Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Διαμάχη μικρών πρακτορείων με τον ΟΠΑΠ

Διαμάχη μικρών πρακτορείων με τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Κορυφώνεται αυτές τις μέρες η διαμάχη της ΟΠΑΠ Α.Ε. με εκατοντάδες πράκτορες σε όλη τη χώρα οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις που πρότεινε η εταιρεία πριν από έναν χρόνο.

Ήδη πάνω από 700 πρακτορεία (επί συνόλου 4.500) έλαβαν ενημέρωση ότι από σήμερα οφείλουν να κλείσουν και να επιστρέψουν τον εξοπλισμό τους, ο οποίος ανήκει στην εταιρεία.

Οι συγκεκριμένοι πράκτορες κάνουν λόγο για εκβιασμό τους, για «αποικιοκρατική σύμβαση υποταγής», για απόφαση που τους οδηγεί στη φτωχοποίηση, καθώς και για «πρωτοφανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει ο ΟΠΑΠ».

Το λουκέτο στα πρακτορεία σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα των περίφημων VLT (ηλεκτρονικά «φρουτάκια») και της αναδιάταξης στο τοπίο του τζόγου.

Επί της ουσίας, αποτελεί συνέχεια μιας υπόθεσης η οποία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η ανεξάρτητη εποπτική αρχή ΕΕΕΠ εξέδωσε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων.

Η εικόνα αφορά όλη τη χώρα, καθώς ενδεικτικά μέχρι τις αρχές Μαρτίου, 26 πρακτορεία στη Λάρισα, 31 στο Αγρίνιο, τουλάχιστον 17 στην Κρήτη, 7 στη Χίο, 9 στον Βόλο έκλεισαν οριστικά.

«Μετά από 8 χρόνια αναγκάζομαι να κλείσω την επιχείρηση. Με την καινούργια σύμβαση συνεργασίας και όχι πρακτόρευσης, όπως είχαμε όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα, ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει η εταιρεία μπορεί να μας διώξει. Μας μετατρέπουν σε υπαλλήλους τους, με υποχρεώσεις όμως εργοδότη. Μείωσαν τις προμήθειές μας στα περισσότερα παιχνίδια» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Διονύσης Καμπίτσης, ο οποίος κλείνει το πρακτορείο του στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά.

«Η εταιρεία βάζει λουκέτο ουσιαστικά σε μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 90 τ.μ. και με μικρότερους τζίρους. Θέλουν λιγότερα και πιο κεντρικά πρακτορεία, με πιο ακριβά ενοίκια και με τους πράκτορες να αναλαμβάνουν το κόστος αγοράς και επισκευής για τα VLT, μια επένδυση η οποία μέχρι τώρα δεν “τραβά”» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εταιρεία πάντως, πάνω από το 90% των πρακτόρων έχουν υπογράψει, ενώ η ΟΠΑΠ Α.Ε. ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για συμβάσεις πρακτόρευσης και όχι συνεργασίας.

Στον νέο σχεδιασμό του ΟΠΑΠ τα πρακτορεία μετατρέπονται σε «προορισμούς ψυχαγωγίας», με πολύ περισσότερα παιχνίδια και δυνατότητα κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 15 αλκοολικών βαθμών), στοιχεία που η εταιρεία θεωρεί ότι θα αυξήσουν τον συνολικό τζίρο.

«Ο νέος κανονισμός πρακτόρων δεν θεμελίωνε, όπως παρατηρούν έγκριτοι νομικοί, σπουδαίο λόγο για την καταγγελία των συμβάσεων με τους πράκτορες, διότι εμφανίζει ο ίδιος ελαττώματα (υπέρβαση εξουσιοδότησης ή ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση), τα οποία θα κριθούν από το ΣτΕ, και διότι περαιτέρω κρίσιμα ζητήματα αυτής της κατηγορίας εισάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. χωρίς να απαιτούνται από τον κανονισμό, όπως ήταν η δραστική μείωση των προμηθειών, θέματα ωραρίου, εμπορικής πολιτικής κοκ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Τζαμπαζλή, η οποία έχει ήδη κλείσει το πρακτορείο της στη Θεσσαλονίκη και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Η στάση των πρακτόρων πάντως δεν ήταν ενιαία τον τελευταίο χρόνο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ (ΠΟΕΠΠΠ) έστειλε πριν από έναν χρόνο ανακοίνωση διαμαρτυρίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ συμμετείχε και στη 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Μαρτίου 2017, η οποία δεν είχε πάντως καθολική συμμετοχή.

Με το πέρασμα του χρόνου, πολλές αντιδράσεις κάμφθηκαν και εκατοντάδες πράκτορες υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πρακτόρων που αρχικά υπέγραψαν αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές εναντίον του ΟΠΑΠ.

Μέχρι σήμερα, σε 16 εκδικάσεις ασφαλιστικών μέτρων η πλευρά του ΟΠΑΠ έχει δικαιωθεί. Κι ενώ η συνέχεια αναμένεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, ο ΟΠΑΠ σε περιοχές πρακτορείων με τα οποία διέκοψε τη συνεργασία αναζητεί συνεργάτες προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου του.

Διαβάστε το άρθρο με τίτλο ”Διαμάχη μικρών πρακτορείων με τον ΟΠΑΠ” του Κώστα Ζαφειρόπουλο στη πηγή www.efsyn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ