Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Κοινωνική αναταραχή για “φρουτάκια”

Κοινωνική αναταραχή για “φρουτάκια”

από
Μόνο 2 λεπτά

Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα «φρουτάκια» είναι τα «φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου» .Τον δρόμο για να μετατραπούν οι Ελληνες σε τζογαδόρους ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια», ενώ εκτιμάται ότι η μαζική διείσδυση του τζόγου στην ελληνική κοινωνία θα εξαντλήσει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

 

Οπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες για τις αλήθειες και τα ψέματα της «επιχείρησης» απελευθέρωσης του τζόγου, είναι τουλάχιστον αφελές να εικάζεται ότι οι νέοι θα προστατεύονται σε πάνω από 30.000 σημεία διεξαγωγής τζόγου, στα οποία θα συνυπάρχουν Pac-Man και κουλοχέρηδες δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχηματισμού, ακόμη και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε κινητά τηλέφωνα.
Θα υπάρξει, δηλαδή, μια πλήρης «καζινοποίηση» της Ελλάδας και της καθημερινότητας των Ελλήνων, εντός και εκτός σπιτιού.
Τα πρόσκαιρα αυτά έσοδα δεν θα δημιουργηθούν από κάποια αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα.

Δεν θα διώξουν τα παράνομα. ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ παραμένει το αν ο υπό καθιέρωση νόμιμος τζόγος μπορεί να προσελκύσει παίκτες από τον παράνομο τζόγο. Το πιο πιθανό είναι ότι τα 30.000 νόμιμα «φρουτάκια» θα προστεθούν στα πολλά παράνομα και θα αποτελέσουν προθάλαμο για διεύρυνση της πελατείας των παράνομων παιγνίων. Έτσι, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να περάσει από «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» τον παράνομο τζόγο, αντί να τον πατάξει, αφού με πρόσθετο τζόγο δεν μπορείς να καταπολεμήσεις τον παράνομο.

Φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι στα «φρουτάκια», με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού (0,10 ευρώ), ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού. Στα 5 ευρώ στοιχηματισμού, χάνει έως 1.800 ευρώ ανά μισή ώρα. Το πάτημα του κουμπιού, το ποντάρισμα και το γύρισμα διαρκούν από 1-3 δευτερόλεπτα, ενώ η αγορά που δημιουργείται θα αφορά εκατομμύρια και όχι χιλιάδες παίκτες.

Μάλιστα, οι νέοι θα λαμβάνουν«κάρτα παίκτη» για τα αμιγώς ψυχαγωγικά παιχνίδια και, όταν θα ενηλικιώνονται, έχοντας πλέον εξοικειωθεί, θα αποφοιτούν με «κάρτα τζογαδόρου».
«Καζινοποίηση»

Η «καζινοποίηση» της Ελλάδας θα κάνει τους περισσότερους πολίτες λίγο τζογαδόρους τους υπάρχοντες παίκτες περισσότερο τζογαδόρους κ.ο.κ.
Και, βέβαια, είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς πώς με τον μαζικοποιημένο συνοικιακό τζόγο μπορεί να επιτευχθεί η προστασία και η αποτροπή του κοινωνικού συνόλου και ιδίως των ευαίσθητων ομάδων από συνήθειες αισχροκέρδειας και εύκολου πλουτισμού, που είναι και οι δήθεν επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοθέτη. Ουσιαστικά, η διεύρυνση του τζόγου οδηγεί στον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια που το νομοσχέδιο θέλει, υποτίθεται, να αποτρέψει.
Η μόνη λύση για να κατευθυνθεί η στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμους και ελέγξιμου ςπαρόχους είναι να παταχθεί ο παράνομος τζόγος. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται κυρίως βούληση. Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι μηχανισμοί υπήρχαν.
Η βούληση δεν υπήρχε. Ομως σήμερα η πολιτεία ετοιμάζεται να εισπράξει φόρους από το διαδικτυακό στοίχημα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο χαμένος στοιχηματισμός των Ελλήνων πολιτών θα καταλήξει και πάλι στο εξωτερικό.
30.000 είναι τα σημεία όπου τα «φρουτάκια» θα συνυπάρχουν με ηλεκτρονικά

Πηγή: REALNEWS Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΕΛΙΑ [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ