Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Υπολογισμοί για την τιμή πώλησης του ΟΠΑΠ

Υπολογισμοί για την τιμή πώλησης του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Διάφορα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου κάνουν αναφορές και υπολογισμούς σε ποια τιμή συμφέρει

να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο τις μετοχές που κατέχει στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

 

Και αναφέρουν μέχρι και τιμές επτά ή οκτώ φορές πάνω από τα κέρδη προ φόρων σε πωλήσεις εταιρειών στη διεθνή αγορά.

Μια εταιρεία μπορεί να πουληθεί 7 ή 8 φορές ακριβότερα από τα κέρδη της, όμως δεν έχουμε δείγματα πωλήσεων σε μονοπωλιακό καθεστώς και επομένως η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.
Σήμερα το δημόσιο παίρνει από μερίσματα ένα ποσό της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ.

Αν πουλήσει με 1.3 δισ. ευρώ το ποσοστό του θα είναι σαν να δανείζεται με ένα ετήσιο επιτόκιο ύψους 13% το ποσό της πώλησης για τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του μονοπωλίου. Στην περίπτωση που τα κέρδη του ΟΠΑΠ από τα Vlts ή την επέκταση στο διαδίκτυο και το Ξυστό διπλασιαστούν, τότε το ελληνικό δημόσιο αν πουλήσει το 29% στα 1.3 δισ. θα είναι σαν να δανείζεται με ετήσιο επιτόκιο 26% αφού θα χάνει ετήσια μερίσματα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Η αποχώρηση των ξένων επενδυτών από την μετοχή της ΟΠΑΠ είναι ένα γεγονός που δίνει αφορμή για πολλές ερμηνείες, ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει το ελληνικό κράτος είναι η αξιοποίηση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και όχι τα κέρδη των μετόχων, που άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο σενάριο της αξίας πώλησης της μετοχής, αλλά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην άντληση εσόδων σε Βάθος χρόνου από μια ρυθμιζόμενη αγορά με ρεαλιστικές φορολογίες και εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχώρηση των ξένων επενδυτών σαν ένδειξη αδιεξόδου ή ανησυχίας επερχόμενης φορολογίας, που άλλοι την υπολογίζουν στο 10% επί του τζίρου και άλλοι στο 5% και θα ισχύει για ότι κινείται στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η φορολογία πρέπει να είναι ενιαία σε όλους τους φορείς, επίγειους ή διαδικτυακούς, αλλά να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό ανακύκλωσης του κάθε παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, το ΠΡΟ-ΠΟ ή το ΤΖΟΚΕΡ δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα σε φόρο 10% επί του τζίρου όσο θα έχει το ΚΙΝΟ ή τα φρουτάκια και η ρουλέτα. Στο προκαθορισμένο στοίχημα υπάρχει πρόβλημα από μια ενιαία φορολογία, επειδή θα πλήξει περισσότερο το live που σήμερα γίνεται στο διαδίκτυο και σε λίγο καιρό θα το προσφέρει και ο ΟΠΑΠ.

Γίνονται συζητήσεις και για ενιαία φορολογία σε τρεις κλίμακες, ανάλογα με το κάθε παιχνίδι, ύψους 3%, 5% και 10%, όμως πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα που θέλει ψάξιμο από κάθε πλευρά ώστε το κράτος να αντλήσει έσοδα χωρίς να συρρικνώνει την αγορά, διαφορετικά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.
πάντως, η πτώση της μετοχής του ΟΠΑΠ αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας.
Συγκεκριμένα, η «Ναυτεμηορική» αναφέρει: «Ούτε η υπόσχεση του επικεφαλής του ΟΠΑΠ.I. Σπανουδάκη για γενναιόδωρα μερίσματα για την τρέχουσα οικονομική χρήση δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη μετοχή του Οργανισμού σε σταθερά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. Το τελευταίο διάστημα η μετοχή πλήττεται από τους κλυδωνισμούς της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και δεν μπορεί να διατηρήσει – όπως είχε συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν – την ανθεκτικότητά της. Ξεκάθαρο είναι βέβαια το γεγονός, όπως υπογραμμίζεται και από διεθνείς αναλυτές, πως η κατακόρυφη πτώση της μετοχής αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας και στην πολιτική αβεβαιότητα και όχι στις προοπτικές ανάπτυξης του Οργανισμού.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η εκτίμηση επενδυτικής εταιρείας από το Λονδίνο που αναφέρει πως «ακόμη και εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ φτάσει στα χαμηλότερα ιστορικά της επίπεδα είναι σίγουρο πως θα ανακάμψει, καθώς δεν θα υπάρχει πια η αβεβαιότητα του τι θα συμβεί που βαραίνει σήμερα περισσότερο από ποτέ τη μετοχή
»».
Ανεξάρτητα από το κλίμα που περιγράφουν τα ΜΜΕ, ο Κηφισός περιμένει τόνωση των φετινών του εσόδων από το EURO, το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να κάνει τζίρους ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ καινά δώσει ένα έσοδο ύψους 50 ως 60 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το payout προβλέπεται από 70 ως 75%. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο θα ανεβάσει τους τζίρους το live αφού δεν είναι γνωστό ακόμα το προϊόν και η γκανιότα που θα παίζουν τα προσφερόμενα στοιχήματα. Ενα θετικό σενάριο για τον ΟΠΑΠ και τους πράκτορες θα ήταν ένα υψηλό payout που θα συνοδευόταν από υψηλούς τζίρους, όμως σε κάθε περίπτωση προέχει το συμφέροντων παικτών, ειδικά σε μια εποχή ισχνών αγελάδων για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε το άρθρο: Bettime στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ