Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Bόμβα Κομισιόν στο deal του ΟΠΑΠ – Η Emma Delta αναζητά δάνεια με εγγύηση μετοχές που …δεν έχει

Bόμβα Κομισιόν στο deal του ΟΠΑΠ – Η Emma Delta αναζητά δάνεια με εγγύηση μετοχές που …δεν έχει

από
Μόνο 3 λεπτά

Απειλείται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα on line παιχνίδια, βασικό πλεονέκτημα στην πώληση του 33% του Οργανισμού, καθώς το ΥΠΟΙΚ εγκαλείται για παράνομη κρατική ενίσχυση του Οργανισμού. Παράλληλα η Emma Delta αναζητά τα κεφάλαια που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει για την αγορά του ΟΠΑΠ, με εγγύηση τις μετοχές του Οργανισμού που δεν έχει αποκτήσει ακόμα …

Σύγχυση και αμηχανία έχει καταλάβει από τις αρχές της εβδομάδας το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια του να βρει τρόπο να εξηγήσει στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta που ετοιμάζεται πυρετωδώς να καταβάλει €652 εκατομμύρια για να αναλάβει τα ηνία του ΟΠΑΠ ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην είναι δυνατόν να διατηρήσει ο υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμός το μονοπώλιο στα online παίγνια και στοιχήματα που μπορούν να διεξαχθούν μέσω του Ίντερνετ.

Σύμφωνα με δισέλιδη επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο που υπογράφεται από την κα. Anna Colucci στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, η Επιτροπή αναφέρεται σε καταγγελία που της έχει υποβληθεί στο θέμα της παράνομης κρατικής ενίσχυσης του ΟΠΑΠ με την εκχώρηση έως το 2030 σε αυτόν του μονοπωλίου των παιγνίων και του στοιχηματισμού μέσω Ίντερνετ.

Στην επιστολή ζητούνται απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:

Το πρώτο αφορά στο εάν τα μελλοντικά έσοδα από τη δραστηριότητα του Ίντερνετ ελήφθησαν υπ’ όψη στον υπολογισμό του τιμήματος που ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στο κράτος για να αποκτήσει το δικαίωμα του μονοπωλίου έως το 2030 στα υπάρχοντα επίγεια παιγνίδια και στο στοίχημα.

Το δε δεύτερο, στις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζει το Υπουργείο Οικονομικών και στο εάν αυτές διαταράσσουν το εύρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ που η Επιτροπή έχει εγκρίνει.

Η επιστολή ενημερώνει το Υπουργείο ότι διαθέτει 20 μέρες για να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και προειδοποιεί ότι εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί τότε η Επιτροπή μπορεί να αναγκασθεί να εκδώσει Διαταγή παροχής πληροφοριών.

Επιπλέον, η επιστολή αναφέρεται και στην ποιότητα των πληροφοριών που το Υπουργείο καλείται να παραδώσει δηλώνοντας ότι εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική για την επίλυση του θέματος τότε θα ακολουθήσει επίσημη ερευνητική διαδικασία.

Το σχήμα Emma Delta όπως είναι γνωστό, έχει αρχίσει παρουσιάσεις στο Λονδίνο για την άντληση περίπου €400 εκατομμυρίων από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση μέρους του συνολικού τιμήματος που θα καταβάλει για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων των επενδυτών και καθόλου για συμπλήρωση των πόρων που οι ίδιοι διαθέτουν.

Η επενδυτική πρόταση όπως διαμορφώθηκε από τα στοιχεία που ο ΟΠΑΠ είχε αναρτήσει στο Virtual Data Room του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρεί ότι το τίμημα για την εκχώρηση του μονοπωλίου στα online παίγνια και το στοιχηματισμό, περιλαμβάνεται στα €375 εκατομμύρια που ο Οργανισμός κατέβαλε για τη διασφάλιση του μονοπωλίου στα επίγεια παιγνίδια του έως το 2030.

Συνολικά, ο ΟΠΑΠ στα τελευταία δύο χρόνια έχει καταβάλει στο κράτος περίπου €1,400 εκατομμύρια για να διασφαλίσει αποκλειστικότητα στα παίγνια και τον στοιχηματισμό έως το 2030.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα ποσά που διατίθενται στα παίγνια και τον στοιχηματισμό μέσω Ίντερνετ εξακολουθούν να αυξάνονται στην Ελλάδα παρά την ύφεση στην οικονομία και σήμερα απαρτίζουν το 10% περίπου των συνολικών ποσών που παίζονται στη χώρα. Η αγορά αυτή προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια με τη βελτίωση των ευρυζωνικών επικοινωνιών.

Το ομολογιακό της Emma Delta

Στο μεταξύ εντείνονται οι προσπάθειες της Emma Delta να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποπληρωμή του τιμήματος που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Η προσπάθεια γίνεται κυρίως στο Εξωτερικό με τη μέθοδο των ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι η εταιρία βάζει ως εγγύηση, για τη δανειοδότησή της, τις μετοχές του ΟΠΑΠ που( δεν κατέχει κατά τη στιγμή του δανείου και) που πρόκειται να αγοράσει με το δάνειο που ζητά!

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει στο δημοσίευμά μας σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας πιέζει επικεφαλής Ελληνικών συστημικών τραπεζών να συμμετάσχουν – με τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης- στην κάλυψη του Ομολογιακού της Emma Delta.

Διαβάστε το άρθρο “Bόμβα Κομισιόν στο deal του ΟΠΑΠ – Η Emma Delta αναζητά δάνεια με εγγύηση μετοχές που …δεν έχει” στην πηγή 7imeres.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ