Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ “Χοντραίνει” το παιχνίδι ΟΠΑΠ-Βενιζέλος

“Χοντραίνει” το παιχνίδι ΟΠΑΠ-Βενιζέλος

από
Μόνο 4 λεπτά

Ήταν Νοέμβριος του 2011 όταν αρμόδια δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εφημερίδες και οι ιστότοποι νόμιμα δημοσίευαν διαφημίσεις και διαφημιστικά μηνύματα για στοιχήματα

σε αθλητικά γεγονότα που παρείχαν μέσω intenet ξένες εταιρείες. To Πρωτοδικείο Αθηνών, απεφάνθη τότε ότι το καθεστώς αυτό θα ίσχυε έως την χορήγηση των προβλεπομένων από την νομοθεσία αδειών.


Αισίως από τότε πέρασαν περίπου δύο μήνες και από την 1η Ιανουαρίου του 2012 τα αθλητικά media (και όχι μόνο αυτά) μένουν χωρίς διαφήμιση στοιχημάτων.
Τόσο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, όσο οι εφημερίδες και τα sites διέκοψαν ή θα διακόψουν άμεσα τη διαφήμιση των ιδιωτικών εταιρειών στοιχήματος, καθώς αυτές θεωρούνται ήδη παράνομες.


Είναι ευκολονόητο ότι αυτό θα δημιουργήσει – και μάλιστα πολύ σύντομα – σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρίες media, ειδικά σε μία περίοδο που τα ΜΜΕ στην Ελλάδα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.


Πάλαι ποτέ κραταιές εφημερίδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η  ρευστότητα είναι άγνωστη λέξη και οποιοσδήποτε οικονομικός πόρος χάνεται, αυτομάτως δημιουργεί αξεπέραστο πρόβλημα.


Οι ιδιωτικές εταιρείες στοιχήματος που δεν προσήλθαν μέχρι την τελευταία μέρα του 2011, προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς λειτουργίας και να φορολογηθούν στο 60% των κερδών τους, θεωρούνται παράνομες.


Η διαφήμιση παράνομων εταιρειών επισείει ποινή φυλάκισης και υψηλότατο πρόστιμο.
Όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει οι εταιρίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να… μοιραστούν τα κέρδη τους με το ελληνικό δημόσιο, θεωρούν ότι το ποσοστό που θα πρέπει να καταβάλουν είναι εξαιρετικά μεγάλο.


Το παιχνίδι, πλέον, χοντραίνει με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννη Σπανουδάκη να φέρεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργείται στην τεράστια αγορά του ιντερνετικού στοιχήματος από τη μη προβολή των ξένων εταιριών.


Χωρίς διαφήμιση δεν υπάρχει προβολή και χωρίς προβολή δεν υπάρχουν… πελάτες.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν απεγνωσμένα έσοδα. Ος εκ τούτου οι ξένες εταιρίες θα πρέπει να πληρώσουν και να βγουν από το καθεστώς… τις παρανομίας.
Στην περίοδο που διανύουμε πιέσεις προς πολιτικά πρόσωπα δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για παράδειγμα μάλλον είναι του δόγματος «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».


Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σε ό,τι έχει να κάνει με την ξένες εταιρίες, που ασχολούνται με το στοίχημα στο Διαδίκτυο.
Αυτό, σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες νια εκείνους που θα προσπαθήσουν να διαφημίσουν εταιρίες, που νια το ελληνικό δημόσιο θεωρούνται παράνομες.


Και… οι ποινές φυλάκισης μπορεί να αντιμετωπίζονται νομικά. Εκείνο που δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα στις μέρες μας είναι τα πρόστιμα.


Όσον αφορά στην ΟΠΑΠ ΑΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τη στιγμή που ήδη έχει μπει στην τελική ευθεία το πλάνο για τη δημιουργία της ιστοσελίδας από την οποία θα παίζονται ηλεκτρονικά όλα τα παιχνίδια της εταιρίας.
Όπως έγραψε «Η Γάτα» το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, η έναρξη της λειτουργίας του  προβλέπεται τον προσεχή Ιούνιο.

 

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Μία «βόλτα» στον «μαγικό κόσμο» του Ιντερνέτ είναι υπεραρκετή για να διαπιστώσει ο καθένας ότι πασίγνωστοι δημοσιογράφοι με ειδικότητα τα αθλητικά, διαφημίζουν ξένες εταιρίες που ασχολούνται με το στοίχημα στο διαδίκτυο.
Αυτές οι εταιρίες δεν είναι πλέον σύννομες και κατ επέκταση δεν μπορούν να διαφημιστούν.

Τι γίνεται, λοιπόν, με εκείνους που συμμετέχουν στη διαφημιστική καμπάνια;

Παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου οι ξένες εταιρίες είναι παράνομες για το ελληνικό δημόσιο, στο Διαδίκτυο και ειδικά σε αθλητικές ιστοσελίδες υπάρχουν διαφημίσεις πολυεθνικών κολοσσών του στοιχήματος. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και αν θα υπάρξουν νομικές συνέχεις, θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι σχεδόν όλες οι αθλητικές ιστοσελίδες σελίδες στηρίζουν την λειτουργία τους στα έσοδα από τη διαφήμιση ξένων εταιριών του στοιχήματος,

Στα sites εργάζεται κόσμος. Έχουν δημιουργηθεί αρκετές θέσεις εργασίες. Οι απώλειες χρημάτων από τη διαφήμιση αναμένεται να επηρεάσουν τη λειτουργία αθλητικών ιστοσελίδων και ενδεχομένως να χαθούν και θέσεις εργασίες.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει ο μεγάλος παίκτης στην αγορά του στοιχήματος, που δεν είναι άλλος από την ΟΠΑΠ ΑΕ. Η πρώτη κίνηση που αναμένεται να γίνει από την εταιρία θα είναι η προσπάθεια για τον περιορισμό της προβολής των ξένων εταιριών.
Έως ότου είναι έτοιμη η ιστοσελίδα της ΟΠΑΠ ΑΕ, το βάρος θα πέσει στο να μην διαφημίζονται… οι αντίπαλοι. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εύκολο και εφικτό κάτι τέτοιο, αλλά στην εταιρία μάλλον είναι ειλημμένη απόφαση να προσπαθήσουν να σταματήσουν εκείνους που προβάλουν τις ξένες εταιρίες.

Στην ΟΠΑΠ ΑΕ, δηλαδή, είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν δικαστικά εναντίον εκείνων που δεν διαφημίζουν τις εταιρίες εκείνες, που δεν προσήλθαν μέχρι την τελευταία μέρα του 2011, προκειμένου να μπουν στο καθεστώς λειτουργίας και να φορολογηθούν στο 60% των κερδών τους. Λυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες…


Η κριτική και χωρίς το πολιτικό κόστος

Η αλήθεια είναι ότι στην υπό κατάρρευση Ελλάδα, οι κάθε λογής πιέσεις μάλλον δεν απασχολούν το πολιτικό σύστημα και κυρίως δεν υποαπασχολούν εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. To ελληνικό δημόσιο αναζητά χρήματα και το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα κριθούν πάρα πολλά, σχετικά με το μέλλον της πατρίδας μας. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για τις ξένες εταιρίες που ασχολούνται με το στοίχημα στο Διαδίκτυο.

To ποσοστό που καθορίστηκε για να ενταχθούν οι εταιρίες στο καθεστώς λειτουργίας είναι το 60% επί των κερδών τους. Αυτό δεν διαπραγματεύεται, διότι απλούστατα λεφτά… δεν υπάρχουν στα ταμεία του κράους. Όσον αφορά σχετικά με το «πολιτικό κόστος» αυτό μάλλον δεν υπάρχει. Υπό τις παρούσες συνθήκες το πολιτικό κόστος για τους κυβερνώντες θα είναι τεράστιο στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και τυπικά. Στην περίοδο που διανύουμε είναι πολυτέλεια η ενασχόληση των κυβερνώντων σε παιχνίδια που επιεικώς είναι…ανούσια.


Με άλλα λόγια η όποια κριτική ασκηθεί για την σκληρή στάση που θα κρατηθεί στο θέμα των ξένων εταιριών του στοιχήματος δεν απασχολεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα λεφτά στον τζόγο είναι πάρα πολλά και στο υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από στοίχημα και τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια που παίζονται στο Διαδίκτυο.


Διαβάστε το άρθρο «Παράνομη η διαφήμιση» στην πηγή: ΓΑΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ