Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο

από
Μόνο 2 λεπτά

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις της ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Υψηλά επιτόκια ζητούν οι τράπεζες για να δανείσουν τον οργανισμό. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι συζητήσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. με το ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση της υφιστάμενης άδειας διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, αλλά και για τη νέα άδεια που θα εξασφαλίσει ο Οργανισμός και θα αφορά τα 35.000 VLTs, μέρος των οποίων θα τοποθετηθεί αρχικά στα πρακτορεία, ενώ τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν σε ενδιαφερόμενους να τα εκμεταλλευτούν.

Ήδη, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η επιτροπή εποπτείας υποχρεώνεται να πιστοποιήσει τα παιγνιομηχανήματα εντός δυο μηνών. Κάτι που σημαίνει πως η ΟΠΑΠ επείγεται να τα εντάξει στο δίκτυο της, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η απόσβεση της επένδυσης. Αν και δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό το business plan της ΟΠΑΠ για την εκμετάλλευση των VLTs, θεωρείται βέβαιο πως αυτά θα τοποθετηθούν σε όσα πρακτορεία πληρούν τις προϋποθέσεις (για κάθε παιγνιομηχάνημα, βάσει νόμου, απαιτούνται 3 τετραγωνικά μέτρα), ενώ για τα υπόλοιπα θα φτιαχτούν νέοι χώροι, με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, αρκετοί ιδιοκτήτες πρακτορείων -κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- σπεύδουν να νοικιάσουν μεγαλύτερα καταστήματα, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν VLTs.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει άμεσα η ΟΠΑΠ για τα VLTs και την επέκταση της υφιστάμενης άδειας, θα είναι μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί. Κι αυτό επειδή η διοίκηση του Οργανισμού αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει κοινοπρακτικό ή ομολογιακό δάνειο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό εξασφαλίζεται εύκολα, ωστόσο το επιτόκιο είναι εξαιρετικά υψηλό (9-10%). Έτσι, η επιτροπή που θα διαπραγματευτεί για λογαριασμό του Οργανισμού με το Δημόσιο, προσανατολίζεται στο να ζητήσει να πληρώσει η ΟΠΑΠ άμεσα μόνο για τα 16.500 παιγνιομηχανήματα που θα τοποθετήσει στα πρακτορεία της και να καταβάλει το τίμημα για εκείνα που θα εποινικιάσει σε επιχειρηματίες, σε δεύτερη φάση. Κάτι που αυτόματα θα σημάνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά την επέκταση της υφιστάμενης άδειας, το τίμημα όλα δείχνουν πως δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ποσό που έτσι κι αλλιώς διαθέτει αυτή τη στιγμή στα ταμεία της η ΟΠΑΠ, μετά την αφαίρεση των φόρων και του μερίσματος που θα πρέπει να καταβάλει στους μετόχους της.

Διαβάστε το άρθρο «Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις» στην πηγή: 1-2-Χ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ