Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Αναβολή η αύξηση φόρου για τα στοιχήματα του ιπποδρόμου .

Αναβολή η αύξηση φόρου για τα στοιχήματα του ιπποδρόμου .

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά
Αύξηση φόρου από 1% σε 1,5% ιπποδρομιακών στοιχημάτων

Νεότερη ενημέρωση

Αναβλήθηκε τελικά η ψήφιση της πρότασης νόμου η οποία προβλέπει αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στα ιπποδρομιακά στοιχήματα και το ιπποδρομιακό λαχείο από 1% σε 1,5%.

Δεν δόθηκαν ιδιαίτερες εξηγήσεις για την αναβολή. Αναμένεται να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Προηγούμενη ενημέρωση

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οδηγείται σήμερα για ψήφιση πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στα ιπποδρομιακά στοιχήματα και το ιπποδρομιακό λαχείο από 1% σε 1,5%.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο από τους βουλευτές Γ. Περδίκη και Ν. Κουτσού και επανήλθε στη νέα βουλευτική περίοδο από τους βουλευτές Γ. Περδίκη και Π. Μυλωνά.

Οι εισηγητές της πρότασης νόμου πρότειναν την πιο πάνω αύξηση λέγοντας ότι η συγκεκριμένη φορολογία δεν έχει διαφοροποιηθεί από το 1986, όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε.

Σημείωσαν ταυτόχρονα ότι εκ των πραγμάτων η συγκεκριμένη φορολογία εφαρμόζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του δήμου Αγίου Δομετίου, όπου λειτουργεί ο κυπριακός ιππόδρομος.

Σημειώνουμε ότι, όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συγκεκριμένη φορολογία επιβαρύνει τον παίκτη ιπποδρομιακού στοιχήματος και η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας ως η αρμόδια ιπποδρομιακή αρχή φέρει την ευθύνη για την είσπραξη και την καταβολή του φόρου στον δήμο Αγίου Δομετίου.

Τόσο οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΣ όσο και οι εκπρόσωποι του δήμου Αγίου Δομετίου τάχθηκαν υπέρ της αύξησης της συγκεκριμένης φορολογίας. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της τοπικής Αρχής ανέφεραν ότι τα έσοδα του δήμου που απορρέουν από τη φορολόγηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, επειδή από το 2013 η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας διεξάγει καθημερινά κατ’ αποκλειστικότητα στοιχήματα σε ιπποδρομίες του εξωτερικού και για την εν λόγω στοιχηματική δραστηριότητα ο δήμος Αγίου Δομετίου δε δικαιούται να επιβάλει οποιαδήποτε φορολογία σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Υποστήριξαν ακόμα ότι η αύξηση της συγκεκριμένης φορολογίας θα αυξήσει τα έσοδα του δήμου Αγίου Δομετίου και αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των διάφορων προβλημάτων που ο εν λόγω δήμος αντιμετωπίζει μέσα από τη δημιουργία έργων και υποδομών για σκοπούς εξωραϊσμού της περιοχής περιμετρικά του ιππόδρομου, καθώς και την ενίσχυση των υπηρεσιών αστυνόμευσης και καθαριότητας στην εν λόγω περιοχή.

Με τη συγκεκριμένη αύξηση διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας τονίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει στην ιππική βιομηχανία.

Εισηγήθηκαν μάλιστα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία να εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής δημοτικού φόρου το στοίχημα σε κυπριακές ιπποδρομίες που διενεργείται στο εξωτερικό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα αντισυνταγματικότητας για το εν λόγω νομοθέτημα, κάτι που είχε προβληματίσει βουλευτές κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” Προς αύξηση φόρου για τα στοιχήματα του ιπποδρόμου” : στην πηγή: https://www.offsite.com.cy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ