Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Απειλείται το μονοπώλιο στα πρακτορεία

Απειλείται το μονοπώλιο στα πρακτορεία

από
Μόνο 3 λεπτά

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση «ανοίγει» τη διαδικτυακή αγορά των τυχερών παιχνιδιών σύννεφα σκιάζουν τη δραστηριότητα του ΟΠΑΠ στον επίγειο (offline) αθλητικό στοιχηματισμό – μέσω των πρακτορείων -, για τον οποίο έχει εξασφαλίσει το μονοπώλιο στην ελληνική επικράτεια ως το 2020.

Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο εκδίκασης προσφυγής των εταιρειών Stanleybet και William Hill, οι οποίες επιθυμούν να ανοίξουν πρακτορεία στη χώρα μας, δεν απεφάνθη αλλά απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) θέτοντας εμμέσως υπό αμφισβήτηση το μονοπώλιο του Οργανισμού.
Η διαμάχη του ΟΠΑΠ με τις προαναφερθείσες εταιρείες ξεκινά από το καλοκαίρι του 2004. Η Stanleybet είχε υποβάλει αίτημα δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά, αλλά απορρίφθηκε και τον Νοέμβριο του 2004 προσέφυγε στο ΣτΕ. Η William Hill, η οποία εκπροσωπείται στη χώρα μας από τον κ. Δ. Κοντομηνά, υπέβαλε τον Απρίλιο του 2006 αίτημα δραστηριοποίησης στις ελληνικές αρχές το οποίο απορρίφθηκε και προσέφυγε στο ΣτΕ τον Ιούλιο του 2008

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2008 η Stanleybet International ξεκίνησε τη λειτουργία δύο πρακτορείων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έπειτα από λίγες εβδομάδες σφραγίστηκαν μετά την παρέμβαση των Αρχών.
Και οι δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 έπειτα από δύο αναβολές και το ΣτΕ απεφάνθη στις 21 Ιανουαρίου 2011 διατυπώνοντας προς το ΔΕΕ προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν το ελληνικό μονοπώλιο.
Από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν εκδικάστηκε η υπόθεση, η εισήγηση των συμβούλων προς την Ολομέλεια ήταν να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί αν, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει σε μία μόνο επιχείρηση το αποκλειστικό δικαίωμα των τυχερών παιχνιδιών. Η εισήγηση των συμβούλων ήταν αρνητική για τον ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το.πρώτο προδικαστικό ερώτημα:, το ΣτΕ ερωτά αν είναι συμβατή με τις διατάξεις των άρθρων 43 [δικαίωμα εγκατάστασης (πλέον άρθρο 49)] και 49 [δικαίωμα παροχής υπηρεσιών (πλέον άρθρο 56)] της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εθνική ρύθμιση η οποία, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της προσφοράς τυχερών παιχνιδιών, παραχωρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών σε μία μόνον επιχείρηση, δηλαδή την ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία είναι ανώνυμη εταιρεία (το 66% ανήκει σε ιδιώτες), είναι εισηγμένη, διαφημίζει τα παιχνίδια της, επεκτείνεται στο εξωτερικό και το μέγιστο ποσό στοιχηματισμού και κέρδους ορίζεται ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη. Ο κ.Τζον Γουιτάκερ, διευθύνων σύμβουλος της Stanleybet, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη νομιμότητα ρυθμίζοντας πλήρως όχι μόνο τη διαδικιυακή (online), αλλά και την επίγεια (offline) αγορά αθλητικού στοιχήματος, αποκομίζοντας τα οφέλη μιας δίκαιης και ανταγωνιστικής αγοράς, όπως συνέβη π.χ. στην Ιταλία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στη Ρουμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Από τον ΟΠΑΠ δεν ανησυχούν. Δηλώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική αγορά στον ΟΠΑΠ το 2000 για 20 χρόνια και για τον λόγο αυτόν ο Οργανισμός κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο 317 εκατ.ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ναι μεν εκμεταλλεύεται το μονοπώλιο, αλλά επιστρέφει στην κοινωνία ανταποδοτικά οφέλη μέσω των χορηγιών, στηρίζει τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και κάθε χρόνο μοιράζει μεγάλα ποσά ως μέρισμα στο Δημόσιο, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος με 34%. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια ο Οργανισμός έχει προσφέρει 75 εκατ. ευρώ σε δωρεές και 220 εκατ. ευρώ σε χορηγίες.
Σημειώνεται ότι για την απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την τελική απόφαση του ΣτΕ θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια.

 Πηγή: το Βήμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ