Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τριπλή «πληγή» για την Intralot του Κόκκαλη

Τριπλή «πληγή» για την Intralot του Κόκκαλη

από
Μόνο 3 λεπτά

Τι συμβαίνει με την Intralot; Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών του Σωκράτη Κόκκαλη μετά τις θυελλώδεις

αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη στην γειτονική Ρουμανία και εμπλέκουν την ελληνική εταιρεία σε σκάνδαλο για παράνομη εγκατάσταση «κουλοχέρηδων» και σε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Είναι μόνο μια από τις «πληγές» της εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς η Ιντραλότ έχει ταυτόχρονα ανοιχτά ζητήματα σε Αλβανία και Πολωνία. Και όλα αυτά  σε μια χρονική στιγμή που ο μεγαλομέτοχός της, είναι  ένας εκ των βασικών παικτών στην…κούρσα διεκδίκησης του ΟΠΑΠ και των κρατικών λαχείων, ενώ τα τελευταία χρόνια ο ίδιος και ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έχουν επικεντρωθεί στο να την καταστήσουν παγκόσμια δύναμη.

Στο πρώτο μισό του 2012, η διοίκηση της Intralot ανακοίνωνε τη μία συμφωνία μετά την άλλη. Ανανέωσε την άδεια για την διαχείριση της κρατικής λοταρίας της Μάλτας, πραγματοποίησε είσοδο στη γερμανική αγορά σε συνεργασία με την Scientific Games, σύναψε δετή συμφωνία με την Sorteo για την λοταρία του Μεξικού και επελέγη από την κρατική λοταρία της Κροατίας ως στρατηγικός συνεργάτης για την δημιουργία διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.


Επιτυχίες που «σκιάζονται» όμως, τόσο από τις νέες εμπλοκές της Intralot σε τρεις σημαντικές αγορές της, όσο και από τα «τραύματα» που «κουβαλά» από το πρόσφατο παρελθόν. Το 2011 έχασε τη λοταρία στη Νεμπράσκα, ενώ μεγάλο πλήγμα στην φήμη της δέχτηκε από την απώλεια της λοταρίας στο Ιλλινόις, αφού η ένσταση που υπέβαλε για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό «συνοδεύτηκε» από σκληρή επίθεση από το τμήμα εσόδων της Πολιτείας, θέτοντας ερωτήματα για «το παρελθόν ορισμένων σημαντικών στελεχών της Intralot”.


Κατηγορήθηκε στην αγορά της Αυστραλίας από τοπικούς πράκτορες ότι χάνουν έσοδα (15%) εξαιτίας προβληματικής τεχνολογίας, ενώ το 2008 υποχρεώθηκε σε «φυγή» από την Χιλή, όταν ηττήθηκε στον διαγωνισμό για την ανανέωση της άδειάς της από την GTech. Η εταιρία μίλησε τότε για «μικρή ζημιά», αφού η δραστηριότητα απέφερε μόλις 9 εκ. στον τζίρο της.


Η διοίκηση πάντως, η οποία κάθε φορά που ανακοινώνει νέα deals είναι ιδιαιτέρως επικοινωνιακή, όταν προκύπτουν εμπλοκές, αρκείται σε λακωνικές απαντήσεις και αυτές κυρίως μετά την παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Έτσι και στην περίπτωση της Ρουμανίας, όταν ξέσπασε η «θύελλα» το καλοκαίρι, απάντησε μόνο στο κομμάτι ότι το ρουμανικό Δημόσιο δεν έχει εγείρει αξιώσεις, αλλά δεν διευκρίνισε την ουσία της υπόθεσης αν τελικά εγκαταστάθηκαν slot machines και όχι VLTs.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ: «Καυτά» ερωτήματα για τη σύμβαση

Οι έρευνες από το ρουμανικό Δημόσιο στην κρατική λοταρία και τους προμηθευτές της (Intracom-IntralotLotrom) έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, οπότε και έγιναν οι πρώτες καταγγελίες ότι εγκαταστάθηκαν παράνομα «κουλοχέρηδες», αντί μηχανημάτων videolotto, όπως προέβλεπε η σύμβαση με την ελληνική εταιρία, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή απώλεια εσόδων το ρουμανικό κράτος. Και αυτό επειδή τα VLTs εξαιρούνταν από τη φορολογία, ενώ οι «κουλοχέρηδες» όχι.


Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί η παρέμβαση της Κομισιόν, που ζητά επιτακτικά κάθε λεπτομέρεια της σύμβασης, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου. Τα «καυτά» ερωτήματα που θέτει είναι τα εξής: – Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά η αξία του συμβολαίου;

– Γιατί δεν αναφέρεται το συνολικό ύφος της απαιτούμενης επένδυσης;

– Γιατί δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός και επελέγη η απευθείας ανάθεση;

– Ποιο είναι το ύψος του επιτοκίου για τη χρηματοδότηση που έλαβε η λοταρία από την ελληνική πλευρά;


ΠΟΛΩΝΙΑ: Έχασε τις άδειες στοιχηματισμού

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για την Intralot προέρχεται από την Πολωνία. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αποφάσισε στις αρχές Οκτωβρίου την ανάκληση των αδειών στοιχηματισμού της θυγατρικής του ελληνικού ομίλου, Totolotek μετά από 20 χρόνια, καθώς έκρινε ότι το πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών της Totolotek, που βασιζόταν σε διαδικτυακές εφαρμογές, δεχόταν ιντερνετικά στοιχήματα πριν αυτά νομιμοποιηθούν στη χώρα. Δηλ. το υπουργείο θεωρεί ότι η εταιρία προσέφερε στοίχημα μέσω του ίντερνετ, ενώ στην χώρα ίσχυε απαγόρευση.


Από την πλευρά της η εταιρία αντέτεινε ότι η απόφαση αυτή ήταν νομικά αβάσιμη. Πάντως, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, η Totolotek υποχρεούται να απέχει από δραστηριότητες για τις οποίες οι άδειες ακυρώθηκαν.


Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, που η θυγατρική της Intralot χάνει άδειες στη συγκεκριμένη αγορά. Είχε προηγηθεί η αφαίρεση των αδειών για το στοίχημα σε ιπποδρομίες, το Totomix, το πλέον δημοφιλές στην Πολωνία.

 


ΑΛΒΑΝΙΑ: Στα δικαστήρια με το υπουργείο Οικονομικών

Σε δικαστική διαμάχη βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο η Intralot με το υπουργείο Οικονομικών στην Αλβανία. Η εταιρία, έχοντας εκφράσει την αμφιβολία για «προκαθορισμένο νικητή» της άδειας του Εθνικού Λαχείου της γειτονικής χώρας, κατέθεσε μήνυση, ζητώντας από το δικαστήριο να υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομικών, Ρίντβαν Μπόντε, να διαθέσει όλα τα επίσημα έγγραφα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των κριτηρίων αξιολόγησης για την έκδοση της άδειας.


Μάλιστα, ο κ. Κ. Αντωνόπουλος είχε αποστείλει από τον Ιούνιο κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατηγορούσε για αδιαφάνεια.


Υποστήριζε σε αυτή ότι τα κριτήρια που καθορίστηκαν ήταν «φωτογραφικά», επέτρεπαν μόνο σε συγκεκριμένες εταιρίες να λάβουν μέρος, και ότι η διαδικασία δεν απέφερε κέρδη για το αλβανικό Δημόσιο. Απαίτησε μάλιστα αλλαγή των κριτηρίων επιλογής και της διαδικασίας υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό.

Διαβάστε το άρθρο: Τριπλή «πληγή» για την Intralot, στην  πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ