Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Υπολογισμός Κλιμακωτής προμήθειας, αριθμολαχεία, e-κάρτα

Υπολογισμός Κλιμακωτής προμήθειας, αριθμολαχεία, e-κάρτα

από
Μόνο 5 λεπτά

Δημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις της ένωσης πρακτόρων νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής σχετικά με τις προτάσεις της ΟΠΑΠ

για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προμήθειας των πρακτόρων στα παιχνίδια του οργανισμού.

Το κείμενο υπογράφουν η πρόεδρος του Σωματείου, Αναστασία Τζαμπαζλή και η γραμματέας Κωνσταντίνα Κυριακίδου:

1. ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ:

Από τη στιγμή που και η ίδια η Εταιρεία παραδέχεται ότι η πρόταση της ΠΟΕΠΠΠ ήταν η πιο δίκαιη αλλά τεχνικά αδύνατη προς το παρόν, προτείνουμε να επιμείνουμε αναγνωρίζοντας ωστόσο το λογικό του επιχειρήματος της εξέλιξης του διαγωνισμού ανάδειξης νέου τεχνικού παρόχου. Από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μπορούμε να συμφωνήσουμε να ξεκινήσει σε ένα εύλογο χρονικό σημείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον πάροχο και στην Εταιρεία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μην υπάρχει η δικαιολογία της πίεσης χρόνου. Προτείνουμε, λοιπόν, τις αρχές του 2015, το οποίο συμπίπτει χρονικά και με την αύξηση 30% επί της μικτής κερδοφορίας που θα πάρουμε στα υπόλοιπα παιχνίδια.


Πιστεύουμε ότι το διάστημα είναι υπεραρκετό έτσι ώστε να καταστεί και τεχνικά εφικτό. Επίσης, η Εταιρεία μπορεί να ενημερώσει από τώρα τους υποψήφιους παρόχους που συμμετέχουν στο διαγωνισμό έτσι ώστε να το έχουν στα «πλάνα» τους.


Όσον αφορά την κλιμακωτή (3-6-9-12) τονίζουμε ότι καταρχήν συμφωνούμε, ωστόσο όμως θα πρέπει να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και να δοθούν κατάλληλες διασφαλίσεις, έτσι ώστε και το επάγγελμα να κατοχυρωθεί μελλοντικά αλλά και να πετύχουμε το στόχο που είχαμε θέσει εξαρχής, δηλ. την αναβάθμιση του προϊόντος.


Α) Να καθορίσουμε το πλήθος των «μονών αποδεκτών» και των «δυάδων» όπως επίσης και τι είναι «μονό», «δυάδα», «τριάδα», «τετράδα». Η αύξηση του αριθμού των «μονών» να είναι πραγματική και σε συνεχή βάση και φυσικά εμφανής στα παιχνίδια ποδοσφαίρου. Όχι δηλ. να υπάρχει ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα φέτος το Euro, και να δίνονται πολλά «μονά» στο baseball και στο hockey και έτσι να δικαιολογείται η αύξηση του 20% κάθε χρόνο. Να υπάρχει συγκεκριμένη και σταθερή ποσόοτοοη στα εμπορικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου,

Β) Να ορίσουμε εύρος pay-out, αν είναι δυνατό με ρήτρες απαγορευτικές, έτσι ώστε να είμαστε καλυμμένοι μελλοντικά σε όλες τις περιπτώσεις. Ούτε το παιχνίδι να «σαμπσταριοτεί» με χαμηλό pay-out αλλά ούτε να ξεφεύγει προς τα πάνω. Θυμίζουμε ότι σκοπός της ΟΠΑΠ με αυτή την πρόταση είναι η πάταξη του στρεβλού παιχνιδιού.
Αυτή τη στιγμή αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια το pay-out παρ’ όλες τις στρεβλώσεις κυμαίνονταν στο κλείσιμο στα επίπεδα του 70%-71%. Στην πραγματικότητα όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των πρακτορείων ήταν αρκετά χαμηλότερο, στα επίπεδα του 65% και παρακάτω. Αποτρέποντας λοιπόν η ΟΠΑΠ το στρεβλό παιχνίδι όχι απλώς θα κερδίσει από την πάταξη του φαινομένου αλλά θα αποδείξει ότι ενδιαφέρεται και για την αναβάθμση του παιχνιδιού. Αυτό που ενδιαφέρει άλλωστε τους πράκτορες είναι το καλύτερο στοιχηματικό κουπόνι και όχι απλά ένα κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό από την υπάρχουσα τραγική κατάσταση. Άρα μα συμφωνία σε ένα pay-out που θα κυμαίνεται μεταξύ του 70% (χαμηλότερο) έως 75% (υψηλότερο) πιστεύουμε ση είναι απολύτως λογική.


Γ) Καθορισμός «μονού», «δυάδας», «τριάδας», «τετράδας», ανάλογα με τις πιθανές επιλογές επαλήθευσης: ΜΟΝΟ μέχρι 3 επιλογές, ΔΥΑΔΑ από 4 εως 6, ΤΡΙΑΔΑ από 7 εως 9, ΤΕΤΡΑΔΑ από 10 και πάνω, ή ανάλογα με την «γκανιότα»: ΜΟΝΟ έως 10%, ΔΥΑΔΑ έως 19%, ΤΡΙΑΔΑ έως 27%, ΤΕΤΡΑΔΑ 28% και πάνω.


Πολιτική της Εταιρείας στα «μονά» αυτή τη στιγμή είναι να προσφέρονται με «γκανιότα» 112%, σε ορισμένες δε περιπτώσεις έχουν προσφέρει και πολύ καλύτερη και εμείς αμειβόμαστε με 8% προμήθεια. Για να γίνει κατανοητό στους συναδέλφους αλλά και να φανεί αμέσως η διαφορά είναι υποχρέωση της Εταιρείας από τη στιγμή που θα αμειβόμαστε με 3% στα «μονά» να τα προσφέρει στα επίπεδα του 108%-110% στη χειρότερη περίπτωση.


2. ΑΡΙΘΜΟΛΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:

Στο πρακτικό της τελευταίας συνάντησης της Επιτροπής Παιχνιδιών με την ΟΠΑΠ αναφέρεται ότι «για τα υπόλοιπα παιχνίδια συμφωνήθηκε η προμήθεια να είναι 28% επί του μικτού κέρδους για το 2012 και να φτάσει σταδιακά στο 30% μέχρι το 2015 σε συνδυασμό με την εξέλιξη του pay-out και την κερδοφορία της Εταιρείας». Με το που διατυπώνεται η πρόταση αυτή γίνεται από όλους κατανοητό ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση για μελλοντική αύξηση της προμήθειας στο 30%.

Προτείνουμε λοιπόν να διατυπωθεί ως εξής:

Για τα υπόλοιπα παιχνίδια τωρινά και μελλοντικά συμφωνήθηκε η προμήθεια να είναι το 30% επί του μικτού κέρδους, παρόλα αυτά όμως για να διευκολυνθεί η Εταιρεία και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, συμφωνούμε αυτό να δοθεί σταδιακά. Δηλ 28% το 2012,29% το 2013, 29,5% το 2014 και 30% το 2015. Επιμένουμε στη διατύπωση «τωρινά και μελλοντικά».


Έχουμε ενημερωθεί ότι σκοπός της Εταιρείας είναι να προβεί σε αλλαγές στα αριθμολαχεία όπως επίσης και στο ΠΡΟ-ΠΟ. Για το ΤΖΟΚΕΡ συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε ότι είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν το συντελεστή δυσκολίας του. Τονίζουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του συντελεστή δυσκολίας του παιχνιδιού σε καιρούς βαθιάς οικονομικής ύφεσης πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για το κοινό.
Για το ΠΡΟ-ΠΟ, εκτός από την επιστροφή στο κλασικό 13άρι προτείνουμε οι επιλεγμένοι αγώνες να είναι πάντα από συγκεκριμένα πρωταθλήματα, έτσι ώστε η ώρα «κλεισίματος» του διαγωνισμού να είναι σταθερή και να διευκολύνονται οι παίκτες. Επίσης οι αγώνες να είναι κοντά χρονικά ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο ο διαγωνισμός να διαρκεί δύο (2) μέρες.


3. ΩΡΑΡΙΟ ΚΙΝΟ:

Όπως γνωρίζουμε η Εταιρεία προέβη μονομερώς σε αύξηση του αριθμού των κληρώσεων και κατ’ επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των πρακτορείων.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε από τη στιγμή που θα επέλθει συμφωνία στο 30% επί του μικτού κέρδους και 28% για το 2012 να δοθεί αυτό αναδρομικά από 1.1.12 μετά την υπογραφή της ΚΥΑ. Επίσης επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο συναδέλφων που σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους κατά τη 1 επιπλέον βραδινή ώρα και λαμβάνοντας υπόψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής π.χ. πρόβλημα ασφάλειας για τα αστικά κέντρα, προσέλευση μέχρι αργά για τις τουριστικές περιοχές, προτείνουμε για να υπάρχει εξισορρόπηση καταστάσεων τη θέσπιση ωραρίου καλοκαιρινού 10:00-22:00 και χειμερινού 10:00-21:00, το οποίο να συμπίπτει με την αλλαγή της επίσημης ώρας προς διευκόλυνση μας.


4. ΚΑΡΤΕΣ INTERNET:

Να γραφούν αναλυτικά τα συμφωνηθέντα ήτοι

  • φόρτιση εκφόρτιση μόνον στα πρακτορεία,
  • προμήθεια ίδια με το επίγειο δίκτυο,
  • ίδιο κουπόνι στο «πάμε στοίχημα»,
  • η προμήθεια θα δίνεται σε αυτόν που φόρτισε τελευταίος την κάρτα αφού προηγουμένως τη μηδενίσει,
  • οι πληρωμές δελτίων θα γίνονται όπως σήμερα, για κέρδη άνω των 1.500 ευρώ να βγαίνει αίτηση πληρωμής από την κορωνίδα και όχι να δίνεται απευθείας εντολή πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά όχι απλώς να αναφέρονται ως συμφωνηθέντα, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ποια είναι τα συμφωνηθέντα.

Ιδιαίτερη προσοχή για το ιντερνετικό στοίχημα πρέπει να δοθεί ώστε να είμαστε κατοχυρωμένοι σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να βγει η ΟΠΑΠ στο κοινό, είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω άλλης κατάληξης π.χ. —.com κ.λπ., έτσι ώστε να μην παρακάμπτεται το δίκτυο σε καμία περίπτωση. Οποιαδήποτε τροποποίηση με τη δημιουργία νέων συνθηκών στην αγορά με την πρόοδο της τεχνολογίας να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ. Όλα τα παραπάνω εφόσον εγκριθούν από τη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων και εφόσον τελικά συμφωνηθούν με την ΟΠΑΠ να αποτελέσουν παράρτημα της Ατομικής Σύμβασης που έχουμε υπογράψει.


Μια τελευταία παρατήρηση όσον αφορά το trading. Πιστεύουμε ότι είναι στο «χέρι» της Εταιρείας να το εξαλείψει. Έχουμε προτείνει κατά καιρούς διάφορους τρόπους αντιμετώπισής του. Τα πρακτορεία αυτά είναι συγκεκριμένα. Άρα για αυτά αλλά και για όσα στο μέλλον ακολουθήσουν παρόμοιες συμπεριφορές προτείνουμε τα παρακάτω:

α) Πλαφόν στο πρακτορείο

β) Πλαφόν ανά παιχνίδι

γ) Μείωση του ποσοστού της προμήθειας για το παιχνίδι «πάμε στοίχημα» σε περίπτωση αποκλίνουσας συμπεριφοράς που ξεφεύγει κατά πολύ από το μέσο όρο.


Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι όλα τα προαναφερθέντα είναι απολύτως λογικά και δεν ζημιώνουν σε τίποτα την Εταιρεία. Πιστεύουμε δε ότι εφόσον οι σκοποί ημών και υμών είναι κοινοί η ΟΠΑΠ δεν έχει ουσιαστικούς λόγους να απορρίψει τις παραπάνω προτάσεις».

Διαβάστε το άρθρο «Οι θέσεις του σωματείου Θεσσαλονίκης για την κλιμακωτή προμήθεια των πρακτόρων» στην πηγή: 1-2-Χ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ