεχόμενη διάσπαση του πάλαι ποτέ ισχυρού κυβερνώντος κόμματος δεν είναι πιθανή.

Το σκεπτικό τους απλό: «Ότι κι αν έχουν μεταξύ τους στο ΠΑΣΟΚ», έλεγαν υψηλά ιστάμενοι του πρωθυπουργικού γραφείου, «κανένας δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Πολύ απλά δεν τους συμφέρει. Είναι πλέον ένα κόμμα του 5%· Τι θα κάνουν; Θα διασπαστούν για να πάρει ο καθένας από 2,5%; Με γεια τους, με χαρά τους και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», το σκωπτικό τους σχόλιο.

Κάνουν ότι… δουλεύουν

Προκειμένου δε να τονιστεί παντοιοτρόπως η αναγκαιότητα να παραμείνει σταθερή η κυβέρνηση, εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας τον Ιούνιο, αλλά και στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού υπό τον τίτλο «πάμε καλά, προχωράμε μπροστά», φαίνεται ότι ο ανασχηματισμός μετατίθεται τουλάχιστον για μετά την έλευση των διεθνών εταίρων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και η ικανοποίηση που εκφράζεται από κυβερνητικές πηγές για την επίτευξη του συγκεκριμένου τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ.

Αλλά και η εντολή Σαμαρά προς τους υπουργούς, κανείς να μη φύγει από το κλεινόν άστυ πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή, ώστε να φανεί ότι «η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά». Η επικοινωνιακή προσπάθεια του πρωθυπουργικού γραφείου εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή της ευοίωνης προοπτικής για τη χώρα, λόγω των… επιτευγμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η πώληση του ΟΠΑΠ χθες, που προκάλεσε και την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιαζόταν από κυβερνητικές πηγές ως άκρως θετική διότι «πήραμε τις τιμές που είχαμε θέσει, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων στην ελληνική οικονομία».

Ταξίδια Σαμαρά

 Επόμενη κίνηση, η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που ευελπιστούν να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός. Εξ ου και η ανακοίνωση περί της επίσκεψης -σε απροσδιόριστη προς το παρόν ημερομηνίατου Αντ. Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν, ενός εκ των υποψηφίων αγοραστών των συγκεκριμένων εταιρειών.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχουν δύο ακόμη ταξίδια προς άγραν επενδύσεων. Στην Κίνα από 14 έως 18 Μαΐου και το Ισραήλ περί τα μέσα Ιουνίου. Εως τότε πάντως -και προκειμένου να φαίνεται ότι παράγεται έργο- η εντολή Σαμαρά είναι «δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά».

Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, όπως τους περιγράφουν, είναι να υλοποιηθούν μέτρα «ανακουφιστικά» για την κοινωνία, όπως τα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων, αλλά και επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την απορρόφηση πόρων, όπως π.χ.
των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Τεχνηέντως βεβαίως αποφεύγουν να αναφερθούν στο πλέον ακανθώδες θέμα, αυτό της απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων, που πάντως πρέπει να επιλύσουν έως τον Ιούνιο. Ενώ ελπίζουν ότι στο τέλος του χρόνου η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε το άρθρο «Επιμένουν ότι… προχωράμε μπροστά» στην πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της Αλίκης Μάτση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ