Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αλλάζουν χέρια οι μετοχές του ΟΠΑΠ

Αλλάζουν χέρια οι μετοχές του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Οι εξελίξεις που παρατηρούνται στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης και τους οικονομικούς αναλυτές,

χωρίς κανένας να γνωρίζει με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους αποχωρούν ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές και αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με το μέλλον της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών ή τις ευρύτερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι αγοραπωλησίες αυτές δεν επηρεάζουν το ποσοστά που κατέχουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην εταιρεία, το οποίο ανέρχεται στο 66%, με το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί το 34%, η τύχη του οποίου είναι άγνωστη προς το παρόν, αφού ως γνωστόν το 29% έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ..


Στις εξελίξεις της μετοχικής σύνθεσης της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναφέρεται και το «Βήμα» στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Το ρίσκο της χώρας που σκιάζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα πληρώνει και ο ΟΠΑΠ, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά το ελληνικό δημόσιο, η αμερικανική Capital Research and Management Company, ρευστοποιεί επιθετικά μετοχές του Οργανισμού οδηγώντας τον τίτλο στα 3,8 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στο 1,2 δισ. ευρώ, όταν πριν από τρεις μήνες η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ βρισκόταν στα 3,6 δισ ευρώ.


Η Capital από περίπου 47 εκατ. μετοχές του Οργανισμού (15% του μετοχικού κεφαλαίου) που κατείχε στα μέσα του 2011 έχει περιοριστεί στα 15,7 εκατ. μετοχές (4,92%) και κανένας δεν ξέρει πού θα σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη κερδοφορία, να έχει ισχυρές ταμειακές ροές και να αναπτύσσεται σε πολλά μέτωπα. Δεδομένου ότι στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 56 εκατ.
μετοχέςτου ΟΠΑΠ, προκύπτει ότι οι funds managers της Capital επεδίωκαν να περιορίσουν τη θέση τους στον Οργανισμό ως τις εθνικές εκλογές, εξ ου και οι άκρως επιθετικές πωλήσεις.


Ορισμένοι αποδίδουν τη συμπεριφορά της Capital στο γεγονός ότι έχει περιοριστεί η άλλοτε γενναία μερισματική πολιτική του Οργανισμού ώστε να χρηματοδοτηθούν η επέκταση του μονοπωλίου ως το 2030 (375 εκατ. ευρώ) και η εξασφάλιση της άδειας για την εγκατάσταση 35.000 VLTs (560 εκατ. ευρώ), αλλά και στο ότι για πρώτη φορά ο ΟΠΑΠ από εφέτος θα έχει να καταΒάλει και χρεωστικούς τόκους λόγω του δανείου των 290 εκατ. ευρώ που σύναψε για να καλύψει τις παραπάνω δράσεις.


Αναλυτές του κλάδου αναφέρουν άτι οι παραπάνω παράγοντες, λίγο ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της επενδυτικής εταιρείας. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και ο τρόπος που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ήταν οι βασικές αιτίες που έχουν θορυβήσει όχι μόνο την Capital αλλά και άλλους ιδιώτες επενδυτές του ΟΠΑΠ».

Διαβάστε το άρθρο «Αλλάζουν χέρια οι μετοχές του ΟΠΑΠ» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ