Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ 18.500 φρουτάκια ζητούν αγοραστές

18.500 φρουτάκια ζητούν αγοραστές

από
Μόνο 3 λεπτά

Σε εφαρμογή τίθεται το δεύτερο σκέλος του «Ρroject VLTs» για τον ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του Οργανισμού ενεργοποίησε τη διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την παραχώρηση, έναντι ανταλλάγματος, του δικαιώματος εγκατάστασης και εκμετάλλευσης 18.500 παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν, η ΟΠΑΠ ΑΕ απέκτησε την αποκλειστική 10ετούς διάρκειας άδεια για το σύνολο των 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα, καταβάλλοντας τίμημα 560 εκατ. ευρώ (16.000 ευρώ ανά μηχάνημα). Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011, από το σύνολο των VLTs, τα 16.500 θα λειτουργήσουν από την ΟΠΑΠ μέσω δικτύου πρακτορείων VLTs (Gaming Halls) που θα αναπτύξει.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr., μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων VLTs του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα. Αρχικός στόχος σε πρώτη φάση είναι να ανοίξουν τις πόρτες τους 100 καταστήματα, στα οποία θα λειτουργήσουν 2.500 παιγνιομηχανήματα. Σε κάθε πρακτορείο του Οργανισμού που θα φέρει την εμπορική ονομασία “Play – ΟΠΑΠ”, θα λειτουργούν έως 25 παιγνιομηχανήματα.

Όσο για τα υπόλοιπα 18.500 μηχανήματα, θα τα εκμεταλλευθούν από 4 έως 10 επιχειρηματικά σχήματα (παραχωρησιούχοι). Ο Οργανισμός θα διενεργήσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των 18.500 μηχανημάτων. Ήδη δημοσιοποίησε τη σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι θα συμμετείχαν στην ανάπτυξη των 18.500 VLTs και να προσδιοριστεί το είδος των πληροφοριών που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού.

Ο ΟΠΑΠ ήδη αναπτύσσει το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (βασισμένο πάνω στο σύστημα Intelligen της Gtech) με το οποίο θα συνδεθούν τα 35.000 VLTs, τα οποία θα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, με ατομική κάρτα παίκτη η οποία θα εκδίδεται από τον Οργανισμό.

Οι προβλέψεις

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται ότι μετά την εισαγωγή των VLTs και με βάση συνδυασμένες εκτιμήσεις του ΟΠΑΠ και της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας H2 Gambling Capital, η δαπάνη για τυχερά παιχνίδια αναμένεται να φθάσει το 1,20% του ΑΕΠ το 2017 (από 0,9% σήμερα), πρώτη χρονιά που θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους τα VLTs. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξηση αυτή θα προέλθει από την παράνομη αγορά, το μέγεθος της οποίας σήμερα υπολογίζεται στα 400 εκατ. – 1,2 δισ. ευρώ (0,2% – 0,6% του ΑΕΠ).

Εάν, με ένα συντηρητικό σενάριο, η δαπάνη για τα VLTs φθάσει το 30% της συνολικής δαπάνης για τυχερά παιχνίδια, τότε αυτό θα μεταφραστεί σε ημερήσιο GGR (ακαθάριστο έσοδο – μικτό κέρδος) ανά VLT της τάξης των 60 ευρώ. Το εκτιμώμενο ποσοστό (30%) είναι 4 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο όρο των 30 χωρών με την καλύτερη λειτουργική απόδοση (στο 34%). Αν ο υπολογισμός γίνει με αυτό το ποσοστό, τότε το ημερήσιο GGR ανά VLT ανεβαίνει στα 68 ευρώ και ακόμη περισσότερο, στα 86 ευρώ, εάν το μίγμα των εξεταζόμενων χωρών προσαρμοστεί περισσότερο στο ελληνικό μοντέλο και περιβάλλον.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 και θα ακολουθήσει η πρόσκληση σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές – παραχωρησιούχους. Μεταξύ αυτών, εμφανίζονται να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον γνωστοί επιχειρηματίες και εταιρείες του κλάδου. Όπως διευκρινίζεται, η συμμετοχή στη διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι παραχωρησιούχοι απαιτείται να θέσουν τα VLTs σε πλήρη λειτουργία, σε αμιγείς χώρους, εντός 24 μηνών από την ημερομηνία παραχώρησης του δικαιώματος. Μετά την παρέλευση των 24μηνών, ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων που παραχωρήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν, αφαιρείται χωρίς ζημιά για την ΟΠΑΠ, η οποία μπορεί, το αργότερο εντός ενός έτους από τη λήξη της προθεσμίας των 24 μηνών, να προχωρήσει στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση των μη λειτουργούντων VLTs μέσω των πρακτορείων της ή να παραχωρήσει το δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης τους σε τρίτους, ύστερα από προκήρυξη δημοσίου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, οι όροι του οποίου εγκρίνονται από την ΕΕΕΠ.

Διαβάστε το άρθρο “18.500 φρουτάκια ζητούν αγοραστές” στην πηγή “forum.volosbet.com”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ