Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Αξίζει το ελληνικό πρωτάθλημα 65 εκατ. ευρώ;

Αξίζει το ελληνικό πρωτάθλημα 65 εκατ. ευρώ;

από
Μόνο 3 λεπτά

Έσοδα 65 εκατ. ευρώ εμφάνισε την περίοδο 2010-2011 η Superleague, σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό που πραγματοποίησε η PricewaterhouseCoopers (PwC).

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που απέκτησε η Netmed (Nova), και από τον ΟΠΑΠ. Με τον Οργανισμό όμως να βάζει «μαχαίρι» στη χορηγία προς τη Superleague, το ελληνικό ποδόσφαιρο δείχνει να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με σοβαρή κρίση χρηματοδότησης.

Οι αριθμοί που επεξεργάστηκε η PwC δείχνουν πως η περίοδος 2009-2010 ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η χρονιά έκλεισε τότε με έσοδα 68,3 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσει πέρυσι στα 65,4 εκατ. ευρώ. Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κατάφερε μέσα σε μικρό διάστημα να μεγιστοποιήσει τους πόρους που κατευθύνονται προς το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα μας, αξιοποιώντας τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ και από την ανάγκη της ΟΠΑΠ ΑΕ να προβληθεί αλλά και να επιστρέψει μέρος των κερδών της στον αθλητισμό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οικονομικό απολογισμό της περιόδου 2010-2011, τα ακαθάριστα έσοδα έφθασαν τα 21,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16,8 αφορούν χορηγίες, στο συντριπτικό τους μέρος αυτής του ΟΠΑΠ. Από εκεί και πέρα, τα έσοδα από εισιτήρια (η S.L. λαμβάνει ποσοστό επί της εκκαθάρισης) ήταν μειωμένα στα 753 εκατ. ευρώ, από 887 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο, αποτέλεσμα της μειωμένης προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα. Μειωμένα ήταν και τα έσοδα από το ΠΡΟΠΟ (βάσει νόμου ένα ποσοστό δίνεται από τον ΟΠΑΠ), στις 160 χιλ. ευρώ από 220 χιλ. ευρώ, καθώς οι τζίροι του παιχνιδιού βαίνουν μειούμενοι τα τελευταία χρόνια.

Όσο για τα έξοδα,
η διοργανώτρια αρχή πέτυχε να μειωθούν στα 10,2 εκατ. ευρώ, από 11,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο. Αυτό έγινε εφικτό κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών για επιτροπές και μισθοδοσία (2 εκατ. ευρώ) και άλλες παροχές προς τρίτους (1 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες για τα πρωταθλήματα υποδομών αυξήθηκαν, τα έξοδα για  μάρκετινγκ παρέμειναν σταθερά, όπως και τα έξοδα για τη διαιτησία, βάσει της «κλειδωμένης» συμφωνίας με την ΕΠΟ: για 252 παιχνίδια (240 του πρωταθλήματος και 12 για τα play offs) και άλλα έξοδα, το κονδύλι για διαιτησία έφθασε τα 1,8 εκατ. ευρώ…

Συνολικά, από τα 21,4 εκατ. ευρώ εσόδων, εάν αφαιρεθούν τα πάγια κόστη (ΕΠΟ, μισθοδοσία, μάρκετινγκ κλπ) που αναφέρθηκαν, υπόλοιπο ποσό 11 εκατ. ευρώ κατευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για την υλοποίηση της χορηγίας του ΟΠΑΠ (δηλαδή για να προκύπτει το.. «Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ» σε πινακίδες, σημαιάκια του κόρνερ κλπ) ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, σε ενισχύσεις ΠΑΕ και γηπέδων (1,3 εκατ. ευρώ) και για την ένωση της Β και Γ κατηγορίας (3,4 εκατ. ευρώ).

Τηλεοπτικά

Σε ότι αφορά τώρα στη κεντρική διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της περιόδου 2010-2011 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή δεν συμμετείχε η ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ξάνθη), στα ταμεία της Superleague μπήκαν 44 εκατ. ευρώ από τη Nedmed που απέκτησε τα δικαιώματα. Εάν εξαιρεθεί το ποσό που βάσει νόμου λαμβάνει η Αστυνομία για τη φύλαξη των γηπέδων (έφθασε πέρυσι τα 4,1 εκατ. ευρώ) καθώς και άλλες αμοιβές, το υπόλοιπο προς διάθεση στα μέλη της κεντρικής διαχείρισης έφθασε τα 35,2 εκατ. ευρώ.

Πώς έγινε η διανομή; Κατά 30% ισομερώς στις 14 ΠΑΕ (ποσό 10,5 εκατ. ευρώ), κατά 40% με βάση την εμπορική τους αξία (14,1 εκατ. ευρώ) και κατά 30% με βάσει τους βαθμούς που συγκέντρωσαν (10,5 εκατ. ευρώ). Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, που έλαβε 4,7 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν ΑΕΚ (3,8 εκατ. ευρώ), ΠΑΟΚ (3,4 εκατ. ευρώ), Άρης (3 εκατ. ευρώ) και Εργοτέλης (2,1 εκατ. ευρώ).

Με 65 εκατ. ευρώ, λοιπόν συνολικά ακαθάριστα έξοδα και 19 εκατ. ευρώ έξοδα πέρυσι, απομένουν 46 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, τα οποία, σύμφωνα με τη Superleague, κατευθύνονται «στην προσπάθεια να αναβαθμιστεί το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρό». Οι φίλαθλοι, πάντως, δεν φαίνεται να διαπιστώνουν κάτι τέτοιο..

Σε κάθε περίπτωση η περυσινή αγωνιστική περίοδος συνέπεσε με τη λήξη του τριετούς χορηγικού προγράμματος του ΟΠΑΠ προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη Superleague. Η νέα πρόταση ήταν χαμηλότερη κατά 50% και, σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε στα επίπεδα των 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 εκ θα δοθούν στις ομάδες –κάθε ΠΑΕ περίπου θα πάρει 400.000 ευρώ- και 1,5 με 2 εκ. θα διατεθούν για τα πάγια έξοδα του συνεταιρισμού.

Ακόμη και εάν το τελικό ποσό συμφωνηθεί ελαφρά υψηλότερα, οι απώλειες είναι μεγάλες. Πόσο μπορεί να αντέξει με τέτοιο haircut το πρωτάθλημα της Superleague; Τα 44 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη σύμβαση, η οποία λήγει το 2014, με το συνδρομητικό κανάλι της Nova αποτελούν γερό «μαξιλάρι». Η συνέχεια στις οθόνες και τα γήπεδα…

Διαβάστε το άρθρο «Αξίζει το ελληνικό πρωτάθλημα 65 εκατ. ευρώ;» του Νίκου Χρυσικόπουλου στην πηγή: CAPITAL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ