Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Έκλεισε 4.300 γραφεία στοιχημάτων ένα για κάθε 672 κατοίκους

Έκλεισε 4.300 γραφεία στοιχημάτων ένα για κάθε 672 κατοίκους

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά
Ο τζίρος των παράνομων στοιχημάτων στην Αλβανία υπολογίζεται ότι έφθανε τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως ή το 6,3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας

Η κυβέρνηση των Τιράνων αποφάσισε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να λάβει το αντιδημοφιλές αυτό μέτρο διότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, όπως σημειώνει ο διεθνής Τύπος. Προ εικοσαετίας η χώρα παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα από τα διαβόητα «αεροπλανάκια» (η νεοφώτιστη στον καπιταλισμό κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα κατέρρευσε το 1997 εξαιτίας του σκανδάλου των αποταμιευτικών «πυραμίδων»). Τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, η επιθυμία των Αλβανών για εύκολο χρήμα και μεγάλα κέρδη βρήκε διέξοδο στον τζόγο – με εξίσου δραματικά, όπως αποδείχθηκε, αποτελέσματα για τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αλβανία των 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων, την οποία τα διεθνή ΜΜΕ συνηθίζουν να αποκαλούν «φτωχότερη χώρα της Ευρώπης», έως πριν από λίγες ημέρες λειτουργούσαν περί τα… 4.300 γραφεία στοιχημάτων που απασχολούσαν περισσότερους από 8.000 εργαζομένους. Σε κάθε γωνιά των πόλεων και των χωριών υπήρχε και από ένα γραφείο στοιχημάτων που αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε… 672 κατοίκους! Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αλβανικές αρχές, ένας στους τέσσερις τζογαδόρους στη χώρα, σε κάποια φάση γκίνιας προφανώς, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Ο τζόγος είναι, βέβαια, παραδοσιακά και ένας προνομιακός τρόπος ξεπλύματος χρήματος. «Η απαγόρευση του στοιχηματισμού είναι ένα σαφές μήνυμα προς το οργανωμένο έγκλημα που ξεπλένει χρήμα με τη δραστηριότητα αυτή»τόνισε ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα κηρύσσοντας ταυτόχρονα τον πόλεμο στο εμπόριο ναρκωτικών.

Παραοικονομία και διαφθορά

Εως το 2018 οι Αλβανοί δαπανούσαν από 140 έως 150 εκατ. ευρώ ετησίως για να ποντάρουν σε αθλητικά στοιχήματα. Πρόκειται, βέβαια, για τον νόμιμο τζόγο. Ο τζίρος των παράνομων στοιχημάτων υπολογίζεται ότι έφθανε τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως! Μιλάμε για το 6,3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, που είχε φθάσει τα 11,1 δισ. ευρώ το 2017! Τα νόμιμα στοιχήματα αντιστοιχούν περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ…

Ασφαλώς το πραγματικό ΑΕΠ της Αλβανίας είναι πολύ υψηλότερο από το «μετρήσιμο». Η ανεπίσημη ή «μαύρη» οικονομία αντιστοιχεί στο 30% έως 40% του ΑΕΠ. Χώρα αγροτική, όπως σημειώνει η γαλλική «Figaro», η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Αλβανία διαθέτει ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, λιμάνια στη Μεσόγειο, πρώτες ύλες (πετρέλαιο, χρώμιο, σίδηρο, νικέλιο, άνθρακα), υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά υποφέρει από τη διαφθορά. Επίσης το εργατικό της δυναμικό έχει χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Έκλεισε 4.300 γραφεία στοιχημάτων που αντιστοιχούσαν ένα για κάθε 672 κατοίκους

” : στην πηγή: https://www.tovima.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ