Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Χρυσές συμβάσεις ΟΠΑΠ με στενό συνεργάτη του Βενιζέλου

Χρυσές συμβάσεις ΟΠΑΠ με στενό συνεργάτη του Βενιζέλου

από
Μόνο 3 λεπτά

«Τίποτα δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αν είναι ηθικά λάθος», έλεγε συχνά ο ιρλανδός πολιτικός Daniel 0′ Connel. Στην περίπτωση

όμως του ΟΠΑΠ και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου το ηθικά λάθος φαίνεται να ταυτίζεται με το πολιτικά ορθό.


To Hot Doc δημοσιεύει σήμερα δύο αποφάσεις, οι οποίες αφορούν τον στενότατο συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, Διονύση Παναγιωτάκη. Πρόκειται για δύο χρυσοφόρες συμβάσεις μεταξύ των εταιριών του κ. Παναγιωτάκη και του ΟΠΑΠ, οι οποίες αφορούν τη μετάδοση δευτεροκλασάτων, αν όχι τριτοκλασάτων, πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου έναντι υψηλότατου τιμήματος που αγγίζει το ι,2 εκατ. ευρώ.


Οι αποφάσεις ελήφθησαν λίγες μόλις μέρες προτού ο κ. Βενιζέλος εγκαταλείψει τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη υπογράφεται μεταξύ του ΟΠΑΠ και της εταιρίας BEL SOL ΑΕ σύμβαση για την απόκτηση «των πλήρων αποκλειστικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης ή αναμετάδοσης των αγώνων της αγωνιστικής περιόδου 2011-2014 ξένων πρωταθλημάτων και κυπέλλων», όπως αναφέρει το περιεχόμενο της σύμβασης. Η αναμετάδοση αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων πρωταθλήματος του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Δανίας, της Ρωσίας, καθώς επίσης και τους αγώνες κυπέλλου Ολλανδίας, Σκωτίας και Ουκρανίας.


Πιο απλά, τη μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου με μικρή εμπορική αξία, που δεν προσελκύουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κοινού.
Όσο για το κόστος της σύμβασης, αυτό ανέρχεται σε 700.000 ευρώ, ποσό που κρίνεται από παράγοντες της αγοράς ιδιαίτερα υψηλό αναλογικά με την εμπορική αξία των πρωταθλημάτων.


Η δεύτερη σύμβαση αφορά την εταιρία PLD PLUS ΑΕ και τον ΟΠΑΠ, επίσης συμφερόντων του κ. Παναγιωτάκη. Η εταιρία αναλαμβάνει να προβάλει την ΟΠΑΠ μέσα από τα δελτία ειδήσεων της αθλητικής ζώνης ACTION 24, με προωθητικά τρέιλερ που θα αναφέρονται στη χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς επίσης και διαμέσου στοιχηματικής εκπομπής. Να σημειωθεί ότι η PLD PLUS ΑΕ έχει αναλάβει για την περίοδο 2011-2014 την εμπορική εκμετάλλευση της συγκεκριμένης ζώνης προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού SPORT TV.


Όσο για το κόστος της συμφωνίας, όπως αναφέρει η σύμβαση ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να δαπανήσει ένα τόσο υψηλό ποσό σε ένα κανάλι μικρής τοπικής εμβέλειας.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν έγκειται μόνο στο περιεχόμενο των συμβάσεων, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η υπογραφή τους.


Η BEL SOL ΑΕ αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση των αδελφών Παναγιωτάκη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στις ι8 Ιανουαρίου 2012, όμως, το καταστατικό της τροποποιείται και από καθαρά ξενοδοχειακή επιχείρηση με εμπορική και τουριστική λειτουργία μετατρέπεται σε εταιρία παραγωγής.


Με τον τρόπο αυτό η Bel Sol ΑΕ δύναται στο εξής να προχωρά στην «κατασκευή, επεξεργασία και παραγωγή οπτικοαουστικών προγραμμάτων για ραδιοτηλεοπτικούς, κινηματογραφικούς, διαφημιστικούς ή άλλους οργανισμούς», στην «εμπορία ή εισαγωγή από το εξωτερικό οπτικοακουστικών έργων και την εξαγωγή ελληνικών», καθώς επίσης και στην «παροχή υπηρεσιών πλήρους διαφήμισης».

Λίγες μέρες μετά, η νεοσυσταθείσα εταιρία συνάπτει με τον ΟΠΑΠ τις χρυσές συμβάσεις, με διάφορες σκιές να πλανώνται πάνω από την υπογραφή τους. Να σημειωθεί ότι μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, η Bel Sol ΑΕ δεν φαίνεται να είχε καμιά ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δημοσιεύσει μόλις έναν ισολογισμό, και αυτόν το 2007, με κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά τα 7.031,50 ευρώ.


Εκτός όμως από το υψηλότατο τίμημα των δύο συμβάσεων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης θα εισπράξει προκαταβολικά το 30% του συνόλου των χρημάτων που ορίζουν οι δύο συμβάσεις. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τη σύμβαση της PLD PLUS και του ΟΠΑΠ, η σύμβαση προβλέπει ότι η καταβολή του ανταλλάγματος, καθώς επίσης και του αναλογούντος ΦΠΑ, θα πραγματοποιηθεί «με την υπογραφή της παρούσης, καταβολή του 30% και το υπόλοιπο τμηματικά σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις». Κάτι που αναμένεται να ισχύσει και για τη δεύτερη σεζόν. Με τον ίδιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή και της δεύτερης σύμβασης μεταξύ της BEL SOL ΑΕ και του ΟΠΑΠ. HD

Μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, η Bel Sol ΑΕ δεν φαίνεται να είχε και καμιά ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα.
Έχει δημοσιεύσει μόλις έναν ισολογισμό, με κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά τα 7.031,50 ευρώ.


Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Διονύσης Παναγιωτάκης αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του κ.Βενιζέλου, με τον οποίο τους συνδέει φιλία αρκετών ετών. Σύζυγος της ηθοποιού και πρώην υφυπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ελένης Κούρκουλα, είναι ο άνθρωπος που φέρεται να συμμετείχε στον στενό πυρήνα λήψης αποφάσεων για τη διαφημιστική προβολή του κόμματος.

Διαβάστε το άρθρο «Χρυσές συμβάσεις με στενό συνεργάτη του Βενιζέλου» στην πηγή: HOT DOC Του Βαγγέλη Τριάντη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ