Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΟΠΑΠ

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Έντονες αντιδράσεις τόσο στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όσο και στον Γενικό Ελεγκτή προκάλεσε η διαπίστωση ότι προσχέδιο νομοσχεδίου που αφορούσε τη συμφωνία του κυπριακού κράτους με τον ΟΠΑΠ και είχε σταλεί την Ελεγκτική Υπηρεσία, συντάχθηκε από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ και παρουσιάστηκε ως νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, διερωτήθηκε «πιο μαγικό χέρι έφερε στο Υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο», αφού οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ που ήταν παρόντες στη συνεδρία δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο ερώτημα, παρά το γεγονός ότι μέσα από γραπτές απαντήσεις που δόθηκαν προς τη Βουλή το Υπουργείο είχε παραδεχτεί ότι το προσχέδιο συντάχθηκε από τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο όπως, ανέφερε, σε συζήτηση του θέματος πέρυσι στη Βουλή οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ επέμεναν ότι δεν ήξεραν ποιος το συνέταξε.

Τελικά το προσχέδιο απορρίφθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία αφού ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ότι για το μόνο που νοιαζόταν ο συντάκτης του νομοσχεδίου ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ.

Όπως σημειώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα ενώπιον της Βουλής δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που απορρίφθηκε, ενώ σημειώθηκε ότι δεν γνωρίζουν από που προήλθε και ετοιμάστηκε το συγκεκριμένο προσχέδιο νομοσχεδίου.

Ετεροβαρής η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ

Έκτοτε το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΠΑΠ εκκρεμεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ίδια ώρα που η υπάρχουσα συμφωνία ΟΠΑΠ και κράτους θεωρείται ετεροβαρής, ενώ ο Ελεγκτής διερωτήθηκε παράλληλα κατά πόσο γίνεται και μεροληπτική ερμηνεία της συμφωνίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, οι πρακτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα η ΚΔ να χάνει περίπου €1 εκατ. κάθε μήνα.

Η διαφορά, πρόσθεσε σε βάρος της Δημοκρατίας ήταν €11 εκ το 2015 και περίπου €32 εκατ. για 4 χρόνια.

Τα προβληματική σημεία της συμφωνίας έγκεινται, σύμφωνα με τον Ελεγκτή στον τρόπο υπολογισμού των κερδών τα οποία αφαιρούνται από τα έσοδα του ΟΠΑΠ και ο ΟΠΑΠ τα υπολογίζει στη βάση θεωρητικών κερδών και όχι των πραγματικών κερδών που διανέμονται στους παίχτες. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη κάθε χρόνιά τα θεωρητικά κέρδη είναι περισσότερα για την Κύπρο απ’ ότι τα πραγματικά, με αποτέλεσμα η διαφορά να μένει στον ΟΠΑΠ.

Επεσήμανε παράλληλα ο τρόπος ερμηνείας των λειτουργικών εξόδων από τον ΟΠΑΠ του επιτρέπει να βγάζει υπερκέρδη, αφού μεταξύ άλλων στα λειτουργικά έξοδα είναι και ο ΦΠΑ που ο ΟΠΑΠ καταβάλλει στην Δημοκρατία εκ μέρους των πρακτόρων.

Είπε επίσης ότι όταν έγινε προσπάθεια ελέγχου του ΟΠΑΠ από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ο ΟΠΑΠ παρεμπόδισε σε κάποιες περιπτώσεις τον πραγματικό Έλεγχο, θεωρώντας ότι το κράτος δεν δικαιούται να ελέγξει αλλά απλώς να βλέπει τις οικονομικές καταστάσεις.

Εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Ζαχαριάδης ανέφερε ότι η απόδοση των πληρωμών του ΟΠΑΠ στη Δημοκρατίας ήταν με βάση τη συμφωνία, αλλά υπάρχουν πρόνοιες που είναι ετεροβαρείς. Ανέφερε ακόμα ότι οι λειτουργικές δαπάνες 6% πάνω στον τζίρο του ΟΠΑΠ θα έπρεπε να αναθεωρηθούν μετά την προσθήκη του ΚΙΝΟ που εκτόξευσε στον τζίρο στα 200 εκ. ετησίως.

Εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ ο Κυριάκος Κακουρής ανέφερε ότι το Υπουργείο είχε αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι η συμφωνία ήταν ετεροβαρής και έγιναν επαφές με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος συμφώνησε ως αντιστάθμισμά να συνεισφέρει ιατρικό εξοπλισμό αξίας €3 εκατ. Η Κυβέρνηση είπε κατήγγειλε σε πρώτη φάση τη συμφωνία το 2014, ωστόσο μετά το απέσυραν επειδή δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με νέα συμφωνία.

Στην επιτροπή παρέστη και ο αφυπηρετήσας οικονομικός διευθυντής στο ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χειμαρίδης ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι με βάση τη συμφωνία τα αδιάθετα ποσά κέρδη του ΟΠΑΠ Κύπρου πρέπει να καταλήγουν στο κράτος. Όπως είπε, το ποσό το οποίο κατακρατεί ο ΟΠΑΠ από τα λειτουργικά κόστη ως κέρδη πρέπει να καταλήξει στο κράτος με τους τόκους. Είπε επίσης ότι η απόδοση από το ΚΙΝΟ είναι πάνω από 75% από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αλλά δίνεται στο κράτος μόνο 3%.

Σημειώνεται ότι όπως λέχθηκε και στην Επιτροπή από το 2013 το ελληνικό κράτος έχει πωλήσει εξολοκλήρου το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ και η εταιρεία έχει περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής είπε ότι διαπιστωμένα τα κράτος τα τέσσερα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, απώλεσε €32 εκατ. «και το κακό συνεχίζεται».

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το 2015 το έκανε ο ΟΠΑΠ και παρουσιάστηκε ως νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, κάτι που διαπιστώθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών, αποσύρθηκε και έκαναν άλλο.

Ανέφερε ωστόσο ότι θεωρεί απαράδεκτο ολόκληρο Υπουργείο Οικονομικών να αναθέτει στον αντισυμβαλλόμενο να του κάνει νομοσχέδιο. «Έχουν περάσει τα όρια δηλαδή», ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι για πολλά ερωτήματα και ζητήματα που αναδείχθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου, οι απαντήσεις πηγαίνουν στην Επιτροπή Οικονομικών με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια κατάσταση ασυνεννοησίας.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες στην ερμηνεία της εφαρμογής της νομοθεσίας για τον ΟΠΑΠ, ενώ είναι σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών. Είπε επίσης ότι η συμφωνία του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να μπει στα πλαίσια της γενικότερης ρύθμισης του στοιχήματος. Εξέφρασε την ελπίδα η Επ. Οικονομικών να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό αφού το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Διαβάστε το άρθρο “Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΟΠΑΠ” στην πηγή “ikypros.com”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ