Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Άρχισαν τα όργανα για το ΟΠΑΠ- Γκέιτ

Άρχισαν τα όργανα για το ΟΠΑΠ- Γκέιτ

από
Μόνο 4 λεπτά

Δύο βόμβες μεγατόνων που απασφαλίστηκαν χθες -το εξώδικο υποψήφιας κοινοπραξίας για την αγορά του ΟΠΑΠ και η ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή δρομολογούν πλέον εξελίξεις και δικαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις της «Ε», που έγραψε πρώτη για ύποπτο και στημένο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ υπέρ της εταιρείας Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη!

Η μία βόμβα είναι το εξώδικο που κοινοποίησε το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta σε ΟΠΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ και στον Γιάννη Στουρνάρα, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ο απόλυτος ζόφος μέσα στον οποίο διενεργήθηκε ο ίδιος διαγωνισμός, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση» της Ιντραλότ αλλά και «εσωτερική προνομιακή πληροφόρηση» της ίδιας εταιρείας από τις διοικήσεις του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ!

Η δεύτερη βόμβα είναι η ερώτηση που κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως πολιτική παρέμβαση, προς τον Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο ζητεί να μάθει ποιος και με εντολές τίνος συντόνισε τον διαβόητο και «διάτρητο» αυτόν διαγωνισμό, αλλά και την πρόσφατη συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ…

Παρασκήνιο

Τα όσα συνέβαιναν το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο αλλά και το πώς μεθοδευόταν η «εν λευκώ» παράδοση του ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ περιγράφει σε χθεσινό εξώδικο-βόμβα που έστειλε προς τον ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ και στον Γιάννη Στουρνάρα η κοινοπραξία της Emma Delta (όμιλος Μελιοσανίδη και επενδυτικό σχήμα PPF).

Σε αυτό, με πολύ σκληρή γλώσσα, η κοινοπραξία προειδοποιεί το ΔΧ του ΟΠΑΠ ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ακυρότητας της Γ.Σ. και ότι δεν πρόκειται να απαλλαχθεί των ευθυνών της για «την αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου» (δηλαδή της Ιντραλότ), αλλά και για τις υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργεί αδιαφανώς «για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ».

Επίσης γίνεται λόγος «για εσωτερική πληροφόρηση ενός έκτων υποψηφίων, οικονομικά πλεονεκτήματα υπέρ του ίδιου υποψηφίου αμέσως ή εμμέσως, διαρκή πλεονεκτική θέση του ίδιου, ακόμη και αν επιλεγεί άλλος υποψήφιος αγοραστής, λόγω του οικονομικού ανηI κειμένου και τη διάρκεια της σύμβασης».

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους ακύρωσης της Γ.Σ. του περασμένου Σαββάτου, που αναφέρονται στο ίδιο εξώδικο, ξεχωρίζουμε τρεις:

1. Ότι το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ κάλεσε ρητά τους μετόχους να εγκρίνουν το σχέδιο σύμβασης με την Ιντραλότ χωρίς να τους κοινοποιήσει το πλήρες κείμενο αυτού του σχεδίου, μεγέθους 200 σελίδων (σ.σ.: σύμφωνα με την ανάρτησή του στο virtual data room, που είναι προσβάσιμο μόνο στους επενδυτές), και αντί αυτών τους παρείχε μόνο μια τρισέλιδη περιγραφή!

2.Τα πληρεξούσια με τα οποία ψήφισαν οι μέτοχοι ήταν τα ίδια που είχαν ετοιμαστεί να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη Γ.Σ. της 26ης Μαρτίου. Όμως όταν δόθηκαν αυτά τα πληρεξούσια δεν είχε καν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ η επεξηγηματική έκθεση-εισήγηση του Δ.Σ προς τους μετόχους, η οποία αναφέρει στο κείμενο «7η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 6ης Απριλίου 2013, σε συνέχεια της 26ης Μαρτίου 2013».

3. Από το ίδιο το κείμενο της επεξηγηματικής έκθεσης προκύπτει ότι δεν υπήρχε τότε τελικό σχέδιο σύμβασης, καθώς αναφέρει ότι «ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξουσιοδοτείται για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου σύμβασης».

Στο κείμενο του εξώδικου γίνεται επίσης αναφορά στις πιέσεις που ασκούσε η Ιντραλότ, όπου ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε ότι ο ΟΠΑΠ σύρεται από την εταιρεία αυτή να αγοράσει νέα συστήματα, δεσμευόμενος για διάστημα 5ετίας, με την αιτιολογία «ότι τίθεται η λειτουργία του σε κίνδυνο», ενώ αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, καθότι τα υπάρχοντα συστήματα της ανήκουν μετά την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης έναντι των οποίων κατέβαλε ήδη 78 εκατ. ευρώ!

Στο ίδιο εξώδικο σημειώνεται επίσης η διαπίστωση ότι η συνέλευση της 6ης Απριλίου είναι πρόδηλα ακυρώσιμη «και βέβαια ότι θα ακυρωθεί» και ότι σε καμία περίπτωση «δεν συνεπάγεται άρση της προσωπικής ευθύνης των μελών του Δ.Σ., ούτε δημιουργεί τεκμήριο νομιμότητας της απόφασης».

Προς τούτο, η διοίκηση του ΟΠΑΠ καλείται να μη υπογράψει τη σύμβαση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 33% του ΤΑΙΠΕΔ.

Ταυτόχρονα, καλείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να ελέγξει τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα των αποφάσεων της ΟΠΑΠ, καθώς και «την επιρροή των αποφάσεων αυτών στον διαγωνισμό πώλησης, ώστε να διαπιστώσει εάν επέρχεται βλάβη στα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».

Παράλληλα με τα παραπάνω, από νωρίς χθες είχε γίνει γνωστό, μέσω της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και της ιστοσελίδας «Defencenet», ότι η εταιρεία Ιντραλότ με επιστολήτης στον (αναρμόδιο) ΟΠΑΠ είχε κάνει γνωστό ότι αποσύρεται από τον διαγωνισμό διεκδίκησης του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ μέσω τουΤΑΙΠΕΔ.

Επιβεβαίωση

 Ωστόσο, αυτήν την επιστολή φάντασμα, παρότι περνούσαν οι ώρες και πυροδοτούνταν διάφορα σενάρια, δεν την έβρισκε κανείς, κάτι που επιβεβαίωσε καθυστερημένα ακόμη και ο ΟΠΑΠ! Εξαιτίας της σύγχυσης που προκλήθηκε από την ίδια επιστολή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε να μάθει περισσότερα γι’ αυτήν από την ίδια την Ιντραλότ, ώστε να ενημερώσει τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου.

Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούσαν εδώ, καθώς η απάντηση της Ιντραλότ ανέτρεπε το περιεχόμενο της… επιστολής-φάντασμα που της αποδιδόταν και μιλούσε για απόσυρση, λέγοντας ότι «δεν έχει δηλώσει απόσυρση από τη διαγωνιστική διαδικασία», χωρίς ωστόσο να κάνει σαφές τι θα πράξει με τον διαγωνισμό.

Αυτή η εξέλιξη, καθώς και η πληροφορία που διαχύθηκε αργά χθες για ενδιαφέρον της Κομισιόν για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι βρισκόμαστε παραμονές σοβαρών γεγονότων, πιθανότατα δε τέτοια που θα επηρεάσουν ακόμα και την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Διαβάστε το άρθρο «Άρχισαν τα όργανα για το ΟΠΑΠ- Γκέιτ» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ