Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 5 Απριλίου η νέα προθεσμία για τους μνηστήρες

5 Απριλίου η νέα προθεσμία για τους μνηστήρες

από
Μόνο 3 λεπτά

Ο Νομοθετικός δαίδαλος που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά παιγνίων, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές «παρεμβάσεις» από

πλευράς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σκιάζει τις εξελίξεις με φόντο την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Αν και η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι όλα θα τελειώσουν γρήγορα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις. Ήδη η πρώτη παράταση στο χρονοδιάγραμμα της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το «πακέτο» του 33% του ΟΠΑΠ είναι γεγονός. Διότι από τις 27 Μαρτίου πήγε τώρα στις 5 Απριλίου. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα παράταση.

Το κρίσιμο στοιχείο για 7 μνηστήρες είναι το οικονομικό μοντέλο με βάση το οποίο θα λειτουργήσει ο ΟΠΑΠ μετά την ιδιωτικοποίηση.

Σημείο αιχμής αποτελεί ο διαδικτυακός τζόγος, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί οριστικά, αν η κυβέρνηση θα ανοίξει την αγορά, δίνοντας άδειες σε ιδιώτες ή αν το προνόμιο αυτό θα εξακολουθήσει να το έχει ο ΟΠΑΠ ως μονοπώλιο. Εκ των πραγμάτων, η μελλοντική θέση της εταιρείας στην αγορά είναι εκείνη που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις εκτιμώμενες οικονομικές της επιδόσεις, από τις οποίες θα προκύψουν και τα τιμήματα των μνηστήρων που θα φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Με άλλα λόγια, οι ενδιαφερόμενοι για τον ΟΠΑΠ θέλουν πρώτα να γνωρίζουν σε ποιο επίπεδο θα κινηθούν τα δικά τους προσδοκώμενα έσοδα και έπειτα να καταθέσουν τις προσφορές.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα έρθει στη Βουλή ειδικό νομοσχέδιο το οποίο θα ξεκαθαρίζει το νέο νομικό πλαίσιο του ΟΠΑΠ, ενώ θα εκσυγχρονίζει και θα απλουστεύει πολλές διατάξεις που ανάγονται στο παρελθόν. Τότε δηλαδή που ο ΟΠΑΠ δεν ήταν εταιρεία, αλλά νομικό πρόσωπο…

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου το «χαρτί» του ΟΠΑΠ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επί του θέματος αυτού έγκυροι νομικοί παράγοντες λένε τα εξής:

■ Δεν είναι μια απόφαση που πρόκειται να εκτελεστεί, αλλά για απαντήσεις που δίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αε προδικαστικά ερωτήματα που έχει υποβάλει το ΣτΕ.

■ Η εξεταζόμενη υπόθεση αφορά το παρελθόν και συνεπώς ό,τι κι αν πει το ΣτΕ δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, αφού από το 2005 έως τώρα η αγορά έχει ήδη μεταρρυθμιστεί.

■ Η απόφαση είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον γενικό εισαγγελέα. Δηλαδή, δικαιούται ένα κράτος να έχει το μονοπώλιο, καθώς δεν έχει υπάρξει σε επίπεδο κοινοτικού δικαίου μια συνολική ρύθμιση για την ευρωπαϊκή αγορά. Τίθενται βεβαίως κανόνες με βάση τους οποίους λειτουργεί το εθνικό μονοπώλιο. Επίσης, μπορεί ένα κράτος να μεταρρυθμίζει διαρκώς το υφιστάμενο πλαίσιο του μονοπωλίου, προκειμένου να εξασφαλίζει τη συμβατότητα με τις θέσεις της Ε.Ε.

Από τη δική του πλευρά, ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να απελευθερώσει την αγορά τυχερών παιγνίων. Επισημαίνει ακόμη ότι η συγκεκριμένη απόφαση «δικαιώνει τους κύριους άξονες της πολιτικής του ελληνικού Δημοσίου».

Παρά ταύτα, νομικοί παράγοντες τονίζουν ότι «το μονοπώλιο χτυπιέται συνεχώς. Μέχρι τώρα αντέχει, αλλά επειδή είναι δύσκολο “άθλημα” κάποια στιγμή μπορεί να πέσει».
Έτσι κι αλλιώς, το τοπίο είναι ακόμη θολό και για τις 24 εταιρείες που έχουν λάβει προσωρινή άδεια και μπορούν να διενεργούν διαδικτυακό στοίχημα.

Επίσης, είναι επί της ουσίας ακόμη στον «αέρα» η οριστική φραγή των ιντερνετικών εταιρειών. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο, μετά τις αναμενόμενες οδηγίες της Ε. Ε.

Διαβάστε το άρθρο «Παράταση στις οικονομικές προσφορές για την πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ