Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του ΟΠΑΠ

Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

H εισήγηση του εισαγγελέα (Advocate General) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μεθαύριο Πέμπτη για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ,

θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με την Κομισιόν για την κρατική εισφορά και άλλες νομικές εκκρεμότητες.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές που σημειώνουν ότι αν η εισήγηση είναι υπέρ του μονοπωλίου στις διαπραγματεύσεις θα ενισχυόταν σημαντικά ο ΟΠΑΠ αφού δεν θα υφίσταται θέμα έμμεσης κρατικής ενίσχυσης και θα δικαιολογούνταν και σε ένα βαθμό διαφορετική αντιμετώπιση του ΟΠΑΠ στο θέμα της εισφοράς κράτους επί των μεικτών κερδών ( Gross Gaming Revenue). Στην αντίθετη περίπτωση αν η εισήγηση θίγει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επί ίσοις όροις με τις άλλες εταιρείες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο υπάρχον καθεστώς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα της «Η» ότι η  Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται σε συζήτηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για το θέμα της φορολόγησης παιγνίων.

Αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, σημειώνεται στην ανακοίνωση, και όταν ολοκληρωθούν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Η συζήτηση αφορά τις καταγγελίες που έχουν γίνει από εταιρείες του χώρου και θεωρούν έμμεση κρατική ενίσχυση, την εξαίρεση των υπαρχόντων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ από την εισφορά του 30% των μεικτών κερδών, τη σύμβαση ανάθεσης των VLT’s και τη σύμβαση για την παράταση του μονοπωλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να προχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία «από μόνη της» σε κάποιες αλλαγές προσυμφωνημένες με την Κομισιόν, ώστε να μην ανοίξει καθόλου η έρευνα για τις καταγγελίες και να αρθούν οι νομικές εκκρεμότητες.

Τα κύρια σενάρια που συζητώνται είναι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες:

  • Μείωση του ποσοστού της κρατικής συμμετοχής από 30% στο 20% ή 25% με ισχύ για όλους.
  • Επιβολή και στον ΟΠΑΠ κρατικής εισφοράς επί όλων των παιχνιδιών αλλά όχι απευθείας, σταδιακά. Δηλαδή να ξεκινήσει η εισφορά από 5% ή 10% τον πρώτο χρόνο και να αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε το 2020 να φτάσει στο ποσοστό που θα αποφασιστεί ότι θα ισχύει για όλους.
  • Εξετάζεται και το σενάριο να υπάρξει διαφορετική φορολόγηση για τον offline (πρακτορεία) απο τον Online (διαδίκτυο) στοιχηματισμό. Σημειώνεται ότι στη Δανία η φορολόγηση είναι 20% για τον Online και 25% για τον Offline.

 

Κύπρος
Αλλαγές αναμένονται εξάλλου και στον τρόπο φορολόγησης του ΟΠΑΠ στην Κύπρο. Όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες η κυπριακή Βουλή έχει ζητήσει από τον ΟΠΑΠ μέχρι την Πέμπτη, να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τη λειτουργία του στην κυπριακή αγορά, στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται στη διακρατική συμφωνία για τον ΟΠΑΠ Κύπρου.

Διαβάστε το άρθρο «Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ