Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τροπολογία και φήμες για τον ΟΠΑΠ

Τροπολογία και φήμες για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις πλέον περίεργες στο Χρηματιστήριο και ίσως η πρώτη του 2013 που είχε ενδιαφέρον,

χωρίς να είναι προβλέψιμη. Πολλά γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα και αφορούν όχι μόνο την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, που επηρεάζει την αγορά, αλλά και εταιρίες -αρκετές απ’ αυτές ιδιαίτερα δεικτοβαρείς-, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο εξελίξεων, και οι αποφάσεις για την τύχη και το μέλλον τους πρόκειται να επηρεάσουν το σύνολο της τάσης της αγοράς.
Πάρτε για παράδειγμα τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Θεωρητικά βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση του 34% των μετοχών του Δημοσίου. Το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση του ΟΠΑΠ είναι από τα πιο σημαντικά που έχει εγγράψει η κυβέρνηση στον φετινό Προϋπολογισμό. Και ενώ θεωρητικά όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, υπάρχουν συντονισμένα δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου και στο διαδίκτυο που αναφέρονται στη δυσκολία που παρουσιάζει ο διαγωνισμός προκειμένου να διεκπεραιωθεί.
Αναρωτιέται κανείς ποιος δεν θέλει να πουληθεί ο ΟΠΑΠ και να εισπράξει το Δημόσιο χρήματα, ώστε να υπάρξει αργότερα πλήρης απελευθέρωση του τζόγου και να μπουν ακόμα περισσότερα ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Η απάντηση είναι απλή:

Ο ΟΠΑΠ πάντα ήταν η αγελάδα παραγωγής χρήματος του Δημοσίου, μια πηγή ρευστότητας, της οποίας τα χρήματα στη συντριπτική τους πλειονότητα ουδείς γνώριζε πού πήγαιναν. Η διαχείριση του ΟΠΑΠ ήταν συνώνυμη με τη διαπλοκή, ενώ η λειτουργία του πολλές φορές προκάλεσε σκάνδαλα σε σχέση με τους προμηθευτές του και τη διαχείριση της διαφημιστικής του καμπάνιας. Η εκάστοτε εξουσία πάντα ήθελε τον ΟΠΑΠ και τον δικό του πακτωλό ρευστότητας.

Η προσπάθεια να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πάντως είναι αληθινή και αυτό έγινε φανερό από την απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία θα δίνονταν στους υποψήφιους αγοραστές και εμμέσως στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ εδώ και πολλά χρόνια. Άλλοι μιλάνε για μετάθεση της τροπολογίας προς ψήφιση, άλλοι για πλήρη απόσυρση. Αν οι υποψήφιοι να πάρουν τον ΟΠΑΠ δεν ξέρουν τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο οργανισμός, τι ακριβώς θα αγοράσουν και σε ποια τιμή; Χώρια που οι συμβάσεις θα δημιουργήσουν μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για σκάνδαλα της πολιτικής ζωής, δίνοντας ακόμη μία γροθιά στο πολιτικό σύστημα…

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που ο ΟΠΑΠ την περασμένη εβδομάδα λειτούργησε αρκετά διαφορετικά από τον υπόλοιπο 25αρη. Έχασε μεγάλο μέρος από την άνοδο του δείκτη στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας και τελικά έκλεισε μόλις στα 6,58 ευρώ, με ελαφρά άνοδο 0,22 ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.
Η άνοδος του δείκτη την περασμένη εβδομάδα, χάρη στις συνεδριάσεις των τριών πρώτων ημερών, ήταν 4,64°/ο. Αν δεν υπήρχε η κακή συνεδρίαση της Παρασκευής, η αγορά θα είχε σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1.030 μονάδες.

Το τελικό κλείσιμο πάντως στις 1.022,57 μονάδες έχει μια ικανή απόσταση από τις 1.000 μονάδες και πολλοί ελπίζουν ότι, αν καταφέρει ο δείκτης να κρατηθεί σε τετραψήφιο νούμερο στις επόμενες επτά οκτώ συνεδριάσεις, εκτός απρόοπτου, θα έχει κερδίσει οριστικά τις 1.000 μονάδες. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι παραπάνω απ’ ό,τι του αξίζει αυτήν τη στιγμή.

Ανησυχητική πάντως είναι -και αυτό μας προβληματίζει- η μείωση του συναλλακτικού τζίρου σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε 20.000.000 ευρώ πιο κάτω από τον μέσο όρο που είχε πετύχει σε ημερήσιες συναλλαγές ο δείκτης Ύ I I ως τις 30 Ιανουαρίου. Αυτά τα 61.000.000 ευρώ που ήταν η μέση συναλλαγή της περασμένης εβδομάδας δεν αρκούν για να δούμε τον δείκτη πάνω από τις 1.050 μονάδες.

Ειδικότερα, τώρα, ο 25άρης κινήθηκε ως το 4,99% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,50%. Οι κατασχευές έφτασαν το 10,18%, τα προσωπικά και οικιακά προϊόντα το 14,22%, ενώ για άλλη μία εβδομάδα ο κλάδος της υγείας ήταν πτωτικός (-2,17%).

Τα λόμπι φαίνεται ότι έπιασαν πάλι δουλειά στη Μαθιός Πυρίμαχα, που βρέθηκε ξαφνικά στο 30,29%, λίγο πιο κάτω δηλαδή από την ALC0, που για άλλη μία εβδομάδα έκλεισε με μεγάλη άνοδο, αυτήν τη φορά στο 31,26%.

Αρνητικός ο Περσέας στο -36%, διορθώνοντας από την ιλιγγιώδη άνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Διαβάστε το άρθρο «Τροπολογία και φήμες για ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Βασίλη Κωσταντουλάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ